Mødelokaler af genbrugstræ
God økonomi i byggeri med genanvendelse kræver erfaring
For Tscherning har der været masser af benspænd i ombygningen af eget domicil med genanvendte materialer og genbrug. Men det har givet nedrivningsfirmaet god læring i de udfordringer, bygherrer og arkitekter står over for.
Genanvendte mursten til rumadskillelse
Med EU's nye miljømål og minimumskrav til genanvendelse, bliver kravene til genanvendelse af materialer skærpet, og det er selvfølgelig noget entreprenør- og nedrivningsfirmaet Tscherning har kigget nærmere på. Med udgangspunkt i eget byggeri af nyt hovedkontor har de allerede opbygget en række erfaringer med genanvendte materialer og genbrug, også når man vil udvikle en økonomisk bæredygtig forretning.
Bæredygtig ombygning
Da Tscherning besluttede at ombygge hovedkontoret og gamle værksteder i Hedehusene ved at bruge så mange genanvendte materialer og genbrug som muligt, kunne det umiddelbart lyde som en forholdsvis nem opgave. Det skulle være et praktisk studie i, hvordan man bedst muligt kan gøre brug af de mange materialer fra nedrivningsprojekter, nedrivningsfirmaet allerede har inden for sin rækkevidde.
– Vi ser byggeriet som vores egen bæredygtige legestue, og det har bestemt ikke været en snorlige proces. Der har været masser af benspænd, som at det har været svært at skaffe de ønskede materialerne til det rette tidspunkt, og det giver forsinkelser i byggeprocessen, fortæller CEO Søren Tscherning:
– Det mest optimale er, at bygherren selv kan genanvende materialer i et nyt projekt. Derfor
er alle de tunge materialer også genbrug fra vores egne nedrivninger. Dog er nogle af materialerne indkøbt hos andre, eksempelvis Havnens Hænder. Men for eksempel har det været svært at finde vinduer og døre, og her ville vi nok også løbe ind problemer om brand- og isoleringskrav i gamle vinduer.
Materialer i ombygningen tæller blandt andet genanvendte loftspaneler og tegl, stålprofiler til etageadskillelse, genbrugstræ, vandtanke til toiletvand. In situ betonvægge er blevet skåret ud til vægelementer og huldæk er blevet genbrugt som indskudt dæk.
Montering af gamle betondæk som etageadskillelse
Cirkulær økonomi
Det kræver derfor både fleksibilitet og kreativitet i byggeprocessen, når man vil bygge med genanvendte materialer og genbrug. Byggeprojektet har givet Tscherning erfaringer og viden om alle de udfordringer, som bygherrer og arkitekter møder med genbrug i byggeriet.
– Tænker man videre, er der mange muligheder for også nybyggeri og materialeproducenter. Producenterne kan spille en stor rolle i bæredygtigt byggeri, hvis de kan udvikle nye produkter, hvor genanvendte materialer kan indgå i, afrunder Søren Tscherning.