<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Havnearbejdernes gamle varmestue forskønnet med kobber og eg
annonce
Annonce

Havnearbejdernes gamle varmestue forskønnet med kobber og eg

 

Den bevaringsværdige bygning på Aarhus Havn er renoveret fra top til tå. UD Vinduer har leveret facadepartierne, der spiller smukt sammen med de gule sten og det kobberbelagte tag.

 

Tekst af Frank Ulstrup

 

Den charmerende toetagers havnebygning på Mindet 4 i Aarhus har ligget der siden 1935. Og med den netop overståede totalrenovering vil den bevaringsværdige bygning formentlig ligge der i rigtig mange år endnu.

 

Ved renoveringen er ejeren, Ejendomsselskabet Olav de Linde, nemlig ikke gået på kompromis med hverken udsøgte materialer eller æstetik.

 

Tag f.eks. den nyetablerede tagetage, hvor det oprindelige saddeltag er genopført som baggrund for et moderne kvistbånd af stiliserede bølger. Alt inklusive den øvrige tagflade er klædt i kobber, der flot spiller sammen med bygningens gule sten.

 

Egetræ fremfor kobber

Den oprindelige tanke hos både arkitekt Troels Kestner Olesen og stadsarkitekten i Aarhus var, at de store vinduespartier, der går igen på alle sider af bygningen, også skulle udføres i kobber. Men planerne blev justeret under vejs, forklarer Olesen:

 

- Det indebar en risiko for, at udtrykket blev for bastant med både tagflade, kvistbånd og vinduesrammer i kobber. Det var stadsarkitekten heldigvis enig i, så vi besluttede at bruge et andet ædelt materiale i stedet for.

 

Valget faldt på egetræ, og efter et udbud blev det bestemt, at UD Vinduer A/S i Ulstrup skulle stå for opgaven.

 

Læs også interview med projektchef Caroline Nagel fra COBE om renoveringen af The Silo: Et unikum både udvendigt og indvendigt

 

 

Solafskærmning forskønnet med eg

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde omkring vinduerne og i forhold til de særlige udfordringer, som opgaven bød på. Vinduerne måtte eksempelvis ikke blive for kraftige med for mange sammenstillede karme, og der skulle samtidig etableres glashjørner for at gøre løsningen så elegant som muligt, siger Troels Kestner Olesen. Han tilføjer, at den udvendige solafskærmning også var en udfordring.

 

- Vi var lidt kede af, at afskærmningens skinner var synlige, men efter rådslagning med UD Vinduer fandt vi en løsning, hvor de også blev beklædt med egetræslister.

 

Resultatet er en række levende facadepartier, der spiller smukt sammen med den øvrige bygning og de tre tons kobber, som bygningen er forskønnet med.

 

 

Det udvikler os

For Uffe Dalmose, der er direktør i UD Vinduer, har opgaven også været særdeles spændende. Og ikke kun fordi, der er tale om et ikonisk byggeri med en lang historie som bl.a. varmestue for havnearbejderne. Mindst lige så vigtigt er det, at opgaven ramte lige ind i det, som virksomhedens 35 medarbejdere er allerbedst til, nemlig det komplekse og håndværksmæssigt krævende.

 

- Det er jo det, der inspirerer og udvikler os, siger Uffe Dalmose, hvis forældre for snart 50 år siden etablerede virksomheden. Siden da er den på det nærmeste blevet fast leverandør til fredede og bevaringsværdige bygninger over hele landet – og nu altså også på Aarhus Havn, hvor en anden ikonisk bygning - Dokk1, er en af de nærmeste naboer.