Husk akustikken, når træbyggeriet skyder i vejret
Træ rummer mange fordele for et mere bæredygtigt byggeri. Til gengæld giver letvægtsmaterialet akustiske udfordringer, påpeger akustiker og teamleder for rum- og bygningsakustik i Sweco, Søren Vestbjerg Andersen, som dog mener, at udfordringerne kan løses.
Boligbyggeriet i Danmark har historisk set overvejende været baseret på bærende konstruktioner i træ, indtil betonelementbyggeriet overtog – og vi for en periode lagde naturens smukkeste byggemateriale på hylden. Nu er træet på vej frem igen pga. dets mange kvaliteter og store potentiale. Arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco er en af Nordens mest erfarne rådgiver om træbyggeri og råder over en nordisk ekspertgruppe med erfaringer fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Et af specialeområderne er akustik, hvor akustiker og teamleder for rum- og bygningsakustik i Sweco Danmark Søren Vestbjerg Andersen sidder med.
- Vi oplever, at flere og flere bygherrer i Danmark ønsker at bruge træ i deres projekter. Både indretningsmæssigt hvor træ de senere år har vundet indpas i form af akustikbeklædninger og rumdelere, som integrerer den støjdæmpende funktion i et design eller en dekoration. Men også træ som et mere bæredygtigt alternativ til konventionelle konstruktioner i beton og stål i etagebyggeri til boliger og erhverv, siger Søren Vestbjerg Andersen og fortsætter:
- Generelt er den gode akustiske oplevelse, at du træder ind i et rum og mærker en samhørighed mellem det arkitektoniske udtryk i samspil med øvrige indeklimafaktorer som lys, luft og temperatur. Mange vil opleve, at akustikken i et træhus er behagelig. Det handler ikke alene om selve kvaliteten af lyden, men om helhedsoplevelsen af rummet. Til gengæld vandrer lyden lettere mellem etager og rum i en let træbygning, hvilket er en udfordring, der kræver stor opmærksomhed.
Tænk akustik ind fra starten
Både lydisolation i etageadskillelser og vægge og flanketransmission mellem tilstødende bygningsdele skal håndteres, når der bygges med bærende konstruktioner i træ som f.eks. med CLT (krydslamineret træ) eller skeletkonstruktioner med konstruktionstræ og limtræ. Der er nemlig en meget direkte sammenhæng mellem, hvor meget et materiale vejer, og hvor modstandsdygtigt det er overfor transmission af lyd. Som et meget let materiale har træ en udfordring, mens eksempelvis beton, som et fem gange tungere materiale, naturligt har en meget bedre lydisolation.
Men akustikudfordringerne i træprojekter kan løses, forklarer Søren Vestbjerg Andersen. Enten ved at tilføre vægt til gulvdækket med påstøbt beton, ler, sand eller grus eller ved at anvende gulvopbygninger, lofter o.l., som er afstemt til at fungere optimalt i samspil med de lette konstruktioner. Han henviser til Mjøstårnet i Norge, der er et af verdens højeste træbygninger med bærende konstruktioner i træ, hvor Sweco har stået for projektering af b.la. akustik og brandsikring.
- Med sine 85 meter og 18 etager er Mjøstårnet bygget op omkring en gitterkonstruktion, der kan sammenlignes med en lodretstående bro, hvilket giver optimal stabilitet. De øverste etager har etageadskillelser i beton, og huset står på et betonfundament, der sikrer, at den lette konstruktion ikke svajer i vinden samtidig med, at betonen tilføjer en masse, som udnyttes til bedre akustisk isolering mellem lejlighederne, som er placeret øverst i bygningen, siger han og slutter af:
- I andre projekter arbejder vi indvendigt med at sikre mest muligt synligt træ som et arkitektonisk element, hvilket stiller store brandtekniske og akustiske krav. Nøglen til at sikre et godt lydmiljø er en integreret designproces med tidlig involvering og tæt samarbejde mellem konstruktører, brandrådgivere og akustikere. Samt at vi kan trække på projekterfaringen fra vores kollegaer i Norden til danske træbyggerier.