
Hvad er værdien af et kunstnermiljø for en by?
Det spørgsmål søger en ny undersøgelse ”Kunstnermiljøer – udviklingen af den blandede by” at give et bud på i form af konkrete scenarier for fremtidens kunstnerboliger og fællesskaber.
Foto af BARK Rådgivning
De senere år har kunsten og kulturen været brugt som løftestang i byudviklingen, f.eks. i forbindelse med omdannelse af tidligere industriområder eller udvikling af nye bydele. Kunstnermiljøer været med til at indfri de politiske visioner om, at skabe mangfoldige, levende og blandede byer. Men det er vanskeligt at komme ind i de få, eksisterende kunstnerboliger, og sammenholdt med de stigende priser i byerne, risikerer vi, at de kreative kunstnermiljøer forsvinder fra byerne.
Akademisk Arkitektforening, Foreningen Kunstnerboliger af 1873, UKK Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere, Billedkunstnernes Forbund og Bikubenfonden har lavet en forundersøgelsen ”Kunstnermiljøer – udviklingen af den blandede by”, som er udført af BARK Rådgivning og støttet af Bikubenfonden og Dreyers Fond.
- Byudviklere og bygherrer er meget bevidste om, at kunsten og kulturen bidrager til byudviklingen, og de er gode til at invitere kunstnerne indenfor i de tidlige faser. Men så snart grundene er solgt og bebygges med dyre kvadratmeter, er kunstnerne ude igen. Derfor er der behov for at sætte fokus på behovet for - og værdien af varige kunstnermiljøer, og hvordan de kunne tage form i dag. Det er det arbejde, vi har taget hul på, lyder det fra Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen og leder af arbejdsgruppen bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.
Konkrete ønsker og modeller for fremtidens kunstnermiljøer
Den nye forundersøgelse afdækker kunstnernes forskellige behov, deres ofte begrænsede økonomiske råderum samt den værdi, kunstnermiljøer kan bidrage med til et lokalområde. Indsigterne kobles med inspiration og viden fra eksisterende kunstnermiljøer i Danmark og udland. Og på baggrund heraf præsenteres en række scenarier, der kan inspirere til udvikling, organisering og finansiering af nye kunstnermiljøer.
Blandt andet opstiller undersøgelsen tre modeller for boliger med adgang til atelier samt mulige ejerskabsformer. Desuden ser den på muligheden for at etablere kunstnermiljøer i nogle af de byudviklingsområder i københavnsområdet, som allerede er under udvikling.
Foto af BARK Rådgivning
Behovet er stort
Behovet for at tænke i nye tiltag understreges af, at gennemsnitsindkomsten blandt billedkunstnere er 242.000 kr. om året før skat. 15 % har en årsindkomst på under 100.000 kr. før skat, hvilket er under den danske fattigdomsgrænse. Desuden viser forundersøgelsen, at 29 % af kunstnerne i dag bruger over 60 % af deres disponible indkomst på udgifter til bolig og atelier.
Foto af Jenny Sundby
Varierende behov over et livsforløb
Forundersøgelsen viser også, at kunstnernes behov ændrer sig over en livstid både i forhold til boligens størrelse og de arbejdsmæssige faciliteter. Derfor er der behov for både små og større boliger, som enten er knyttet til private atelierer eller til fælles arbejdsområder og funktioner.- Behovet for flere boliger og atelierer i de store byer, der matcher billedkunstneres behov og økonomi, er stort, og udviklingen skal vendes, for billedkunstnere er i højeste grad med til at skabe værdi og fællesskab i lokalområdet.
Undersøgelsen her giver konkret viden og bud på mulige løsninger, som vil kunne åbne op for nye bolig- og arbejdsrum samt være til inspiration i den fortsatte udvikling i alle landets store byer, udtaler Marie Thams, forperson for Billedkunstnernes Forbund, BKF.
- Undersøgelsen fremhæver de positive indvirkninger, som kunstnere skaber på tværs af samfundet, på trods af vedvarende økonomiske og urbane boligudfordringer.
Den understøtter prioriteringen af kunstneres rumlige behov, gennem langsigtede investeringer i nye, overkommelige boligløsninger i danske byer.
Rapporten foreslår unikke arkitektoniske scenarier, som med transparent og inkluderende udvikling, kan forbedre de rumlige forhold for kunstnere, udtaler Scott William Raby (forperson) og Lawrence Ebelle (bestyrelsesmedlem), UKK, organisationen for kunstnere, kuratorer og kunstformidlere.
Grundlag for dialog og videreudvikling
Med forundersøgelsen i hånden håber partnerne bag at åbne op for en samtale om kunstnermiljøernes værdi for byen – og ikke mindst starte en dialog med politikere, ejendomsudviklere og investorer m.fl., der allerede arbejder med at skabe blandende byer og bruger kunsten som et strategisk greb i udviklingen af nye områder.
Overblik – indhold i forundersøgelsen
Forundersøgelsen ”Kunstnermiljøer – udviklingen af den blandede by” er baseret på eksisterende viden samt nye studier, herunder en online-survey med 276 besvarelser samt 11 interview med kunstnere med forskellige alder og kunstnerisk praksis.