
Lodsvigen
Plan for Pier 3: Fra færgeterminal til levende gadekvarter
Udviklerteamet bag Pier 3 er nu klar med forslag til udviklingen af Pier 3 i Aarhus Ø, hvor målet er at skabe en moderne karréby med grønne byrum, handelsliv og stærk klimastrategi.
Illustrationsplan – det nye gadekvarter på Pier 3
Udviklingsplanen for Pier 3, som i den kommende uge skal drøftes på Magistratsmødet i Aarhus Kommune, lægger vægt på at udvikle et bykvarter med høj bylivskvalitet. Her skal boliger, erhverv, butikker og fællesfunktioner sameksistere, men i modsætning til den ikoniske arkitektur på Pier 4 bliver ambitionen at skabe et urbant 'gadekvarter'.
- Vi er begejstrede for at kunne præsentere dette forslag til et nyt midtbykvarter i Aarhus. Det bliver en grøn og levende bydel, som samtidig tilbyder et nyt område, tusinder af aarhusianere i fremtiden vil holde af at være i, udtaler Rune Kilden fra Kilden & Hindby i en pressemeddelelse.
Karréstruktur som grundlag for bykvarterets identitet
Inspirationen til Pier 3 trækker på den klassiske aarhusianske karréstruktur, kendt fra bydele som Trøjborg og Frederiksbjerg. Udviklingsplanen kombinerer karréer, grønne gårdrum og byrum i menneskelig skala – dog i en nutidig fortolkning.
En ny handelsgade foreslås etableret langs Bernhardt Jensens Boulevard, hvor to-etagers bygninger skaber en mere intim skala for detailhandel og byliv.
- Vi vil gerne skabe et byliv, der minder om Latinerkvarteret – med specialbutikker og en oplevelsesrig gadeprofil. Det er den stemning, vi ønsker at understøtte på Pier 3, siger Martin Busk fra Bricks.
Udviklingsplanen opererer med opførelse af cirka 158.000 etagemeter, hvoraf omkring 30.000 m² reserveres til erhvervsformål.
Læs også:
Formand for Byggesocietetet Ole Schrøder: Klimaforandringer kræver en ny form for samarbejde
Den centrale bypark
Grønne og blå forbindelser som bymæssig kvalitet
En central del af planen er en ny park, svarende til størrelsen af Steen Billes Torv på Trøjborg, samt grønne gader og gårdrum. Området ved kajen mod syd ved Bassin 5 begrønnes og forbindes med en kommende bypark på Pier 2, der, sammen med området omkring Navitas og Bestsellerbygningen, kan få en størrelse svarende til det dobbelte af Skanseparken.
Initiativerne omkring Bassin 7 videreudvikles for at styrke både foreningsliv og uformelt byliv. Der planlægges desuden broer over begge bassiner for at binde bykvarteret sammen, afhængigt af finansiering.
Pakhus 77, i dag anvendt som padelcenter, fastholdes midlertidigt som et fleksibelt 'mulighedsrum' til fremtidige bylivsformål – måske endda som et kommende Naturhistorisk Museum.
Transformeringen af den gamle lodsvig og lodstårn skal skabe plads til badning og cafémiljø langs kajen.
Klimastrategi med konkrete mål
Planens klimastrategi fremhæver reduktion af klimaaftryk, genanvendelse af byggematerialer og beskyttelse af biodiversitet. Et foreslået Klimaboard skal sikre implementeringen af strategien i praksis.
Et særligt projekt, Vandets Hus, skal styrke fokus på vand som en ressource. Grundfos og flere aktører fra vandindustrien står bag initiativet, der både retter sig mod borgerinddragelse og forskningsaktiviteter.
Handelsgaden
Borgerinddragelse og samarbejde som fundament
Udviklingsplanen er resultatet af en grundig proces med omfattende borgerinddragelse, herunder en digital undersøgelse med over 5.500 deltagere, fællesrådsbidrag og workshops. Input fra borgere har blandt andet påvirket mængden af grønne arealer, byggehøjder og kanalføringer.
Planen behandles af Magistraten i Aarhus Kommune i næste uge og forventes efterfølgende sendt videre til Byrådet med henblik på offentlig høring.
Bag udviklingsplanen står Kilden & Hindby, Bricks A/S, AP Pension, Heartland og Voluntas i samarbejde med rådgivere som SLETH, Cobe, BRIQ, NIRAS og Artelia.