PVC kan på grund af sin kemiske sammensætning knuses og genanvendes igen og igen uden at miste sine unikke, tekniske egenskaber såsom holdbarhed.
Indsatsen fra WUPPI øger genanvendelsen af PVC-plast
75% af plasten i byggeriet skal genanvendes i 2030. WUPPI-ordningens 20 år lange indsats for at øge indsamlingen og genanvendelsen af PVC-plast i byggeriet viser vejen til at nå målet.
I diskussionen om plast og genanvendelse har emballage hidtil fyldt mest. Det skyldes dels, at emballage er en meget synlig del af hverdagen, dels at halvdelen af al plasten bruges her. Byggeriet er den næststørste aftager af plast, og nu skal cirkulariteten også øges i denne sektor. Miljøstyrelsen og Dansk Industri har nemlig for nyligt indgået et sektorsamarbejde, der skal øge plastgenanvendelsen i byggeriet til 25% i 2025 og hele 75% i 2030.
Hård PVC er den mest anvendte plasttype til langtidsholdbare og prisbillige byggeprodukter som rør, vinduer, tagplader, tagrender og kabelbakker. Når det gælder genanvendelse af byggeplast, så har PVC-materialet i mange år også haft førertrøjen. I en nylig rapport fra DTU blev det konstateret, at PVC-affald er den type plastaffald, der genanvendes mest inden for byggeriet.
PVC-byggeprodukterne indsamles bl.a. gennem WUPPI-ordningen, som har eksisteret i mere end 20 år. Bag WUPPI står en række danske producenter af hårde PVC-byggeprodukter – Wavin, Uponor, Plastmo, Primo og Icopal – der i 1998 gik sammen om at skabe et non-profit-selskab for indsamling og genanvendelse af hård PVC.
Klimaet vinder ved PVC-genanvendelse
Der er mange fordele ved at indsamle og genanvende PVC’en. For hvert kilo PVC der genanvendes spares to kilo CO2. Siden 2000 er der blevet genanvendt mere end 6,5 millioner tons PVC gennem den europæiske PVC-industris miljøprogram VinylPlus®, som WUPPI er en del af. Det svarer til en CO2-besparelse på mere end 13 millioner tons.
Genanvendelsen giver også energibesparelser. Der bruges således 90% mindre energi ved at anvende genanvendt PVC frem for at producere nyt. Og ikke mindst er PVC-genanvendelse en jobskaber. Den årlige genanvendelse af 730.000 tons PVC i Europa skaber således 1.500 arbejdspladser i genanvendelsesindustrien.
PVC har materialelevetid på 1.000 år
Få materialer kan holde til at blive genanvendt flere gange. Her er PVC’en unik. Grundet plasttypens kemiske sammensætning kan den knuses og genanvendes igen og igen uden at miste sine unikke, tekniske egenskaber såsom holdbarhed. Studier har vist, at processen kan gentages op til ti gange for PVC-rør. Med en levetid for PVC-rør på 100 år eller mere giver det en potentiel materialelevetid på 1.000 år, hvilket få andre materialer kan matche.
Biobaseret plast reducer CO2 med 90%
Biobaseret plast, hvor olien erstattes med fornybare ressourcer, spiller en central rolle for klimareduktion. Det særlige ved PVC-plast er, at over halvdelen af råvaren er salt, som er en uudtømmelig ressource. Den resterende del, som i dag fremstilles af olie eller gas, kan erstattes af biobaseret råvare med en CO2-reduktion på 90% til følge.
Den første biobaserede PVC er netop kommet på markedet og er blevet taget godt imod i byggesektoren. Således faldt valget på biobaserede PVC-rør til Sveriges første fossilfri byggeprojekt, der er en børnehave kaldet ‘Håbet’ i Gøteborg.
Grønne indkøbere kan trygt vælge PVC
PVC’en er ikke kun i front, når det gælder genanvendelse og fossilfri plast. VinylPlus® Product Label er et nyt bæredygtighedscertifikat for PVC-byggeprodukter, der er udviklet af VinylPlus i samarbejde med den svenske bæredygtighedsorganisation, The Natural Step, og det britiske Building Research Establishment.
VinylPlus-produktmærket er det første bæredygtighedscertifikat for plastprodukter, som har opnået den eftertragtede BREEAM-certificering.
Mærket tildeles kun produkter, som opfylder 20 strenge krav – bl.a. skal virksomheden være VinylPlus-partner, PVC-råvaren skal være produceret efter de høje europæiske standarder, produktet må ikke indeholde uønskede stoffer, produktet skal indeholde genanvendt materiale og være designet til at kunne genanvendes.
Produktmærket er også blevet anerkendt af det belgiske, føderale institut for bæredygtig udvikling som et mærke, der opfylder kravene i EU-direktivet om offentlige indkøb. Produktmærket indgår nu i vejledningen til bæredygtigt indkøb i produktkategorierne vinduer og døre, produkter indeholdende genanvendt plast, beskyttelsesfilm og gulvbelægninger. Det sker på linje med miljømærker som Svanen, Cradle to Cradle og Blauer Engel.
Installationsaffald skaber grønne byhaver
Genbrug foretrækkes frem for genanvendelse i affaldshierarkiet, fordi der kræves megen energi i genanvendelsesprocessen. Ved produktion og byggeri skabes en del affald i form af afskær, og her er der også potentiale for at udnytte ressourcerne bedre.For at undersøge mulighederne for genbrug af PVC-afskær i byggeriet inden genanvendelse støtter PVC-industrien en række initiativer inden for dette felt. Et af projekterne er en urtehave i Århus skabt af lokalt indsamlet PVC-byggeffald. Urtehaven står i MarselisborgCentrets nyrenoverede klimapark og er beplantet med en række forskellige medicinske urter, der bidrager til centrets rehabiliteringsindsats.