Kan bæredygtige byggerier være lige så gode for bundlinjen som miljøet?
Hvordan kan bæredygtighed i byggeriet blive en god investering, og hvem er villige til at betale prisen for grønne løsninger? Det undersøger debatten ’Fra sort til grøn finansiering’ på Building Green.
Er det muligt at skabe grønne løsninger uden at sprænge budgettet, og hvordan ser fremtidens efterspørgsel ud på disse byggerier? Ripple Residence og Home.Earths kommende boligejendom i bydelen Nærheden er to nylige eksempler på at bæredygtige projekter ikke behøver sprænge budgettet.
Bæredygtighed står højt på dagsordenen i byggebranchen, men når det kommer til at realisere grønne byggeprojekter, opstår ofte spørgsmålet: Er det økonomisk rentabelt, og hvem vil egentlig betale for det? Det er præcis de spørgsmål, som et panel af udviklere, investorer og pensionskasser vil tage fat på under paneldebatten "Fra sort til grøn finansiering" på Building Green København, der modereres af Kasper Guldager.
To af virksomhederne, som deltager i panelet, UrbanPartners og Home.Earth, står i spidsen for innovative bæredygtige projekter, som eksempler på, hvordan økonomien bag grønt byggeri kan se ud, og hvordan det kan blive en stærk investeringscase.
Nicole van der Star, Investment Developer hos Nrep, en del af UrbanPartners
Ripple Residence - En langsigtet investering i lave driftomskostninger
UrbanPartners’ projekt Ripple Residence er banebrydende og består af 115 ejerboliger i Københavns Nordhavn, der sigter mod at reducere CO2-aftrykket ved at bruge træ som hovedkonstruktion frem for beton. UrbanPartners estimerer, at det har medført en mindre ekstra udgift i etableringsomkostninger per kvadratmeter i forhold til traditionelle byggerier.- Omkostningerne skyldes blandt andet brugen af træ, ekstra brandsikring og energiløsninger som geotermisk varme, siger Nicole van der Star, Investment Developer hos Nrep, som er en del af UrbanPartners.
Selvom omkostningerne er højere nu, repræsenterer Ripple Residence en investering i fremtiden. De energieffektive løsninger og det stærke fokus på klimavenlig byggeteknologi sikrer, at projektet bliver attraktivt for både købere og investorer i de kommende årtier, hvor efterspørgslen på bæredygtige boliger forventes at vokse fra både investorer, erhvervsdrivende og private.
UrbanPartners forventer, at etableringsomkostningerne vil falde i takt med, at erfaring, optimering og den samlede volumen af bæredygtige byggerier øges.
Ripple Residence har allerede tiltrukket sig stor opmærksomhed, især blandt yngre købere, der ser værdien i energieffektive hjem med meget lave driftsomkostninger.
- Selvom betalingsvilligheden ikke altid matcher de ekstra omkostninger i starten, forventer vi, at det vil balancere sig over tid, tilføjer van der Star.
Rasmus Nørgaard, stifter af Home.Earth
Træbyggeri i Nærheden: Grøn løsning på konventionelt budget
Home.Earth har udviklet et træbyggeri i den nye bydel, Nærheden i Hedehusene, nær Høje Taastrup, der består af 158 boliger.Her er det lykkedes virksomheden at bygge mere bæredygtigt uden at overskride en budgetramme for et konventionelt byggeri. Med en kombination af procesoptimering og tidligt fokus på bæredygtighed er projektet i Nærheden blandt byggerierne laveste klimaaftryk i Danmark.
- I Nærheden har vi skabt et byggeri, der ser ud til at have et af de laveste klimaaftryk for en fleretages boligejendom i Danmark, samtidig med at det sætter nye standarder for cirkularitet og biodiversitet – med et budget, der er sammenligneligt med et konventionelt byggeri, forklarer Rasmus Nørgaard, stifter af Home.Earth.
Er bæredygtighed profitabelt?
Under paneldebatten på Building Green København vil spørgsmålene om finansiering af bæredygtigt byggeri blive centrale: Hvordan belønner det sig at bygge grønt – vil investorerne levere kapital og køberne betale prisen?- Traditionelt har mange finansieringsmodeller fokuseret på kortsigtede gevinster, men hvis vi skal nå vores klimamål, er vi nødt til at skifte fokus mod langsigtede investeringer, der støtter bæredygtige løsninger. Derfor er debatten helt central, siger Rasmus Nørgaard, stifter af Home.Earth.
Erfaringerne fra de to projekter peger på, at bæredygtige byggerier har potentialet til at være lige så økonomiske som miljømæssigt bæredygtige.
Projekterne formår begge at tiltrække interesse fra købere og investorer, der ser værdi i lave klimaaftryk, samt høj energieffektivitet og dermed beskedne driftsomkostninger. Efterspørgslen på bæredygtige byggerier stiger – og det samme gør dermed den økonomiske gulerod til investorer i fremtidens grønne projekter.
Oplev debatten
I debatten på Building Green København deltager også Rasmus Bessing, chef for ESG-investeringer og Co-CIO i PFA, Ann-Sofie Østerberg Bjerby, CFO i AKF og Helene Bløchner, bankdirektør i Nordea Business Banking