ERDEN
Kan ler være en erstatning for beton?
Igennem 35 år har Martin Rauch forsket i og videreudviklet lerbyggeri for at bevise, at stampet ler har en stort potentiale. Med sine præfabrikerede moduler af stampet ler har han rykket lerbyggeri ind i fremtiden.
Egentlig er østrigske Martin Rauch uddannet keramiker og ovnsætter, men allerede i studietiden var det det ubrændte ler, der trak i ham. Siden 1990 har han udviklet og realiseret teknikker og byggeprojekter i stampet lerjord. Med sit studio Lehm-Ton-Erde i Schlins har han rykket lerbyggeri ind i fremtiden og tilpasset det nutidigt byggeri.
Martin Rauch
Martin Rauch er æresprofessor ved ’Unesco Chair Earthen Architecture, Building Cultures and Sustainable Development’, og i 2021 modtog han en European Bauhaus- pris for sine præfabrikerede modulelementer ERDEN Pure Walls.
Hvor står du i dag, efter 35 års forskning, udvikling af præfabrikerede modulelementer, og en lang række samarbejder med arkitekter?
- De efterhånden mange byggeprojekter i stampet lerjord har bevist, at materialet kan anvendes som byggemateriale - både indendørs og udendørs – og kan integreres i moderne arkitektur.
Hvordan ser du fremtiden for lerbyggeri?
- Byggeri med lerjord oplever i øjeblikket en renæssance. Byggebranchen, der er ansvarlig for mere end 40% af det globale CO2-udledning, er under pres for at anvende bæredygtige materialer. Dertil kommer temaer som CO2 afgift og affaldsmaterialer. Især med udviklingen af præfabrikation, har vi skabt et stort potentiale for lerjord som byggemateriale, og efterspørgslen er større end nogensinde.
- Vi arbejder på flere forskningsprojekter. Ler er et alsidigt byggemateriale og har yderligere anvendelsesmuligheder, fx i støjskærme og loftkonstruktioner.
Arkitektsamarbejder har øget opmærksomheden
Bygninger og installationer realiseret i samarbejde med internationale og anerkendte kunstnere og arkitektvirksomheder har øget opmærksomheden mærkbart, fortæller Martin Rauch:
- Stampet lerjord er stadig en niche, men med et enormt potentiale. I både teknisk, statisk og logistisk henseende er hvert projekt stadig en læreproces.
- I samarbejder er den fælles projektudvikling vigtig. Allerede tidligt i projektfasen understøtter vi arkitekterne i at forstå alle aspekter.
Regional værdicyklus
- Ler bliver overvejende brugt i projekter med fokus på bæredygtighed. Her scorer det højt på både miljø, lokal tilgængelighed og regional cirkulær økonomi, siger Martin Rauch:
- Det er uafhængigt af internationale selskaber og børser og er samlet set et krisesikkert materiale. Sammen de miljømæssige fordele, kan lerjord leve op til høje samfundsmæssige krav.
- Fra et økonomisk synspunkt er der dog stadig noget at gøre. Som regel sammenlignes de direkte byggeomkostninger, mens omkostninger ved recycling får mindre opmærksomhed. Og lige præcis der ligger fordelen ved jord. Den fremtidige udvikling vil kun vise de lavere omkostninger.
ERDEN Pure Walls
Erfaringen med ERDEN PURE WALLs går tilbage til et større byggeprojekt, hvor Lehm-Ton-Erde, for at kunne følge med tidsmæssigt, udviklede en maskine til fremstilling af præfabrikerede byggeelementer i lerjord.
- Infrastrukturen bliver etableret på stedet, og de lerstampede modulelementer lavet af lokalt materiale, fortæller Martin Rauch:
- Erfaringerne fra disse såkaldte ’feltfabrikker’ har vist fordelene ved præfabrikation: Det giver en vejruafhængig produktion, hurtigere produktionstid, lavere omkostninger og samlet set kortere byggeperioder. Præfabrikerede modulelementer i jord er også nemmere at integrere i byggeprocessen.
- Denne know-how har vi taget med i byggeriet af vores nye fabrik i Schlins (Østrig). I dag har vi en sofistikeret infrastruktur til at kunne producere til projekter i alle størrelser. Ikke mindst har vi mulighed for ved større projekter igen at agere som en ’feltfabrik’.
Symposium i København
Til maj kommer Martin Rauch til København, da Region Hovedstaden har etableret et samarbejde med ham om et udviklingsprojekt, der sigter mod at fremme brugen af lerjord som byggemateriale. Herunder er der planer for et symposium i samarbejde med Bygherreforeningen forventeligt d. 19. maj 2022 i Bloxhub.