
Stampet lerjord er en ældgammel teknik, hvor jorden bliver stampet så hårdt, at det kan anvendes som bærende materiale i fleretages byggerier.
Stampet lerjord får stor håndsrækning
Entreprenørfællesskabet én jord modtager 185.000 kr. af Boligfonden Kuben til at udvikle et mobilt anlæg, som kan stampe lerjord til byggeelementer ude på byggepladsen. Det kan gøre jord til et reelt alternativ til beton og træ.
Stampet lerjord vinder tilbage som byggeteknik, da materialet har flere egenskaber som byggemateriale, der kan hjælpe med at reducere CO2-udledningen i byggeriet. For når jord bliver stampet hårdt, kan det anvendes som bærende materiale i fleretages byggerier og være et alternativ til beton og træ. Samtidig har stampet lerjord gode egenskaber til at regulere fugt og temperatur i et rum, skabe god akustik og beskytte mod brand.
Det lille bæredygtige byggefirma én jord har specialiseret sig i materialet og udførte eksempelvis tegnestuen ReVærks En Naturlig Pavillon i stampet lerjord til udstillingen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet til UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023.
Nu modtager entreprenørerne en stor håndsrækning fra Boligfonden Kuben i form af et støttebidrag til udviklingen af et mobilt anlæg, der kan køres ud på byggepladserne. Arkitekt Johan Klejs er co-founder af én jord, og han fortæller:
- Stampet lerjord har nogle virkelig gode egenskaber, en ekstraordinær bæredygtighedsprofil og er samtidig en æstetisk smuk løsning. Da jeg først blev bekendt med materialet, blev jeg helt bjergtaget over, hvor smukt det var. Den rå stoflighed skaber en helt særlig atmosfære i et rum.
- Stampet lerjord kan skabes lokalt med overskudsjorden fra dit byggeprojekt, så du har et minimalt ressourceforbrug og lave transportomkostninger. Stampeprocessen kræver ingen forbrænding, så det udleder næsten ingen CO2 i forarbejdningen af materialet.
Arkitekt Johan Klejs fra én jord er begejstret for egenskaberne ved stampet lerjord
Mobilt anlæg der kan arbejde effektivt
Da stampningen foregår manuelt er det et hårdt fysisk og slidsomt arbejde at bygge med stampet lerjord og kræver mange mandetimer. Det mobile anlæg skal derfor automatisere en del af processerne og kunne transporteres rundt fra byggeplads til byggeplads.Man har set lignende anlæg til lerbyggeri blandt andet hos østrigeren Martin Rauch, ERDEN, der producerer modulelementer i stampet lerjord.
Anlægget, som én jord vil udvikle, skal effektivt kunne præfabrikere store byggeelementer, som løftes på plads. Løsningen vil kunne erstatte bærende konstruktioner inde i bygningen - og udenfor, hvis man tager de rette forholdsregler.
Stampet lerjord er en æstetisk flot løsning. Materialet kan samtidig regulere fugt og temperatur i et rum, skabe en god akustik og beskytte mod brand
- Jeg får dagligt spørgsmålet: hvad så med regn og vind? Der findes mange løsninger, men udvendig isolering er en effektiv beskyttelse, som også bevarer og udnytter den termiske masse i lerjorden, siger Johan Klejs, der vil gøre tegningerne til anlægget tilgængelige, så alle i branchen får glæde af det.
Boligfonden Kuben giver stort støttebidrag
Fra Boligfonden Kuben modtager én jord 185.000 kroner i støtte til udviklingsprojektet, og det er noget nær det maksimale, fonden yder i støttebidrag. Dette skyldes, at fonden ser et potentiale i det gamle byggemateriale:- Vi har brug for flere lokale byggematerialer med en bæredygtig profil for at reducere CO2-udledningerne og begrænse ressourceforbruget. Stampet lerjord har nogle af de egenskaber, vi leder efter i den grønne omstilling. Samtidig er projektet open source, så vi kan få det ud til hele branchen og komme et skridt nærmere industriel produktion. Vi glæder os til at følge projektet, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.
Boligfonden Kuben har løbende åbent for temaansøgninger.