KantDesign fejrer 20 år med beton som et levende medie
I krydsfeltet mellem æstetik og funktionalitet støber KantDesign beton, så materialet næsten kommer til live. Det har støberiet gjort i 20 år, og fremtidsplanerne er store.
Som slanger i græsset, som bølger i vandet eller som en rå overgang imellem blødt og hårdt, varmt og koldt, kommer betonen til live. Det var der ikke mange, der forestillede sig for 20 år siden. Men dette forår er det netop 20 år siden, en mand ved navn Kim Pedersen rejste til USA for at købe sin første støbemaskine. Den kunne støbe små havekanter, lige hvor han satte den, og det var der ingen andre her til lands eller i nærheden, der kunne. Støbevirksomheden KantDesign var født.
TAK
Der er stadig ingen andre i Danmark eller Nordeuropa, der kan støbe IN SITU – på stedet. Og Kim Pedersen har aldrig fundet nogen, der som KantDesign kan støbe beton i buer og bølger og alle slags former. Hverken nær eller fjern.
I dag udvikler og bygger han sine egne, specialiserede maskiner og sælger dem forskellige steder i verden. Især til USA, hvor de stadig kun kan støbe små havekanter. Og den eksport skal der gerne blive meget mere af i fremtiden.
Her ved milepælen ønsker Kim Pedersen at takke både kunder og samarbejdspartnere igennem tiden.
- De har alle været med til at gøre KantDesign til den kapacitet, vi er i dag. Det er vi meget bevidste om og taknemmelige for, siger han.
Nye markeder & lidt om teknik
Nu kigger virksomheden ind i en fremtid fuld af muligheder. Der er stort potentiale i både støbeprojekter internationalt og i maskinproduktion til eksport. Det er to oplagte markeder, hvor KantDesign er de eneste til at udbyde deres unikke produkter.
Landskabsarkitekterne Kragh & Berglund var de første, der benyttede KantDesign til større projekter, og det samarbejde varer ved i dag. Medejer Hans Kragh har også været med til at introducere støberiet i Sverige, og han er glad for det, som han kalder et ’superfleksibelt produkt’.
- KantDesign ser løsninger i stedet for begrænsninger, og de arbejder hurtigt og smidigt. Nogle projekter ville slet ikke kunne være udført med andre teknikker, fortæller Hans Kragh.
For nuværende har Kim Pedersen ansøgt om patent på KantDesigns produkter i USA. Planen er på sigt at starte en maskinproduktion op over there.
Udeliv & interaktion
Mens metoden tilbyder smidighed og unikke designs, ønsker Kim Pedersen også, at KantDesigns konstruktioner skal appellere til interaktion. Byrumsmøbler og amfiteatre skal opfordre til et alsidigt og kreativt udeliv. Kanter har en skulpterende effekt på de miljøer, som de plantes i, og har ganske ofte en sekundær funktion som bænke. Vandrender får en stadig vigtigere funktion i takt med at klimaet ændrer sig. De er tillige en æstetisk måde at varetage en praktisk opgave på.