Klimafyrtårnet Hotel GSH viser potentialet i byggeri med CLT
For Hotel GSHs direktør Trine Richter var det helt naturligt, at den nye værelsesfløj skulle bygges i træ på grund af de positive klimaegenskaber. CLT øger både bæredygtighed og byggeproces, fortæller Per Thomas Dahl, direktør i CLT Denmark.
De grønne ambitioner er fortsat høje hos Hotel GSH. I 2021 er en hel ny værelsesfløj bygget, beklædt og isoleret med klimavenlig CLT. Den er resultatet af en cocktail af rådgivere med fokus på bæredygtighed, en ildsjæl som bygherre og et materiale, der spås en stor fremtid i Danmark.
Et af de mest miljøvenlige steder at bo i Europa
Hotel GSH omtales ofte som Europas absolut mest banebrydende hotel- og konferencecenter. Og det giver mening. I 2021 har Hotel GSH modtaget The Guardian's kåring som "1 af 10 bedste miljøvenlige steder at bo i Europa", og hotellet modtog også Active House Alliance's jubilæumspris "Overall Best of 10 Years".
Priserne blev endda givet, før den nye værelsesfløj med i alt 22 værelser blev opført med svanemærket CLT som konstruktionsmateriale, der bidrager til et postivt CO2-aftryk.
GSH betyder Green Solution House, så de grønne ambitioner ligger i navnet, og der er heller ingen tvivl om, at bygherren Bornholm Hotels med direktør Trine Richter i spidsen har været meget målrettet i bestræbelserne på at skabe et byggeri, der skiller sig ud fra andre hoteller. Næppe mange hoteller kan bryste sig af at være skabt med bæredygtighed og ansvarlighed i forhold til CO2-emission for øje.
- For os har der slet ikke været nogen tvivl om, at vi med den nye værelsesfløj ville noget andet end et byggeri med traditionelle byggematerialer som beton og stål. Ambitionen med Hotel GSH er fortsat at skabe et klimamæssigt fyrtårn, og derfor er det helt naturligt, at den nye værelsesfløj skulle bygges med træ som materiale på grund af de positive
klimaegenskaber, fortæller Hotel GSHs administrerende direktør Trine Richter.
Igennem hele processen har hun været en ildsjæl, som har spillet en afgørende rolle i forhold til at holde fokus på de grønne ambitioner og stået vagt om, at de grønne mål slår igennem i det færdige byggeri.
CLT og klimaet
Klimaeffekten har kunnet realiseres, fordi man fra start har styret mod et byggeri i træ. Træ er det mest CO2-venlige byggemateriale, der findes, og når stort set alle dele af byggeriet er konstrueret, beklædt og isoleret med træ, så er man godt på vej. Som gæst kan man være forvisset om et godt indeklima og den imødekommende atmosfære, som altid præger træbyggeri.
Den nye værelsesfløj er opført i CLT, som er krydslamineret massivtræselementer, der ved levering kan ligne betonelementer. De sammenstykkes akkurat, som havde det været traditionelle betonelementer, men vægten er meget mindre og CO2-regnskabet suverænt bedre.
- Hertil kommer, at vi med CLT-elementer opnår en bedre byggeproces. Elementerne er millimeterpræcise ved leveringen, og montagearbejdet går hurtigere, fordi elementer er lettere og meget håndterbare, fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark, som også fremhæver samarbejdet med entreprenøren:
- Vi er pionerer for anvendelse af CLT i Danmark. Derfor har kun få entreprenører erfaring i CLT-montage. Men grundlæggende kan virksomheder, der har erfaringer med montage af betonelementer, nemt glide ind og skubbe de enkelte CLT-elementer på plads – og uden at bruge så mange kræfter, som de er vant til. Elementerne er altså i princippet ikke væsensforskellige fra betonelementer, men der er en god portion produktivitet og proces som gevinst ved at bruge CLT.
Læs også:
Direktør i CLT Denmark Per Thomas Dahl om træ som erstatning for de mere klimatunge materialer
- På Bornholm entrerede vi med en lokal betonentreprenør, nemlig PL Enterprise, som har kunnet spare på kræfterne i montering og tilpasning af de lette og mere håndterbare elementer, fortæller direktør Per Thomas Dahl videre, som også fremhæver det arkitektoniske udtryk, der i dette byggeri meget direkte synliggør valget af CLT. Men understreger, at
CLT kan beklædes med mange andre materialer som facadeelementer.
Ligesom det oprindelige Hotel GSH fra 2015, er den nye værelsesfløj udformet af tegnestuen 3XN, som har valgt at give CLT-elementerne en dominerende rolle. Arkitekterne har også tænkt i anvendelse af lokale materialer som Bornholmsk granit til overflader. Ligesom granittens egenskaber i forhold til at opsamle og holde på varme er tænkt ind i
energisystemet, hvor ovenlysvinduer og åbne rum reducerer behovet for mekaniske løsninger.
Endvidere har bygherren valgt at få en lokal snedker, Hasle Savværk & Snedkerforretning, til at lave møbler og kabellister til værelserne af fraskær fra CLT elementer.