Kommunens påkrav blev startskud til rekreative gårdrum
I det her projekt har vi mulighed for at bruge regnmængderne til glæde for flere tusinde beboere, siger Iris Grausbo, formand for Boligforeningen 3B. Klimatilpasningsprojektet dækker et areal, der svarer til 38 fodboldbaner.
Et stort klimatilpasningsprojekt for boligforeningen 3B er gået i gang d. 29. januar i flere af boligafdelingerne Remisevængerne og Hørgården. For de massive regnmængder, som er blevet en del af vejret herhjemme, vil man gerne bruge til noget godt, samtidig med at man lever op til påkrav om at adskille regnvand og spildevand.
– Det er ret vildt, men det samme er vejret blevet de seneste mange år, og her har vi mulighed for at bruge regnmængderne til glæde for flere tusinde beboere. Vand er kilden til alt liv, og det vil i den grad komme til udtryk med det her projekt. Vi vil bruge vandet aktivt i nogle gårdrum, hvor det kommer til at give liv til planter, insekter og dyr. Vi håber også, at de nydesignede gårdrum og udearealer helt naturligt bliver indbydende rammer, hvor beboerne har lyst til at opholde sig, siger Iris Gausbo, formand for Boligforeningen 3B i en pressemeddelelse.
Læs også:
Landskabsarkitekt Marie Thing: Nul fejls-kulturen i anlægsbranchen udhuler den danske undergrund
Regnbede giver liv til biodiversitet og rekreative arealer
Klimatilpasningens første etape er boligafdelingen Remisevænget Nord. Her giver projektet to nye byrum og en ændring af parkeringspladserne – begge dele skal aftage regnvand og øge biodiversiteten via såkaldte ’regnbede’ med bl.a. stauder, buske og træer.
- Arealets størrelse kombineret med områdets store variation i bebyggelse, belægning og beplantning har gjort det til en enormt spændende opgave. Som totalrådgiver har vores mål været at kombinere robuste løsninger under jorden med rekreative løsninger over jorden til glæde for områdets beboere, fortæller Ramzi Elenvik Mansour, partner og markedschef hos AI Arkitekter & Ingeniører, der er totalrådgiver på projektet.
Hos Thing Brandt Landskab er man glade for, at det er en grøn entreprenør, der skal virkeliggøre projektet. Entreprisekontrakten blev nemlig vundet af Malmos Landskaber. Signe Westergaard, landskabsarkitekt og ass. partner hos Thing Brandt Landskab siger:
- Vi har set det som vores fornemmeste opgave at kombinere æstetik og arkitektur med teknik og funktionalitet. Håndteringen af regnvandet bidrager nu både til at skabe tryghed og ejerskab i de nye rekreative rammer om fællesskab. Ved at inddrage driften fra første færd har det været muligt at omlægge klippede græsplæner til naturbaserede græsarealer og regnbede. I regnbedene plantes stauder og buske, som skaber både føde og levebetingelser for insekter og dyr, og derved er det muligt at øge biodiversiteten.
Kim Thinggaard, adm. dir. i Malmos Landskaber siger:
- At være med til at løfte nogle af samfundets klimaudfordringer via store projekter som i Remisevængerne og Hørgården 1 og 2 er en mission, vi føler os forpligtet til at være en del af. Det er således med både ydmyghed og stolthed, at vi nu skal i gang med realiseringen af projektet.