Norconsult: Ressourcekortlægning baner vej for cirkulært byggeri
Ressourcekortlægning af bygningens materialer er afgørende for vejen frem mod det cirkulære byggeri.
For godt 15 år siden kiggede man overhovedet ikke på miljøskadelige stoffer i byggeriet. Men omkring 2008 begyndte Københavns Kommune at lave undersøgelser af bly og PCB i byggeriet, som man vidste var giftigt, fortæller Claus Ekstrøm, markedschef i Norconsult Jord-Miljø A/S:
– Siden har det taget fart, og i dag skal man undersøge for forskellige stoffer fra tungmetaller til asbest. Grænseværdierne er betydeligt lavere for miljøskadelige stoffer, og lovgivningen er strammet i både Danmark og EU. EU vedtog eksempelvis i 2018, at man skal se på fareegenskaber i stoffer og vurdere summen af disse stoffer i en helhedsbetragtning.
Visionen i byggeriet er det cirkulære byggeri. Det er komplekst, og det er afgørende, at man forud for en nedrivning/renovering/transformation udover den lovpligtige kortlægning af miljøskadelige stoffer også laver en ressourcekortlægning af bygningen, som er frivillig men giver mening for planeten.
– Ressourcekortlægningen skal danne basis for at bortskaffe affaldet korrekt og sikre korrekte værnemidler. Derudover skal den identificere materialer, der kan genanvendes. For i dag bruger vi 4,5 fire gange så mange ressourcer, som Jorden kan nå at regenerere. Derfor skal vi i højere grad tænke i genbrug og genanvendelse, understreger Claus Ekstrøm.

Genbrug kræver rensning
I genbrugsprocessen er det vigtigt at få renset de miljøskadelige forurenende stoffer fra, så de ikke sendes videre i systemet.
– De mange krav til at undgå miljøskadelige stoffer betyder ofte, at man ikke bare kan rive en bygning ned og genopbygge med materialerne, for en hel del skal sorteres fra eller renses. Meget kan dog bruges igen, og dermed kan vi spare råstoffer. F.eks. kan man overveje, om gamle vinduer skal smeltes om eller bruges til drivhuse. Eller om de skal skiftes i det hele taget.

En anden udfordring for at spare klodens ressourcer er lovgivningen om, hvor meget materialerne skal kunne tåle.
– Den lovgivning er blevet strammere samtidig med, at man også arbejder med store sikker-hedsmarginer på byggerierne. F.eks. er der gamle bygninger i København, der burde brase sammen efter nutidens regler, men de står altså endnu. Vi bør overveje, om det er hensigtsmæssigt at overdimensionere så meget, som man gør i dag, uden at gå på kompromis med sikkerheden, siger Claus Ekstrøm.
Norconsult A/S
Norconsult Jord-Miljø A/S er et uvildigt rådgivende ingeniørfirma, hvis målsætning er at yde miljømæssige, faglige og økonomisk optimale løsninger på myndigheders og private kunders miljøopgaver. Norconsult Jord-Miljø A/S arbejder bl.a. med miljøkortlægning- også kaldet bygningsscreening. Inden en større renovering eller nedrivning af en bygning, er det lovpligtigt at udføre en screening af bygningen for at afdække, om der kan være anvendt PCB, klorparaffiner, PAH’er, asbest eller tungmetaller i bygningsmaterialerne.