Ny bydel i Toronto designet af SLA og Henning Larsen
SLA og Henning Larsen står bag udviklingen af en ny 2,1 km2 stor bydel i Toronto, der er ét af Nordamerikas største og vigtigste byudviklingsprojekter. Den nye masterplan skaber et nyt hierarki mellem natur, mennesker og bygninger.
Når et af Nordamerikas største byudviklingsprojekter bliver udviklet over de næste 30 år i Toronto, sker det på baggrund af en ambitiøs, bæredygtig masterplan tegnet af de to danske arkitektvirksomheder SLA og Henning Larsen.
Området Downsview domineres i dag af lufthavnen Downsview Airbase og gennemskæres af veje, jernbaner og tung infrastruktur. Når lufthavnen lukker i 2023, er det ambitionen af området (der med sine 2,1 km2 har cirka samme størrelse som hele Toronto Downtown) skal udbygges til en ny, grøn bydel i Toronto – en af Nordamerikas hurtigst voksende byer.
- Downsview Airbase har i et helt århundrede spillet en kæmpe rolle for Toronto. Den har været en hub for jobs, innovation og udvikling, og Toronto har som by udviklet sig sammen med og rundt om lufthavnen. Med lukningen af lufthavnen har Toronto fået en fantastisk mulighed for – for første gang i 100 år – at gentænke hvad dette kæmpe område kan betyde for byen, for arbejdspladser, for naturen og for almindelige mennesker, siger Rasmus Astrup, partner og designdirektør i SLA.
Borgerdialog påvirket af COVID-19
SLA og Henning Larsen har arbejdet med masterplanen for Downsview siden efteråret 2019, hvor teamet vandt opgaven med at designe en ny bydel fra bunden i en stor international designkonkurrence. Arbejdet har involveret en lang borger- og interessentinddragelse, der på grund af COVID-19 restriktioner har været udelukkende digital.
- Vi ved at lokalsamfund trives bedst, når de, der bor der, har gode og grønne steder at mødes. Især det seneste år har fremhævet behovet for uderum, der er tilgængelige for alle. Det var også det, vi igen og igen fik at vide på borgermøderne: At veldesignede, inviterende uderum til at mødes og samles i en menneskelig skala var det vigtigste, siger Michael Sørensen, designdirektør og partner i Henning Larsen Nordamerika.
SLA og Henning Larsen sammenfattede inputtene fra borgerinddragelsen i ti robuste udviklingsgreb, der styrer de næste stadier af udviklingsprocessen og dækker alt fra designprincipper til økonomiske markedsmodeller.
Billige boliger og masser af natur
SLA og Henning Larsens masterplan skaber rum for 50.000 nye boliger og 80.000 nye beboere i Downsview. Bebyggelsen holdes primært til mellemhøje bygninger for at skabe en menneskelig skala i det store byudviklingsprojekt og kommer til at overgå Canadas nationale krav om billige boliger. Og overalt i planen er der masser af grønne områder – således er næsten 20 procent af masterplanen dedikeret til natur og biodiversitet.
- I Downsview introducerer vi et helt nyt hierarki for, hvordan vi designer vores byer og vores lokalsamfund. Ved at sætte naturen og menneskene først skaber vi en ny måde at bygge by på i Toronto, centreret om naturbaseret design, biodiversitet, klimatilpasning, lokal identitet og stærke sociale fællesskaber. Det er en tilgang vi kalder ’city nature’ og som vi bruger til at gøre Downsview i stand til at møde fremtidens udfordringer og skabe en ny form for levedygtig og leveværdig by, der skaber plads og rum for alt liv, siger Rasmus Astrup, partner og designdirektør i SLA.
SLA og Henning Larsens masterplan er således en både-og tilgang til urbanisme, der væver landskab og natur sammen med arkitektur og infrastruktur. Tilgangen skaber både en klar identitet for den nye bydel og håndterer de store udfordringer Downsview og fremtidens by i almindelighed står overfor.
- Som dansker kan Downsviews betydning godt være svær at fatte. Det er ikke for ingenting projektet kaldes for et af Nordamerikas vigtigste byudviklingsprojekter i de kommende 50 år. Det skyldes selvfølgelig først og fremmest projektets monumentale størrelse og at vi skaber en helt ny bydel fra bunden. Men også fordi vi med Downsview har mulighed for at vise en ny vej fremad for verdens byer. Med den nuværende befolkningstilvækst vil vi globalt set være nødt til at bygge en ny by til 1,7 millioner mennesker hver uge. Byen er en uundgåelig kendsgerning i fremtiden. For at sikre de fremtidige befolkningers livskvalitet og en bæredygtig fremtid er det altafgørende, at vi designer byer, hvor forholdet mellem by og natur er både-og og ikke enten-eller. Downsview er en forpligtelse og et helt konkret eksempel på den vision, siger Michael Sørensen, designdirektør og partner i Henning Larsen Nordamerika.
Masterplanens ’Framework Plan’ er nu afleveret og i politisk høring, hvorefter arbejdet fortsætter på at udvikle masterplanens udviklingsgreb i konkrete designs. Den endelige udvikling af den nye Downsview bydel forventes afsluttet i 2051.
Et multidisciplinært team
Henning Larsen er Lead Urban Designers og SLA er Lead Landscape Architects for Downsview.Bygherre er Northcrest Developments og Canada Lands Company der udgøres af nogle af Canadas største private og offentlige pensionskasser.
SLA og Henning Larsen understøttes af Toronto-firmaerne KPMB Architects og Urban Strategies Inc. og ingeniørerne Rambøll og Transsolar. Den digitale borgerinddragelsesproces blev understøttet af Swerhun Inc., Department of Words og Deeds.
Stærkt repræsenterede i Canada
Både SLA og Henning Larsen er i forvejen stærkt repræsenterede i Canada. I Toronto er SLA og Henning Larsen en del af teamet for East Harbour Masterplan i downtown Toronto. Henning Larsen designer desuden i øjeblikket Etobicoke Civic Center og Housing Now-udviklingen vest for Downsview-området, mens SLA pt. er lead designer for projekter i både Toronto, Vancouver og Calgary.