
Ny udgivelse om traditionelle bygningsmaterialer med lang holdbarhed
Flere unge håndværkere og boligejere viser interesse for de traditionelle håndværksteknikker, og Historiske Huse udgiver nu bogen ”Traditionelle bygningsmaterialer – Eksempler på byggemetoder i historiske huse”.
Traditionelle bygningsmaterialer til historiske huse har en meget lang holdbarhed. Men kendskabet til de traditionelle bygningsmaterialer er visnet i takt med, at et væld af nye materialer har fortrængt de traditionelle bygningsmaterialer fra byggevaremarkedernes hylder.
I glemmebogen
Arkitekturen har ændret sig med tiden, men igennem århundreder har danske håndværkere grundlæggende brugt de samme stærke og langtidsholdbare bygningsmaterialer og afprøvede metoder. En håndværker fra middelalderen kunne uden videre indgå i et byggesjak i 1700-tallet og omvendt.
Men omkring 1960 opstår der et byggeteknisk skel. Bygninger fra før 1960 er stort set opført i traditionelle materialer som tegl og tømmer, mens bygninger efter 1960 ofte er opført som montagebyggeri med øget brug af præfabrikerede elementer og nye materialer som letbeton og forskellige plastmaterialer.
Og i en periode gik de traditionelle bygningsmaterialer næsten helt i glemmebogen, hvilket blandt andet har ført til mange eksempler på facader, hvor den originale byggestil er ødelagt, og til udskiftning af gamle døre og vinduer i stedet for at genanvende og reparere i tråd med husets originale arkitektur.
Vedligehold styrker bæredygtighedsdagsorden
- Heldigvis fatter flere og flere unge håndværkere og boligejere i disse år interesse for de traditionelle håndværksteknikker, og med en ny bæredygtighedsdagsorden har de traditionelle materialer med deres meget lange holdbarhed fået fornyet aktualitet. I takt med at flere mennesker tilvælger ældre huse med historie, er efterspørgslen stigende efter mere viden om de traditionelle materialer, fortæller Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse i en pressemeddelelse og fortsætter:- Byggeriet tegner sig for en stor del af Danmarks samlede CO2-udledning og står for en betydelig del af alt affald. Mange fredede og bevaringsværdige huse er netop bygget på et tidspunkt, hvor CO2-udledningen ved fremstilling af byggematerialer var minimal eller slet ikke eksisterende. Ved at vedligeholde og restaurere dem med mere naturlige materialer udleder man mindre CO2 samtidig med, at man vedligeholder i husets historiske ånd, fortæller Birthe Iuel.
Guide til langtidsholdbare materialer
De traditionelle materialer er heldigvis stadig til at skaffe, hvad enten det er tømmer i specielle dimensioner eller vingetegl, kalkmørtler, linoliemalinger og trætjære. Det er også muligt at få genbrugsmaterialer som mursten, fliser, gamle vinduer, døre og dørgreb, hvilket bidrager yderligere til husets bæredygtighed.
- Med vor tids klimaudfordringer bør kendskabet til langtidsholdbare traditionelle materialer få en renæssance, og det håber vi at bidrage til med den nye bog. Desuden er bygningsarven en stor del af vores fælles nationale identitet. Derfor gælder det om at passe på husenes oprindelige byggeskik, så også andre kan få glæde af dem i fremtiden, understreger Birthe Iuel.
Nationalromantisk villa
Pigmenter, Pariserblå
Netop med henblik på at bevare vores historiske bygningsarv indeholder guiden også en gennemgang af historiske stilarter og tidstypiske bygningsdetaljer. For det er ikke ligegyldigt, hvordan et historisk hus istandsættes og vedligeholdes. Der er stor forskel på de arkitektoniske tidsperioder og deres detaljer. Med guiden i hånden kan man derfor blive klogere på, hvordan man istandsætter eller restaurerer husene med respekt for den tidstypiske karakter.
Bogen henvender sig til alle med interesse i at passe på gamle huse og den historiske bygningsarv og kan købes på Historiske Huses hjemmeside fra 24. november og er udgivet med støtte fra STARK Fonden, den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Om Historiske Huse:
Historiske Huse er et formaliseret samarbejde mellem Bygnings Frednings Foreningen BYFO og Foreningen Bevaringsværdige Bygninger.
Historiske Huse er en interesseorganisation, der arbejder for at skaffe ejerne af de bevaringsværdige og fredede bygninger juridiske og økonomiske forhold, så de nemmere kan passe på deres hus og dermed en væsentlig del af Danmarks kulturarv. Historiske Huse arbejder samtidig for at gøre bygningskultur til en folkesag via bred formidling, kampagner og konkurrencer.
Om forfatter Jeanne Brüel:
Jeanne Brüel, restaureringsarkitekt MAA, har sammen med Anders Brüel siden 1995 haft egen tegnestue, Brüel og Nørgaard arkitekter, og er forfatter til en serie af stilhistoriske bevaringsguides, alle udgivet af Bygningskultur Danmark/Historiske Huse.
Tegnestuen har i mange år beskæftiget sig med istandsættelse, restaurering og nyindretning af privatejede, fredede og bevaringsværdige huse.
I de senere år er arbejdsområdet udvidet med bygherrerådgivning og analyse af historisk arkitektur, fx stilblade for kommuner og undervisningsmateriale til håndværkere.