Foto af Per Bille
Ny udstilling på Utzon Center om sommerhusets arkitektur og historie
Den 18. marts åbnede udstillingen SOMMERHUS på Utzon Center, hvor man kan opleve en udvikling fra hyggeligt træhus til feriepalads. Men udstillingsdirektør Line Nørskov Eriksen fornemmer også en trend i retning af mindre huse, midlertidig bosætning, mere genbrug og klima-smarte materialer.
I mere end 100 år har sommerhuse været en legeplads for arkitekter. Her kunne de drømme, eksperimentere og slippe fantasien løs. For her var livsformen mere fri, så de havde langt mere frihed til at eksperimentere end i det almindelige byggeri. Men mange af de moderne feriepaladser har mistet fornemmelsen for landskabet og den røde tråd til de historiske sommerhuse, som vi har bygget siden begyndelsen af det 20. århundrede.
- Historisk set går ideen om sommerhuset i hvert fald tilbage til antikken. Filosoffer søgte fred og ensomhed, skønhed og renhed i naturen. I Danmark dukker de første sommerhuse dog først op i starten af 1900-tallet. Det folkelige gennembrud kom i 1930erne og 1940erne, hvor vi også fik ret til to ugers ferie, udtaler siger Line Nørskov Eriksen, der er udstillingsdirektør på Utzon Center og har kurateret udstillingen.
Hun fortsætter:
- På udstillingen er det den iøjnefaldende forskellighed slående, og det er den dybt personlig arkitektur, der tegner nogle af de fineste facetter ved sommerhusets historie.
Læs også:
Portræt af Jan Henrik Jansen: Husarkitekten skal kunne spænde fra første streg til nøglefærdigt hus
Men sommerhusområderne har ændret karakter. I dag ligner mange af dem parcelhuskvarterer. Og den stille morgenstund forsvinder i lyden af plæneklippere. Så hvor er natur, nærvær og intimitet blevet af? Hvordan står det til med landskabet, når alle søger mod vandkanten? Hvordan går helheder, natursyn og bosætning op i en højere enhed?
- Arkitekter har lagt vægt på det gode håndværk og fornemmelsen for landskabet. Men udviklingen de seneste år rejser spørgsmålet om, hvorfor vi bygger sommerhuse i dag. De kan være gigantiske, og mange steder ligner sommerhusområder de samme parcelhuskvarterer, som ejerne bor i til daglig, siger Line Nørskov Eriksen og slutter af:
- Så hvorfor bygger vi sommerhuse i dag? Og hvor er vi på vej hen? Arkitektur er en langsom kunstart, men der er en omstilling i gang.
Særligt blandt de helt unge tegnestuer fornemmer man tydeligt, at bæredygtighed ikke længere er stilart eller en tilgang, man kan tænde og slukke for.
Udviklingen peger i retning af generelt mindre huse, midlertidig bosætning, mere genbrug og klima-smarte materialer. Og jeg håber, at udstillingen kan give alle inspiration og vise en meningsfyldt retning for sommerlandets arkitektur.
Det kan du møde på udstillingen
På udstillingen kan du dykke ned i nye og gamle klassikere af blandt andre Arne Jacobsen, Anton Rosen, Vilhelm Wolert, Friis og Moltke, Erik Korshagen, Mette Lange, Praksis Arkitekter, Karen Kjærgaard, Kim Lenschow, Søren Pihlmann, OS Arkitekter, Lendager Group og Claus Bonderup.
Du får også et helt sommerhus i 1:1. Et bud på fremtidens sommerhus, som er designet af BIG for LiveKlein.
SOMMERHUS vises med støtte fra Realdania og Klein.