Husarkitekten skal kunne spænde fra første streg til nøglefærdigt hus
Jan Henrik Jansen har valgt kun at arbejde i den lille skala med private bygherrer. Her leverer han løsninger med enfamiliehuse og sommerhuse, som skal opfylde bygherrens drøm.
Den dansk-tyske arkitekt, Jan Henrik Jansen, har modsat størstedelen af sine kolleger, valgt udelukkede at tegne privatboliger. Han har masser af opgaver, som er alt fra nye enfamiliehuse og renovering af villaer til sommerhuse. Startskuddet har været, at Jan Henrik Jansen tegnede og byggede tre prisbelønnede sommerhuse på Møn med sine egne hænder. De har siden hen fungeret som laboratorium for hans eksperimenter med design, materialer og detaljer.
- Jeg adskiller mig fra arkitektkolleger ved, at jeg har fravalgt at følge tendensen i dag, hvor de fleste arkitekter arbejder på større tegnestuer i teams og på store projekter. Jeg er vendt tilbage til den lille skala, hvor jeg selv står for hele processen fra idé til ibrugtagning. Mange spørger, om det overhovedet kan lade sig gøre at leve af det. Det kan det fint, og jeg har masser af opgaver for private bygherrer, der beder mig om at tegne og realisere enfamiliehuse- og sommerhuse til dem, siger Jan Henrik Jansen og påpeger, at det kræver den klassiske og erfarne allround-arkitekt for at kunne spænde fra første streg til nøglefærdigt hus.
Han beskriver sig selv som ’husarkitekt’, der har både den skitserende, projekterende og håndværksmæssige erfaring med i sin bagage. Skal han sætte ord på sit virke, bruger han begreberne visuel minimalisme og perfektionistisk detalje-nørderi.
- Det er en vigtig del af min baggrund, at jeg selv har tegnet og bygget flere huse med mine egne hænder og derfor også kender til den praktiske udførelse af håndværksarbejdet. Det er afgørende, at man har prøvet at bygge et hus selv, da bygherrerne ikke har brug for flotte tegninger, men et konsistent og velfungerende hus, siger Jan Henrik Jansen og fortsætter:
- Når man som jeg selv har stået med gummistøvler på og styret en byggeplads, ved man, at jobbet som husarkitekt ikke er et 8-16-job, men en livsstil. Lidt ligesom en præst eller en freelancejournalist, som også altid er på arbejde. Man skal også være indstillet på at tale med sine bygherrer, når de har fri.
Jan Henrik Jansen og hans team begynder alle projekter med en byggeprogramfase, hvor de – i en intens dialog – detaljeret lader bygherre definere, hvad de ønsker og drømmer om. Så går de tilbage og tegner præcis det, bygherre ønsker, men også en version to, der ofte er helt anderledes.
- Ofte ender bygherrer faktisk med at vælge version to, som udfordrer deres ønsker og forventninger, siger Jan Henrik Jansen.
Drømme skal indfries
Jan Henrik Jansen Arkitekter er en produktiv lille arkitektvirksomhed med en lang række aktuelle projekter i gang samtidig. Jan Henrik Jansen lægger stor vægt på, at de færdige huse er af en sådan kvalitet, at de kan opnå omtale i boligmagasinerne. Det er et krav til ham selv, når han går i gang med et projekt.
- Jeg henvender mig til et klientel af private bygherrer, som gerne vil indfri deres drømme til en bolig. De har noget på hjerte, som det er min opgave at finde ind til og udføre i livet. Mange af mine projekter har været publiceret i Bo Bedre og udenlandske magasiner, og det er ambitionsniveauet hver gang. Hvis det ikke er publicerbart, er det ikke godt nok, siger Jan Henrik Jansen.
Jan Henrik Jansen Arkitekter har netop færdiggjort en totalrenovering af en 600 kvm stor villa i Hellerup og en genopbygning af et forfaldent husmandssted ved Flensborg Fjord. Et sommerhus ved Vesterhavet, som bliver gravet ned i klitterne, er under opførelse, ligesom to andre huse i Odsherred og ved Aarhus er det. Derudover har han 10-12 projekter på tegnebrættet i f.eks. Hamburg, Norge, Flensborg og på Bornholm.
Jan Henrik Jansen er kendt for at eksperimentere med komplekse og opdelte bygningskroppe i forskellige typologier og lægger stor vægt på rummene mellem husene. Udearealer og overgange mellem inde og ude er et særligt fokus.
- Man skal have lyst til at opholde sig i uderummet. Derfor laver vi altid overdækkede terrasser og arealer mellem bygningerne, hvor man kan finde både sol og skygge. I et land som Danmark, hvor det altid blæser, er det især ved sommerhuse vigtigt med lækroge. Det skaber nogle særlige kvaliteter, og mange af vores bygherrer efterspørger faktisk helårshuse, der minder om disse sommerhuse, siger Jan Henrik Jansen.
Naturkontekst og naturmaterialer
Som ’husarkitekt’ laver Jan Henrik Jansen Arkitekter primært privatboliger, det vil i høj grad sige sommerhuse i naturkontekst og i naturmaterialer. Kunderne efterspørger ofte sommerhuse, der skal være mere end en fritidsbolig – snarere et ’second home’.
- Jeg kigger på hvilket materiale, der vil klæde netop det her sted og passer til de rum, som bygherre gerne vil have. Jeg bruger næsten ikke malede vægge indendørs, men materialer som mursten beton, træ eller natursten på vægge og gulve. Et sted kunne måske været fedt med rustent stål, et andet i ubehandlet træ, så huset putter sig i naturen. Jeg eksperimenter gerne med at prøve nye materialer, ligesom jeg sammensætter dem på en ny måde. Jeg kigger på, hvordan andre har gjort det, men finder min egen måde til de specifikke projekter, siger Jan Henrik Jansen, som i sit eget sommerhus har han brugt granrafter til facaden, da det lader huset forsvinde i konteksten af den omgivende natur.
Når Jan Henrik Jansen tegner sommerhuse, er nøgleordet stoflighed i en minimalistisk arkitektur med patinerende naturmaterialer.
- Jeg kan generelt godt lide, når tingene har en rå skal og en blød kerne – lidt som mit eget runde sommerhus, Birkedal, der virker lidt lukket og er beklædt med granrafter udvendig, som patinerer og putter sig naturen. Indvendig er der overraskende lyst, og inventar og greb er udført i egetræ med blødt afrundede kanter, så det er rart at røre ved.
Sommerhuset ved Vesterhavet, der er under opførelse, ligger på toppen af en klit ud til en adgangsvej til stranden. Bygherre havde købt et lille gammelt sommerhus med udsigt til Vesterhavet og ville erstatte det med et stort længehus i træ.
- Vi ville undgå, at det nye hus blev endnu et dominerede fremmedlegeme i klitlandskabet og foreslog derfor at grave huset ned i klitten, fortæller Jan Henrik Jansen, som i alle nye projekter starter ’from scratch’ hver gang.
- Huset omkranser en forsænket atriumgård med læ for stedets evige blæst, som giver mulighed for udeophold med et godt solindfald på alle tidspunkter af dagen. Det bliver et pladsstøbt betonhus med masser af sand, græs og marehalm på taget. Rummene åbner sig kun med diskrete karnapper mod Vesterhavet og det omkringliggende landskab. Det nye hus fylder derved mindre i landskabet end det lille gamle hus på grunden, hvor man sjældent kunne opholde sig i det fri på grund af den eksponerede beliggenhed, siger Jan Henrik Jansen, der mener, at god arkitektur skal berige et sted og få brugeren til at føle sig godt tilpas.