Almenbolig+
Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter om nye og forandrede boligbehov
Bolig- og boformer ændrer sig livet igennem, og der er en stigende interesse for nye og mere sociale måder at bo på, som også tager hensyn til bæredygtighed og økonomi. ONV Arkitekter viser vejen med boligformer, der giver svar på disse nye og forandrede boligbehov med blandt andet præfabrikerede træhuse og modulbyggeri som AlmenBolig+, Park Village Studieboliger og Venligbolig Plus.
Boligen har stor betydning for alle – den danner rammen om vores liv. Liv, som er foranderlige med skiftende behov afhængigt af arbejdsliv, samliv og økonomi. Det kan være behov for fællesskab, et ønske om at tage hensyn til miljøet samt at have indflydelse på designet og bygningens udformning. ONV Arkitekter tænker dette ind i deres koncepter. Præfabrikeret og midlertidigt modulbyggeri er, ifølge arkitekt MAA Søren Rasmussen, indehaver af ONV Arkitekter, nemlig som skabt til disse forskellige former og formål. Det gælder ONVs bud på den almene bolig:
At skabe et trygt hjem selv og sammen
- I AlmenBolig+ konceptet får beboerne mulighed for at præge både bolig og nabolag og at skabe de bedste muligheder for at få en kollektiv følelse af at bo ”et ganske særligt sted”. Noget af det allervigtigste ved en bolig er at man kan at føle sig hjemme, identificere sig med sit nærområde og være stolt af hvor man kommer fra, forklarer Søren Rasmussen.
Mere konkret har ONV og JAJA architects i samarbejde med boligselskaberne KAB, 3B, Domea, ScandiByg, Dominia og Schul Landskab udviklet helt særlige almene boligkvarterer, som forener simple byggeklodsprincipper med ny beboeradfærd, hvor man som beboer er med til at vedligeholde egne og fælles arealer.
Studieboliger ovenpå parkeringspladser
Når bygningernes formål og beboernes boligbehov ændrer sig over tid, skal formen også kunne ændres. Et af ONV Arkitekters projekter der kan det, er Park Village Studieboliger, som er 250 midlertidige studieboliger, der er placeret ovenpå parkeringspladser. Ifølge Søren Rasmussen kan det kun lade sig gøre, fordi det er moduler:
- Den nye planlov en interessant mulighed for at have moduler stående på parkeringspladser og andre steder, hvor det normalt kræver en ny lokalplan. De kan stå i 10 år, hvorefter de skal flyttes. Derudover kan modulbyggeri løse den typiske københavnerproblematik i forhold til den dårlige tilgængelighed for maskiner på byggepladser i København, da 70% af et modulbyggeri kan præfabrikeres, og det er her, vi ser fornuften i det.
- Med midlertidige boliger ovenpå en parkeringsplads kan man tale om at vi bruger cirkulær tankegang i ekstrem målestok. De fleste bilejere vil sandsynligvis være glade for at parkere under tag, og tanken om at skabe liv og tryghed omkring nogle mindre attraktive rum, er spændende. Lidt spekulativt kan man måske forestille sig ejeren af parkeringspladsen tjene penge på at udleje sin luft i ti år, tilføjer Søren Rasmussen.
Stigende efterspørgsel og for lidt konkurrence
Alle ONVs koncepter underbygges af det samme fokus på bæredygtighed, høj kvalitet og prismæssig konkurrencedygtighed. Den høje kvalitet hænger ifølge Søren Rasmussen også sammen med, at det er fabriksfremstillet, og dermed har færre fejl.
- En udfordring i arkitekturen kan dog være at skulle acceptere præmissen om standardmål og princippet i det. Det har vi gjort og ser en stor ære i at forædle det og sammen med producenterne flytte det fra en såkaldt skurvognsproduktion, som det blev kaldt, da vi startede for 15-20 år siden, til en anerkendt boligproduktionsform, som det er blevet i dag. Sammen med den grønne omstilling er modulbyggeri i træ blevet interessant, og vi kan mærke en stigende efterspørgsel på træhuse og modulbyggeri, siger Søren Rasmussen og fortsætter:
- Omvendt vil jeg sige at udfordringen for modulbyggeri i Danmark er, at der er for få modulproducenter, der kan levere til markedet til den rigtige pris – det vil jeg gerne efterlyse, da flere aktører og mere konkurrence ville gavne alle.
Boliger kan løse samfundsproblemer
ONV Arkitekter arbejder med en idé om at bygge for de mange, hvilket Venligbolig Plus på Frederiksberg i København er et eksempel på. Boligerne, der blev Årets Byggeri 2019, er blevet mere end et hus – det er også en idé og et eksempel på social ansvarlighed. Byggeriet består af 82 boliger formet som forskudte kuber, hvoraf de 42 af dem beboes af danske studerende og 40 af dem af unge flygtninge, som er fælles om at vedligeholde boliger og udeområder og dermed holde udgifterne nede. Det giver et praktisk fællesskab, men hjælper også til integration og venskaber blandt unge.
- Jeg bliver glad af at glæde mange – der er større tilfredsstillelse i at bygge 82 boliger, der skaber gode rammer for boligfællesskaber og integration blandt unge, end at bygge 5 fede luksusvillaer, siger Søren Rasmussen.
Delesommerhuse og Generationsboligen.
- Vi går op i fællesskaber og har en stor social bevidsthed, og vi kan se en tendens til at flere familier og venner ønsker at købe et sommerhus i fællesskab. Derfor har vi også tegnet det nyskabende ONV-delesommerhus, der sælges og produceres af EBK Huse. Sommerhuset tegnes ud fra ideen om en firlænget gård med et hovedhus og en gårdhave som fællesarealer. Modulerne kan kombineres forskelligt og giver mulighed for at trække sig tilbage og være alene. Det er meget fleksibelt og bygges i behagelige og lyse rum med maksimalt lysindtag – og kan designes og bygges til ethvert behov.
- Endnu et koncept, vi arbejder med, er Generationsboligen, hvor flere kan bo sammen på tværs af generationer. Forældregenerationen har bedre mulighed for at få billigere lån end deres børn, mens unge har svært ved at blive godkendt til et lån, hvilket kan give udfordringer i hverdagen med både karriere, tid med børnene og økonomisk. Boligen bygges som to selvstændige rækkehuse med mulighed for at tilpasse antallet af indgange, opdelingen af værelser og efter ønsker, behov og temperament. Således kan en familie samles under én bolig og både have privatliv og fællesskab – hvilket naturligvis er vigtigt at man selv definerer graden af.
- Vi tror på erfaring og forædling – også i arkitektur. Derfor arbejder vi målrettet med idéudvikling af bæredygtige byggekoncepter – forhåbentlig til gavn for mange. God arkitektur skal være for alle, uanset status og indkomst, slutter Søren Rasmussen.