Ny udstilling stiller skarpt på design, der ekskluderer hjemløse
På Word Homeless Day åbner udstillingen ’Den Udstødende By’, der sætter fokus på, hvordan byrummet er præget af ekskluderende design og kriminaliserende lovgivning, som rammer hjemløse.
Ekskluderende design i Danmark
Den 10. oktober bliver World Homeless Day markeret globalt, og i København fejrer kommunen samtidig etårsdagen for sin underskrift på Rettighedserklæringen for Personer i Hjemløshed og samtidig åbner en ny udstilling ’Den Udstødende By’.
- Hvis vi vil undgå en forrående udvikling af vores samfund, må vi som medborgere se den sociale eksklusion, der lige nu finder sted under næsen på os, og insistere på at gå menneskerettighedernes vej i stedet, skriver udstillingens organisatorer Projekt Udenfor og forskningsprojektet ’Ekskluderende design – Social eksklusion i byens rum’ i en pressemeddelelse.
Det handler om at der er valgt løsninger som skrå varmeriste, bænke med armlæn til skilte med soveforbud og konstant høj musik – alt sammen designløsninger, der forhindrer hjemløse i at finde hvile i byens offentlige rum.
Gennem fotografier, domsudskrifter og politirapporter viser udstillingen, hvordan hjemløse straffes for at tigge eller sove på offentlige steder. Disse praksisser skaber et usynligt hjemløseproblem, der ikke løses ved blot at skubbe det væk fra byens synlige rum.
Ifølge menneskerettighedsjurist og ph.d. Pia Justesen fra Aalborg Universitet er denne tilgang problematisk:
- At straffe og skubbe personer i hjemløshed væk fra byers offentlige rum gennem ekskluderende design og kriminaliserende lovgivning løser ikke problemer med hjemløshed. I stedet bliver hjemløsheden bare usynliggjort. Og det er problematisk for os alle sammen, når vi ikke længere kan se, hvem der er en del af vores samfund.
Udstillingen ’Den udstødende by’ er åben indtil den 23. oktober og er gratis at besøge i Autopoul, Hejrevej 31, Nordvestkvarteret i København.
Projekt Udenfor håber, at udstillingen vil inspirere til en bredere forståelse af, hvordan bydesign kan være inkluderende. Byer som Wien, Lissabon og Gdansk har implementeret strategier baseret på ligebehandling og menneskerettigheder, hvilket demonstrerer fordelene ved at skabe byer, der rummer alle borgere – også de mest sårbare.
’Den Udstødende By’ kan besøges fra den 10. – 23. oktober 2024 i Autopouls lokaler på Hejrevej 31, 2400 København. Udstillingens åbningstider kan findes på udenfor.dk/den-udstodende-by/