Nyt Hospital Nordsjælland giver sundhed en ny form
Nyt Hospital Nordsjælland har en form, der udfordrer vores forventninger. Ifølge Herzog & de Meuron og Vilhelm Lauritzen Arkitekter bliver det til gengæld mere effektivt og langt mere indbydende end sin forgænger.
I Favrholm udenfor Hillerød er Nyt Hospital Nordsjælland i øjeblikket i gang med at blive opført. Bygningen er tegnet i et samarbejde mellem Herzog & de Meuron og Vilhelm Lauritzen Arkitekter, og når hospitalet står færdigt, kommer det til at have et areal på 123.000 kvm (inklusiv kælder) i en ukonventionel form, der af arkitekterne beskrives som en firkløver. Det kan måske virke som en fiks idé, fortæller arkitekt Simon Svensson fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter, men der ligger selvfølgelig vigtige overvejelser bag.
- Vores bygherre, Region Hovedstaden, har formuleret fem bærende principper, som skal indfries for at skabe et hospital, der kan fungere langt ind i fremtiden. Hvis det ikke havde været for deres viden og ønsker, ville byggeriet ikke have set ud, som det gør.
- Ud fra principperne stillede vi os selv spørgsmålet, om det stadig ville være den bedste løsning at lave en traditionel, funktionalistisk bygning med nogle lange kasser ovenpå hinanden. Her blev vi enige om, at den nye form fungerede bedre – for dermed lykkedes det os at løse en lang række behov på samme tid.
Region Hovedstadens fem principper har selvfølgelig alle påvirket arkitekternes arbejde, men der er især to, som har haft en væsentlig indvirkning på netop den overordnede grundplan – det drejer sig om punkterne vedrørende effektivitet og imødekommenhed.
Den effektive plan
Med sine relativt få etager, der bliver løftet af søjler, skal Nyt Hospital Nordsjælland både virke mindre fremmedgørende og mere åben.
De to nederste etager udfylder næsten hele sit grundrids, kun afbrudt af grønne gårdhaver, mens de to øverste ligger langs bygningens facade, så der opstår fire gårde i hvert af kløverens blade. Planen skal skabe overskuelighed og kortere afstande mellem de forskellige funktioner, hvilket har været et vigtigt mål ift. at gøre hospitalet så effektivt som muligt.
- Grundlæggende undersøgte vi, hvilke funktioner der bruges hvornår, og trak forbindelserne mellem dem for at finde se, hvordan vi kunne udforme hospitalet, så der var mindst afstand.
- I de nederste to etager er der et superrationelt og effektivt behandlingsområde. Her ligger alle funktioner helt rigtigt ift., hvor patienterne kommer ind, og hvilken behandling de skal modtage. Umiddelbart ovenover ligge de tilhørende sengestuer på anden og tredje etage.
- Desuden er der indrettet områder med fælles kontorpladser i stedet for små cellekontorer, hvor personalet alligevel kun bruger begrænset tid. Dermed har vi frigivet plads til andre vigtige funktioner.
Behagelige, hjemlige rammer
Men effektivitet er ikke kun et spørgsmål om afstand og adgang – det drejer sig også om de psykologiske faktorer, eller som bygherrerne kalder det: imødekommenhed. Og her skiller Nyt Hospital Nordsjælland sig også ud.
- Bygningens udformning gør, at alle sengestuer har udsigt til enten taghaverne i midten eller den omkringliggende natur. Man kan ikke kigge ind ad naboens vinduer og alle 570 sengestuer er private, så selvom bygningen er meget stor, er det ikke noget, man behøver at opleve som patient. Her skal det kun handle og dig, dine pårørende og din behandling.
- Det har drejet sig om at skabe de bedste betingelser for, at patienten kan føle sig tilpas og blive rask så hurtigt som muligt, og her spiller naturen og de hjemlige rammer en vigtig rolle.
Taghaven er tegnet af landskabsarkitekterne Vogt Landscape og Henrik Jørgensen Landskab. I interiøret bliver der brugt varme træmaterialer og inkorporeret kunstinstallationer.
Hospitalet skal tages i brug ultimo 2025, men indtil videre har arkitekterne allerede kunnet mærke en stor entusiasme blandt de mange involverede parter, fortæller Simon Svensson.
- Alle, som har arbejdet på projektet, er en lille smule forelsket i det. For det er ikke bare et hvilket som helst byggeri – det er dig og mig, der bygger sammen – det er vores hospital. Samarbejdet er med til at opbygge et fælles ejerskab. Vi har nytænkt sammen, og projektet vil komme til at skabe præcedens for, hvordan vi bygger hospitaler i fremtiden. Og nye fremgangsmåder er tiltrængt.