RENOVER prisen går til Nr. Vium Skole

Den gamle skole i Nr. Vium har vundet RENOVER prisen 2017, mens den almene boligbebyggelse Nyt Rosenhøj i Aarhus løb med Jubilæumsprisen. Bag de to priser står GI og Realdania.

 

Parterne bag renoveringen af den gamle skole i Nr. Vium i Ringkøbing-Skjern Kommune kan kalde sig danmarksmestre i bygningsrenovering.

 

Torsdag aften trak projektet nemlig det længste strå, da vinderen af RENOVER prisen blev kåret ved årets prisfest, der fandt sted på GAME Streetmekka i København V.

 

119 projekter blev indstillet, seks projekter blev nomineret, og til sidst løb projektet i Nr. Vium altså med sejren foran et stærkt felt af renoveringsprojekter fra hele landet.

Nr. Vium Skole er en centralskole fra 1960’erne, som i 2008 blev købt af en gruppe borgere, som har stået i spidsen for at få omdannet den gamle skole til et samlingspunkt i sognet med bl.a. en daginstitution, møde- og festlokaler samt idrætsfaciliteter.

 

- Projektet er et ganske rørende eksempel på, hvordan det er lykkedes at skabe et sted, hvor de lokale i området kan mødes. Samtidig er det prisværdigt, hvordan projektet på trods af en markant transformation stadig har bevaret den gamle skole som en bygning med historisk betydning for mange af de mennesker, der bor i området, siger Lars Axelsen, direktør i Grundejernes Investeringsfond.

 

 

Parterne bag Landsbyen i skolen, Nr. Vium

Bygherre: Nørre Vium Sports- og Kulturcenter

Arkitekt: Erik Brandt Dam arkitekter ApS, Cornelius+Vöge

Ingeniør: Ingeniørgruppen Vestjylland

Farvesætning: Malene Bach

 

De nominerede til RENOVER prisen 2017

Følgende seks projekter var nomineret til RENOVER prisen 2017:

  • Gråbrødrevej 19, Tønder
  • Retten i Aarhus
  • Kirkebjerg Skole, Vanløse
  • Skibshandlen, Vejle
  • Landsbyen i skolen, Nørre Vium
  • Holbæk Skibsværft 


 

 

 

Om processen 


Projekter kunne indstilles frem til 1. marts 2017, hvorefter et nomineringsudvalg på baggrund af prisens nomineringskriterier, interviews og analyser fra SBi og advokatfirmaet Molt Wengel nominerede seks projekter til RENOVER prisen 2017 og tre projekter til Jubilæumsprisen. Siden da har et valgkollegium bestående af 70 personer fra byggebranchen stemt om, hvilke nominerede projekter, der skulle vinde de to priser. Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden samt de udførende. Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for RENOVER prisen 2017 og består af: 


 

 

 

Og Jubilæumsprisen gik til …

Skolen i Nr. Vium var ikke det eneste renoveringsprojekt, der blev hyldet ved prisfesten torsdag aften. Den almene bebyggelse Nyt Rosenhøj i Viby ved Aarhus løb med titlen som Danmarks bedste almene renoveringsprojekt, da de vandt Jubilæumsprisen.

 

81 projekter var indstillet til Jubilæumsprisen, der blev uddelt for at markere RENOVER prisens femårs jubilæum og for at hylde og anerkende den almene sektors vigtige samfundsnytte rolle og betydning for hele byggebranchen.

Oprindeligt var alle blokke i Rosenhøj-bebyggelsen ens. De lå i samme retning og skabte en lukket og monoton stemning. Det er ændret med renoveringen, der har skabt gennemgange, og blokkene er blevet mindre bastante, hvilket har åbnet bebyggelsen ud mod den omkringliggende by, og blokkene er blevet mindre bastante.

 

Oprindeligt var alle boligblokke i bebyggelsen i Viby ens, de havde alle samme vinkling og skabte en lukket og monoton stemning. Med renoveringen er der skabt gennemgange, hvilket har åbnet op til den omkringliggende by, og blokkene er blevet mindre bastante.

 

- Nyt Rosenhøj er et fornemt eksempel på, hvor dygtig den almene sektor kan være til renovering. Især synes jeg, projektet skal prises for at lykkes med at skabe en helt ny helhed ud af bebyggelsen. Der har ikke blot været fokus på de enkelte bygninger, men på hvordan området skal fungere i sin nutidige bysammenhæng. Det, synes jeg, er rigtig flot løst, siger Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania.

 

 

PARTERNE BAG RENOVERINGEN: Nyt Rosenhøj, Aarhus

Bygherre: Boligforeningen Århus Omegn

Rådgivere: Viggo Madsen, Arkitema Architects, EFFEKT

 

DE NOMINEREDE TIL JUBILÆUMSPRISEN

  • Nyt Rosenhøj, Aarhus
  • Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg
  • Sorgenfrivang, Virum

 

 

OM RENOVER prisen

RENOVER prisen er stiftet af Realdania og GI med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.

 

Jubilæumsprisen uddeles i 2017 for at markere RENOVER prisens femårs jubilæum og for at anerkende den almene sektors vigtige rolle for både samfundet og byggebranchen.