De markante tage på rækkehusene i boligområdet Naturligheden er belagt med sedum.
RUM og Labland tegner ny bydel til tidligere minkfarm
Før var her mink, nu bliver der boliger med fokus på fællesskaber og biodiversitet. Arkitektvirksomheden RUM og landskabsarkitekterne Labland har udviklet helhedsplanen for et nyt boligområde i Hedensted.
Et område svarende til cirka en tredjedel af Hedensteds størrelse er gennem tre generationer blevet dyrket som landbrugsjord og lagt arealer til den tidligere Vesterby Minkfarm. Men efter statens beslutning om at tvangslukke alle landets minkfarme ville ejeren af de 1.800.000 m2, Bjarne Pedersen omdanne jorden og udvikler i samarbejde med arkitektvirksomheden RUM en ny bydel, der ikke tidligere er set i Hedensted:
- Da bygherre kom til os med ønsket om at udvikle et boligområde, blev vi ret hurtigt enige om, at vi skulle tilbyde en anden måde at bo på som ikke før er set i Hedensted og som kunne tiltrække tilflyttere fra større østjyske byer, der ønsker noget andet end det klassiske parcel- eller rækkehuskvarter, fortæller projektchef og arkitekt Jakob Ivan Larsen fra RUM.
Som et fundament for den videre proces, der bl.a. inkluderede tæt dialog med Hedensted Kommune, udarbejdede RUM i samarbejde med landskabsarkitektfirmaet Labland en visionær helhedsplan for området, der fik navnet Helheden:
- Visionen for Helheden er at skabe en bydel, som omfavner alle aspekter af bæredygtighed – økonomisk, socialt og miljømæssigt. Vi vil genskabe natur og lade biodiversiteten komme helt ind mellem husene. Og så vil vi bygge bydelen op af fællesskaber, hvor man kender hinanden, kommer hinanden ved og bruger den omkringliggende natur. Med et lidt flot ord kan man også sige, at vi er meget tæt på at lave en regenerativ bydel, forklarer Jakob Ivan Larsen.
Læs også:
RUM vinder konkurrencen om Broskolen og Musikskolen i AarslevSådan vil Helheden se ud fra luften, når lokalplanen vedtages.
Politisk opbakning om de nye boligtyper
Helheden har indtil videre opnået bred politisk opbakning. Dels fordi en bydel i den vestlige retning vil skabe bedre balance, idet byen i de senere år er blevet udvidet massivt i den østlige retning. Dels fordi Helheden med sin vision om boligopførelse i respekt for natur og tilbud om fællesskaber har potentiale til at tiltrække tilflyttere fra større østjyske byer:
- Idéen om et nyt bæredygtigt boligområde ser meget, meget spændende ud, og det kommer til at betyde, at vi som område får nogle helt nye boliger og boligtyper på hylderne og samtidig understøtter natur og biodiversitet. Vi ved, at områderne omkring Hedensted by i forvejen er populære blandt unge tilflyttere fra især Aarhus-området. Dem tror jeg vi kan få ekstra godt fat i her, fordi fællesskaber, frisk luft og bæredygtighed bliver prioriteret, uden at man behøver at gå på kompromis med beliggenhed eller transporttid i forhold til andre og dyrere alternativer i Østjylland, forklarer borgmester i Hedensted Kommune, Ole Vind.
Krav til materialer i boliger og til beplantningen
Første lokalplan dækker 200.000 m2, hvor der efter planen skal opføres omkring 80 boliger fordelt på 34 villaboliger og 46 rækkehusboliger. Fælles for begge boligtyper er at de underlægges krav om, at naturen skal have lov til at fylde, og at de skal opføres under hensyntagen til klima og miljø. Det ene boligområde har fået navnet Åbenheden. Her deles området op i parcelgrunde til opførelse af villaer med klare rammer for, hvordan boliger og udhuse må bygges, hvilke materialer, der må anvendes, samt hvor og hvilken beplantning, der må etableres:
- Vælger man at købe en parcelhusgrund i Åbenheden, skal man være indstillet på, at der medfølger en række krav til opførelse og beplantning. Sådan er det nødt til at være, hvis naturen skal have plads, og boligopførelse skal ske med mindst muligt CO2-aftryk, forklarer Jakob Ivan Larsen.
Biodiversiteten får gode vilkår i naturen omkring boligerne
Det andet boligområde, Naturligheden, forventes at blive opført som udlejningsboliger med stort fokus på at invitere til fællesskaber. RUM har udarbejdet et detaljeret dispositionsforslag til boligerne, hvor de opføres som rækkehuse i træ med ståltage og facader i en kombination af træ og tegl:
- Hver klynge udgør et lille fællesskab, mens det store fællesskab inviteres til at opstå i midten. Her etablerer vi et stort regnvandsbassinområde med stier omgivet af biodiversitetsunderstøttende blomsterengarealer, slutter forklarer Jakob Ivan Larsen.
Lokalplanen for første etape forventes politisk godkendt i løbet af foråret 2024.