Designskolen Kolding af Cubo Arkitekter. Foto af Helene Høyer Mikkelsen
Renovering af teknisk infrastruktur understøtter den rå æstetik
Designskolen Kolding er eksempel på en vellykket, teknisk transformation, hvor de industrielle bygningsrammer har fået moderne indeklimakomfort og samtidig bevaret sit æstetiske udtryk.
Peter Yde Nielsen. Foto af Anne Kring
Designskolen Kolding er på mange plan et moderne mekka for fremtidens design og funktionalitet, selvom skolen hører hjemme i den gamle, ikoniske fabriksbygning fra 1960. Skolen er i dag ramme for et kreativt og eksperimenterende studiemiljø, hvor der er både fagligt og fysisk højt til loftet - og hvor de moderne rammerne for de mange studerende nu er på et nutidigt og fremtidssikret komfortniveau.
- Designskolen Kolding har i den grad været igennem en omfattende en transformationsproces. Vi har bidraget med en opgradering af den tekniske infrastruktur, så den kan levere det, vi alle indeklimamæssigt tager for givet i dag, siger Peter Yde Nielsen, der er afdelingsleder i Byggeri Vest – også kaldet Aarhus-afdelingen i Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniører A/S.
Han har fungeret som projektleder af S&M’s indsats på Designskolen Kolding, der med hans egne ord ’har krævet faglige løsninger, der ikke er lige ud af landevejen’.
– Vores faglige fokus har været en gennemgang og opgradering af el, VVS og HVAC, dvs. ventilation, varmestyring, komfortkøl mm. Vi har gået alt igennem, udskiftet det der var slidt op, bevaret det der fortsat kunne bruges – og så har vi fået enderne til at mødes, så det både lovgivningsmæssigt og æstetisk fungerer, forklarer han.
Moderne teknisk infrastruktur fylder
Tekniske installationer fylder fysisk i dag langt mere end de gjorde, da denne bygning blev bygget. Det har stillet store krav til, hvordan de rådgivende ingeniører hos Spangenberg & Madsen har planlagt føringsvejene – og hvilke kompromiser, der har været nødvendige at finde og indgå. Målet har fra start været at sikre optimal funktionalitet, æstetisk bevarelse og moderne komfort – men den øvelse er ikke nødvendigvis let, forklarer Peter Yde Nielsen:– Bare det at få et overblik over de eksisterende installationers sammenhæng og indvirken på hinanden har krævet en ihærdig indsats, så vi kunne kortlægge det grundlag, vi kunne projektere videre ud fra. Herfra er sket en vurdering af mulighed for bevarelse – og en grundig oprydning. Bl.a. har vi flyttet en stor transformer, der før stod midt i bygningen og fyldte, ud i sin egen, eksterne ’kiosk’, så skolen i dag har fået langt mere gennemgående rum og lys.
Designskolen Kolding af Cubo Arkitekter. Fotos af Helene Høyer Mikkelsen
Lang historie for transformation
En gang kaldte man det bare ’ombygning’, når gamle bygninger blev renoveret, så de kunne bruges til noget andet end deres oprindelige virke. I dag vinder begrebet transformation frem, og heri ligger ifølge Peter Yde Nielsen en velvilje til at tænke i ny brug af eksisterende byggeri frem for automatisk at bygge nyt – til at overveje brug af ressourcer, til at bruge ting op, til at agere ansvarligt. Både over for hinanden og vores kommende generationer, forklarer han.– Det handler om respekten for det eksisterende – og om at se kvaliteten i at arbejde rundt om dét. På Designskolen Kolding er mange installationer synlige, og det er en del af charmen ved den store, rå bygning. Når vi har arbejdet med en opgradering af den tekniske infrastruktur, har vi derfor både tænkt i fremtidigt energiforbrug, fremtidig indeklimakomfort – og i at løse dette æstetisk, så vores bidrag kunne understøtte bygningens æstetik. Og det er egentlig ikke så forskelligt, for det vi i generationer har gjort i Spangenberg & Madsen. At se kvaliteten i det eksisterende, mulighederne i transformationen – og at bidrage med mere, end vi tager.
Fakta:
BYGHERRE: Designskolen Kolding
ARKITEKT OG TOTALRÅDGIVER: Cubo Arkitekter
INGENIØR, INSTALLATIONER: Spangenberg & Madsen
INGENIØR KONSTRUKTIONER: ABC Rådgivende Ingeniører
LANDSKABSARKITEKT: SLETH
AKUSTIK: VM Acoustics
COMMISSIONING: Krøyer Rådgivende Ingeniør
BYGHERRERÅDGIVER: Tegnestuen Mejeriet A/S