
Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder: Show it, don't tell it!
Hvordan skaber arkitektur værdi? Det spørgsmål har vi arbejdet indgående med i Danske Arkitektvirksomheder. Eller rettere sagt: Hvordan viser vi bygherrer, beslutningstagere og samarbejdspartnere den værdi arkitektur skaber og tilfører vores samfund?
Der ligger en stor udfordring i at blive væsentlig mere præcis på, hvordan arkitektur skaber værdi. Men der er samtidig også et kæmpe potentiale i at blive skarpere på, hvordan arkitektonisk værdi kan vurderes, måles og formidles på en måde, som giver genklang uden for arkitektfaget. Et potentiale som ikke bare arkitektvirksomhederne står overfor at kunne forløse og få glæde af, men et potentiale som vi som beboere, boligejere og skatteborgere, kan få tankevækkende og overraskende meget ud af. Et potentiale som rent faktisk kan udmøntes i færre sygedage, bedre indeklima, klogere børn og mindre CO2-udslip.
Vi lever i en tid, hvor det virker som om, alt skal måles og vejes. Det kan man naturligvis ikke. Men man kan godt gå ind på præmissen om, at vi skal være mere præcise i vores omgang med ressourcerne, der investeres i byggeriet. Hos Danske Arkitektvirksomheder kan vi se, at det styrker både tillid og forretning, når arkitekter kan tydeliggøre hvilke værdier, de skaber. Vi har samlet en masse eksempler på www.danskeark.dk på byggerier der f. eks. ikke bare har nedbragt ressourceforbruget, forbedret børns indlæring og nedbragt indlæggelsestiden og som i sidste ende har betydet en økonomisk gevinst. For Bygherren. For Brugerne. For Samfundet.
For nylig er vi gået skridtet videre med en metodeoversigt og guide som kan anvendes, når arkitekter – eller andre for den sags skyld – vil dokumentere, hvordan arkitektur skaber værdi. Mange af metoderne, vi præsenterer, bruges allerede af nogle arkitekter og har været brugt i flere år. Ofte med ret stor succes til følge, for dem der er gået i gang tidligt. Det er ikke raketvidenskab, men handler om at sætte nogle af de forskningsbaserede metoder fra socialvidenskab, naturvidenskab og økonomi i arkitekturens tjeneste, og bruge dem til at belyse arkitektoniske problemstilling.
Værdien og kvaliteten kan vurderes på forskellige måder. Det kan være gennem interviews med brugere og beboere, registreringer af før-og-efter-adfærd, det kan være via data fra bygningerne og bygherre / ejer- og / eller gennem digitale modeller.
Når det handler om at dokumentere miljømæssige kvaliteter og positive effekter, er det oplagt at bruge digitale modeller f. eks. dagslysmålinger og livscyklusvurderinger. De negative miljøpåvirkninger - for eksempel klimapåvirkning og ressourceforbrug – kan man nemlig holde øje med og minimere med livscyklusvurderinger. Modeller og prototyper kan bruges til at udvikle design-løsningerne og ved at bruge simuleringer og målinger, kan man kvalificere og sætte tal på de oplevede miljøkvaliteter. Der findes allerede metoder, men mulighederne er uanede. Det kræver blot et andet mindset, modet til at konfrontere afsluttede byggerier og tiden til at indhente data.
Vi kommer heller ikke uden om, at økonomisk forudsigelig er en kerneværdi hos langt de fleste bygherrer. Og det kan vi gøre hjælp af digitale modeller – modeller der hjælper os med at styre økonomien.
Offentlige projekter køres som regel med låste bevillingsrammer på anlægsøkonomien, og med samme krav gennemførelse til aftalt tid og pris. Både omkostningseffektivitet og værdileverance er ekstremt afhængige af tid, og derfor vil tidsplanlægning og økonomistyring være afgørende for projektets økonomiske succes.
Arkitekter kan i dag koble deres digitale modeller til økonomiske data for byggepriser og ejendomsværdier, og lave overslag for både omkostninger og merværdi. De kan i princippet simulere både byggepriser og ejendomspriser afhængigt af deres designvalg. En struktureret indsamling af økonomiske data for projekterne betyder, at man i sidste ende kan opnå et bedre grundlag for din indledende rådgivning.
Vores værktøjskasse ”Arkitekt – dokumentér din værdiskabelse” henvender sig først og fremmest til vores medlemmer, arkitektvirksomhederne. Men vi håber også, at den vil interessere mange andre i byggebranchen. Arkitektur angår os alle, og værdi skabes i samarbejde mellem mange interessenter og fagligheder. Og hvis vi kan synliggøre kvaliteten og blive endnu dygtigere til at skabe værdi gennem det byggede miljø sammen, er vi godt stillet som samfund.