Skab naturlig ventilation med oplukkelige vinduer
I langt de fleste tilfælde er det muligt at ventilere og køle en bolig ved hjælp af oplukkelige vinduer og ved at begrænse solbelastningen. En guide hjælper arkitekter med at forebygge overophedning.
Når solen skinner udenfor, kravler temperaturen også opad inden døre. Sådan har det altid været, men siden 2010 er kravene til vinduers energimæssige egenskaber blevet strammet med 25 % tre gange, og dermed er der skabt en ny problematik for arkitekter og planlæggere: Boligen risikerer at blive overophedet.
Den nødvendige ventilationsstrategi
Men en bolig kan faktisk godt ventileres til komforttemperatur ved hjælp af oplukkelige vinduer og solafskærmning, hvis man vælger den rigtige ventilationsstrategi.
Det udgav en forfattergruppe bestående af forskellige brancherepræsentanter og forskere fra Institut for Byggeri og Anlæg en designguide om i 2019. Guiden gennemgår hvilke problemstillinger, der bør overvejes undervejs i designprocessen, hvis man vil undgå at varmen kommer ind i boligen. Samtidig viser den hvordan man alene ved hjælp af udeluft kan slippe af med varmen igen, hvis den alligevel kryber indenfor.
– Mange er blevet overrasket over, hvor tæt man kan komme på komforttemperatur hele året rundt, hvis man benytter principperne for naturlig ventilation optimalt. Guiden Naturlig ventilation til køling af boliger henvender sig til arkitekter og planlæggere med gode råd til, hvordan man tænker en passende ventilationsstrategi ind i projektet allerede i planlægningsfasen, siger Johny H. Jensen, direktør for brancheforeningen VinduesIndustrien og en af forfatterne til guiden.
Overordnet set handler det om, at der skal være oplukkelige vinduer af en vis størrelse og på forskellige, nødvendige placeringer, samtidig med at solindfaldet i særligt belastede rum begrænses.
Læs også:
Jannick Roth, WindowMaster: Bæredygtighed er kommet for at blive – også for valg af ventilation
Udgivet til familieboliger
Designguiden er oprindeligt tænkt til enfamilieshuse, men principperne kan sagtens tages med til andre typer af bygninger, hvor overophedning også er en risiko.
– Som noget nyt er problematikken omkring for stort solindfald også taget med i projektet, så arkitekten både har mulighed for at forebygge og afhjælpe overophedning, fortæller Johny H. Jensen og sammenfatter:
– I en tid med høje energipriser vil mange boligejere nok sætte pris på at kunne køle boligen ned i sommerhalvåret uden brug af mekanisk ventilation. Hvis det skal kunne gøres helt effektivt, kræver det så bare, at muligheden er tænkt ind i huset allerede på tegnebrættet.”
Guiden kan frit downloades på Aalborg Universitets eller VinduesIndustriens hjemmeside.
Kort om DVV og VinduesIndustrien
VinduesIndustrien er en dansk brancheforening for vinduesproducenter med produktion i Danmark og udlandet. Foreningens 45 medlemsvirksomheder tegner sig for mere end 90 % af omsætningen af vinduer i Danmark.
Foreningen har sit eget kvalitets- og garantimærke, DVV (Dansk Vindues Verifikation). DVV-mærket dokumenterer, at virksomhedens produkter opfylder en lang række kvalitetskrav til materialer og konstruktioner. Alle virksomheder i ordningen bliver certificeret og kontrolleret af et uvildigt certificeringsorgan.