Stort potentiale for mere direkte genbrug af materialer i byggebranchen
Nedrivningsvirksomheden Tscherning er i direkte kontakt med masser af genanvendeligt materiale i deres opgaver og har gjort sig en række erfaringer - også når man vil udvikle en økonomisk bæredygtig forretning med genbrug.
Hvis man ser på EU’s taksonomi og minimumskrav til f.eks. den sociale del i værdikæden, så bliver det en stor udfordring, når den skal kombineres med due diligence. Sammen med de klima- og miljømål, som skal dokumenteres, så er det en kæmpe opgave. Det mest interessante for nedrivningsvirksomheden Tscherning er naturligvis genbrug og genanvendelse af materialer.
Logo på trappe
Tscherning genanvender 80 % af materialer fra nedrivning
– Vi genanvender cirka 80 % af de materialer, vi håndterer, så der er vi rimelig langt. Men fremadrettet bliver det store dyr, hvordan vi markant øger andelen af materialer, der genbruges direkte. Her har vi fortsat meget at lære. Her kan byggeriet virkelig slå et hul i CO2-forbruget og er et område, hvor vi ser et stort potentiale for at udvikle forretningen, forklarer Jakob Orbesen, chef for grøn forretningsudvikling hos Tscherning.
– Vi har efterhånden et ganske effektivt system for genanvendelse af materialer, inkl. infrastruktur og marked. Det samme skal vi bygge op for genbrug. Vi oplever, at der er efterspørgsel efter genbrugte materialer. Udfordringen er også at få tilrettelagt de reguleringsmæssige rammer og erfaringen med test og dokumentation, så vi kan håndtere ansvar i hele byggekæden. Derfor samarbejder vi med en række universiteter og fagfolk om metoder til nedtagning og afprøvning af eksempelvis betondæk og mursten.
Mødelokale af genbrugstræ
Opbygning af hovedkontor med genbrugsmaterialer
Tscherning er selv i gang med at bygge deres gamle lager om til møde, konference- og kontorlokaler. Her er målet at benytte genbrug fra egne nedrivningsprojekter, og dermed få et konkret projekt, hvor virksomheden kan gå ”all-in” på den cirkulære økonomi. Der er blandt andet genanvendte loftspaneler og tegl, stålprofiler til etageadskillelse, genbrugstræ, som bygges til mødelokaler, vandtanke til toiletvand, isolering med græs, in situ betonvægge, som udskæres til vægelementer og huldæk, der genbruges til indskudt dæk.
– Vi tager vores egen medicin i forhold til genbrug og anvendelse af virkelig CO2-reducerende materialer. Det er en fantastisk måde at lære på. Og resultatet er fænomenalt, siger Jakob Orbesen.
Teglsten til genanvendelse
Erfaringer med genbrugsmaterialer styrker position på kommende marked
Hos Tscherning har de allerede gjort sig masser af erfaringer og kan se de udfordringer, som kan opstå med genbrug i byggeriet.
– Der er mange ambitioner på området, men spørgsmålet er, hvad der skal ske med nybyggeriet og med materialeproducenterne. Vores håb og ambition er at involvere producenter om sammen at finde nye løsninger, hvor genanvendte og genbrugte materialer indgår. Hos Tscherning er vi klar, og med vores erfaringer og naturlige plads i kæden har vi heldigvis allerede et forspring, slutter Jakob Orbesen.