Stouenborgs arbejde på Arkitektskolen Aarhus er blevet modtaget flot
Den danske virksomhed Stouenborg har installeret et avanceret elektroakustisk lydsystem fra Meyer Sound i det store auditorie på Arkitektskolen Aarhus. Systemets mange funktioner skaber gode rammer for både undervisning og auditiv udforskning.
Meyer Sound er en amerikansk virksomhed med base i Californien, som har designet og produceret lydudstyr i mere end 40 år. De er især kendt for deres koncerthøjttalere, som bliver brugt på mange koncertsteder og festivaler. Desuden udvikler Meyer Sound avancerede elektroakustiske lydsystemer, der indeholder en bred vifte af funktioner.
Hvis man vil have installeret et elektroakustisk lydsystem fra Meyer Sound i et byggeri i Danmark, foregår det i samarbejde med virksomheden Stouenborg, der arbejder med lyd, lys og video. Stouenborgs spidskompetence er at designe og implementere skræddersyede løsninger, og ifølge projektchefen Anders Jørgensen, er virksomhedens styrke især, at medarbejderne har rødder i teaterverdenen.
- I kraft af vores ekspertviden, er vi det fortrukne valg til at løfte de mere specielle opgaver inden for Meyer Sounds elektroakustiske produkter. Så når nogen spørger Meyer Sound, om det ville være muligt at bruge deres systemer i en specifik kontekst, kommer vi ind i billedet med vores speciel viden om at installere netop disse avancerede systemer.
Et af deres seneste projekter har været at installere Meyer Sounds Constellation-system i det store auditorie på Arkitektskolen Aarhus – et projekt, som er nomineret til en Inavation Award i 2022 i Barcelona.
Auditoriet på Arkitektskolen
I modsætning til de fleste akustisksystemer, som bl.a. bruger mobile paneler og gardiner til at påvirke rumklangen, består Constellation-systemet udelukkende af elektronik. Lyden bliver indsamlet af mikrofoner og sendt igennem en processor, som bruger en algoritme til at beregne, hvad der skal komme ud af højtalerne.
Constellation-systemet har tre overordnede funktioner: Efterklangstiden kan ændres, lyden fra scenen eller fra stolerækkerne kan forstærkes igennem Voice Lift-funktionen, og store lokaler kan deles op i mindre lydzoner til f.eks. gruppearbejde igennem Focus Acoustics-funktionen.
Efter at den nye arkitektskole åbnede sine døre i 2021, har Stouenborgs arbejde i auditoriet fået en flot modtagelse. Skolen har især haft stor glæde af Voice Lift-funktionen, som gør det nemmere at have dialogbaseret undervisning. Desuden findes der en anden pointe med at installere et avanceret lydsystem netop her, fortæller Jørgensen:
- Constellation-systemet er især interessant for en arkitektskole, fordi det giver de studerende mulighed for at ændre akustikken og efterklangstiden. De studerende kan derfor bruge systemet til at undersøge, hvordan lyden påvirker oplevelsen af rummet.
Dermed bliver lydsystemet ikke kun et element, som skal gøre auditoriet til et godt undervisningslokale – det bliver også et værktøj, som de studerende aktivt kan bruge til at blive klogere på akustik og arkitektur.