Supermarked foldes ud til Museum for Papirkunst
Tegnestuen Bjarke Ingels Group tegner udvidelsen af Museet for Papirkunst, der bor i en tidligere supermarkedsbygning i Hune.
Museet for Papirkunst er grundlagt af psaligrafen, Bit Vejle, og er det eneste specialmuseum i Norden dedikeret til papirhåndværk og -design. Museet ligger i et tidligere supermarked på ca. 900 m2 i Hune nær ved Blokhus i Nordjylland.
Med BIG's omdannelse udvides museet med yderligere 1.400 m2, hvilket giver i alt 2.300 m2, der skal rumme nye faciliteter som konferencelokaler, værksteder og undervisningsrum for det voksende felt inden for papirkunst. Projektet støtter også den lokale udvikling af Hune by og styrker regionens strategi for helårsturisme.
- Papirkunst er dybt indlejret i vores kulturarv, fremvist gennem Danmarks traditioner i papirklip og ikoniske design som Le Klints foldelamper og H.C. Andersens papirklip. At bære denne arv ind i fremtiden er noget, som dette museum har i sit hjerte. Desuden er vi stolte af at genbruge en allerede eksisterende bygning og at gennemføre en bærekraftig udbygning gennem optimering af arealudnyttelsen, fortæller Karen Bit Vejle, kunster og direktør for Museum for Papirkunst i en pressemeddelelse.
BIGs design indebærer en ny let tagkonstruktion, der lægges som et enkelt foldet papirark over den eksisterende bygning, og skaber derved en balance mellem nyt og gammelt. Derudover er der planer for at tilføje et origami-inspireret akustikregulerende lag på de eksisterende mure, der skal designes sammen med papirkunstnere.
- Papirkunst handler om at skabe tredimensionelle former og komplekse billeder ud af et monokromt todimensionelt materiale – et papirark. Ved at betragte tagfladen som et enkelt ark – foldet og formet – samles befindtlige og nye funktioner i én samlende gestus. Det ekspressive accentueres af det afklarede, kompleksiteten opstår i enkelheden. Og et udtjent supermarked finder nyt liv under den svævende kurvede tagflade, siger Bjarke Ingels, kreativ direktør i BIG – Bjarke Ingels Group.
Indendørs er arkitekturen også inspireret af papir, hvor vægge beklædes i træ af samme type, der bruges til papirfremstilling.
- I samarbejde med Bit, har vi tegnet et simpelt koncept, der lader et enkelt stykke papir falde ned over grunden og den eksisterende bygning. På den måde forbindes gammelt og nyt under ét tag. I den nye foyer og forsamlingsrum fornemmer man tydeligt den gamle konstruktion inde i den nye - et samlet rum inspireret af papir og udformet i træ, siger David Zahle, partner i BIG - Bjarke Ingels Group.
Den nye del af museet vil give mere plads til publikum og udendørs aktiviteter, mens den gamle del fokuserer på udstillingsarealer. Udenfor vil landskabet være præget af kystnære planter, der afspejler naturen ved Vesterhavet.
Museets facade vil fungere som et kunstværk i sig selv, hvor glaspartier indlejres med papirkunst, som skaber en visuel barriere mod omgivelserne og biltrafikken. Samarbejdet med Bit Vejle sikrer, at både hendes mønstre og ægte håndklippet papirkunst bliver integreret i bygningens design, så hele facaden fungerer som et stort permanent kunstværk, som kan beundres både dag og nat, indefra og udefra.
Fakta: Museum for Papirkunst
Størrelse: 2300 m2
Beliggenhed: Hune i Nordjylland
Kunde: Den Almennyttige Fond for Psaligrafisk Kunst