
Tangshelter med udsigt til Kalø Slotsruin
Tang-shelter i Mols Bjerge udnytter havets ressourcer
Nu kan man overnatte i Danmarks første shelter bygget med tang. Projektet er udviklet af arkitekt Carlo Volf i samarbejde med ingeniørvirksomheden Arup og viser potentialet i klimavenlige byggematerialer fra havet.
Danmark har en af de længste kystlinjer i verden, men vores viden om havets økosystemer strækker sig måske ikke helt så langt, det mener arkitekten Carlo Volf, som sammen med den globale ingeniørvirksomhed Arup står bag det nye shelter i Mols Bjerge med tag af tang. For han ser at tang og andre marine materialer kan være nøglen til mindre klimabelastende byggeri.
Det nye grønne shelter i Mols Bjerge blev indviet den 15. juni og er det første af sin slags i Danmark.
- Vi ønsker at give danskerne bedre mulighed for at opleve det eneste stykke næsten uberørt natur, vi har tilbage, nemlig kysterne, fortæller arkitekt Carlo Volf, som står bag shelterprojektet sammen med den globale ingeniørvirksomhed Arup.
- Især unge mennesker vil vi gerne give et tættere forhold til havet og gode oplevelser langs kysterne – foruden en masse viden, ikke mindst om tangs egenskaber og potentiale, fortæller arkitekten i en pressemeddelelse.
Shelteret markerer begyndelsen på initiativet "Tang Rute Danmark", hvor planen er at etablere 15 lignende shelters i Østjylland og udvide projektet til hele landet i 2026, så man kan vandre langs kysten fra Gedser til Skagen med mulighed for overnatning i tangbeklædte shelters.
Læs også vores portræt af arkitekt Carlo Volf: Byggeriet er blevet for teknologisk, og det kommer bestemt ikke til at gavne bæredygtigheden, ifølge Carlo, der selv viser en anden vej

Undersøge havets klimapotentiale
Interessen for at anvende marine materialer som tang og ålegræs i byggeriet som klimavenlige alternativer er stigende, som Peter Vangsbo, Associate Director of Climate and Sustainability Service hos Arup og adjungeret professor ved Queensland University of Technology, forklarer:
- Tang bliver en af nøglerne til at gøre fremtidens byggeri mindre klimabelastende. I dag kommer næsten en tredjedel af Danmarks CO₂-udledning fra byggeriet. Hvis vi for alvor skal reducere det tal, skal vi erstatte ressourcekrævende byggematerialer som stål og beton med biobaserede alternativer. Det er dét, vi ønsker at sætte fokus på med dette projekt.
Genopdagelse af kystnaturen
Danmark har med sine 8.750 kilometer en af verdens længste kystlinjer i forhold til landets areal. Alligevel er kendskabet til havets økosystemer og ressourcer begrænset blandt mange danskere.
- Vi har på få generationer glemt det tætte forhold til havet. Vores håb er, at vi med dette initiativ kan få alles øjne op for havet, kysten og naturen, der ligger lige udenfor døren – som en kilde til sundhed, engagement i naturen og læring, og ikke mindst som rammen om rige oplevelser i den danske natur, slutter Carlo Volf.
Læs mere om at bygge med et lavere materialeforbrug