![radiotegl35_ASB_3_Fjordenhus[27047756]](https://dl2phipa8wx75.cloudfront.net/mediaxpress/700x420/article/1746626799-qj549ee9radiotegl35_ASB_3_Fjordenhus27047756.webp)
Tegl kan styrke fremtidens byggeri – men kræver et retursystem
En ny rapport fra Sweco fremhæver tegl som et stærkt byggemateriale med lavt klimaaftryk og stort genbrugspotentiale, men et effektivt pantsystem mangler, påpeger Danske Tegl.

De nye klimakrav til byggeriet skærper fokus på materialevalg, og i den sammenhæng peger en ny rapport fra Sweco på en række fordele ved brug af tegl.
Materialet har, ifølge rapporten, en klar hjemmebanefordel og et stærkt genbrugspotentiale. Men for det kan lykkes, efterlyser Danske Tegl et effektivt pantsystem til brugte teglsten.
I rapporten, der er lavet for Danske Tegl, fremhæver Sweco blandt andet teglens lave klimaaftryk set ud fra transport, den lange holdbarhed og minimale vedligeholdelse samt muligheden for at genbruge mursten 1 til 1 i nye byggerier.
Med udgangspunkt i Swecos omfattende LCA-database har man kortlagt, hvordan tegl klarer sig gennem hele livscyklussen – fra udvinding af ler til nedrivning af bygninger.
- Når man laver en livscyklusvurdering af en bygning, kigger man på hele bygningens levetid - herunder udskiftningen af materialer. Her har tegl en stor styrke, fordi murstenen har en lang levetid og minimalt vedligehold. Derfor er der ikke udledninger forbundet med at vedligeholde teglen undervejs, forklarer Rikke Schack, LCA-specialist hos Sweco i en pressemeddelelse.
Genbrugspotentiale overses
Mens mursten har været anvendt i byggeriet i århundreder, er kravene til byggematerialers klimaaftryk blevet skærpet med den nye lovgivning fra januar 2023. Her fremhæver Sweco rapporten flere styrker ved tegl, blandt andet dets potentiale for genbrug.Ifølge rapporten kan teglsten genbruges 1 til 1 i nye bygninger med et CO2-aftryk på nul i LCA-beregningen, hvilket kan minimere behovet for nyproduktion og udvinding af ressourcer.
- Der er ikke mange byggematerialer, der kan genbruges på samme måde som mursten og det giver en klar klimafordel. Og efterspørgslen på brugte mursten er stor. Alligevel er der alt for meget brugt tegl, der ikke udnyttes godt nok. Derfor har vi brug for et pant-system for gamle mursten, så de ender i nye bygninger - eller nye i mursten - frem for i vejfyld, siger Gitte Nielsen, administrerende direktør hos Danske Tegl. Men hun påpeger, at branchen mangler et effektivt retursystem, der kan sikre, at brugte mursten indgår i nye byggerier frem for at ende som fyldmateriale.
Lokal produktion mindsker klimaaftryk
En anden fordel ved tegl er den lokale produktion, som reducerer transportaftrykket. Ifølge Swecos rapport produceres teglsten på lokale teglværker fordelt over hele landet, hvilket giver en markant lavere transportafstand sammenlignet med andre byggematerialer, der ofte importeres fra udlandet.
- Transportaftrykket for teglsten er minimal på grund af den lokale produktion sammenlignet med andre materialer, der eksempelvis skal importeres fra Norge, Sverige eller Sydeuropa, siger Rikke Schack.
Udgangspunkt for en dialog med byggebranchen
Hos Danske Tegl ser man Swecos rapport som et vigtigt grundlag for dialogen med arkitekter, bygherrer og rådgivere om teglens potentiale i fremtidens byggeri. Gitte Nielsen understreger, at rapporten kan bidrage til en mere nuanceret forståelse af teglens styrker og svagheder i en LCA-sammenhæng.
Sweco har samlet data fra over 200 LCA-beregninger i en omfattende database, og rapporten bygger på data fra 91 LCA-beregninger, hvor tegl indgår som facademateriale. Databasen er tilgængelig for offentligheden og kan give værdifuld indsigt for aktører i byggebranchen.
Læs flere artikler og se projekter, hvor tegl spiller en vigtig rolle