<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Tile of Spain prisuddeling: Ro og detaljemæssig rigdom
Tile of Spain prisuddeling: Ro og detaljemæssig rigdom

Palma Metrostation af Joan Miguel Segui.

Tile of Spain prisuddeling: Ro og detaljemæssig rigdom

Arkitekt Joan Miguel Segui blev vinderen af årets Tile of Spain for indgangen til Palma Metro, hvor tegnestuen er lykkedes med en smuk ornamentik, der giver en æstetisk oplevelse, der både fungerer på afstand og helt tæt på med sin store detaljerigdom. Samtidig relaterer bygningen på en respektfuld måde til sine historiske omgivelser, ligesom materialerne vil patinere smukt over årene.

 

På den netop overståede spanske messe Cevisama uddelte juryens formand, arkitekt Jorge Silvetti priser til projekter, som fortjener ekstra opmærksomhed for brugen af fliser. Prisen er stiftet af den spanske flisefabrikantforening ASCER, og dette års Arkitektur-pris gik til Joan Miguel Segui for indgangen til Palma Metro, og Indretningsprisen gik Casa frente al Mar af Xavier Martí and Lucía Ferrater, mens studerende Manuel Bouzas Barcala modtog prisen for sit afgangsprojekt fra Arkitektskolen i Madrid.

I respekt for sine omgivelser

Joan Miguel Segui står bag vinderprojektet, og juryen har valgt at præmiere projektet for dets moderne udtryk, hvor man samtidig relaterer arkitekturen på en respektfuld måde til den ældre togstationsbygning ved siden af. 

 

- Opgaven var at respektere nabobygningerne samtidig med, man giver pladsen et strømlinet, moderne udtryk, og det er lykkedes via materialerne og farverne. Den traditionelle middelhavs-ornamentik fungerer som en ensartet overflade, når man ser bygningen langt væk fra, hvor man i tillæg bemærker de håndværksmæssige detaljer, når man kommer tæt på, fortæller Joan Miguel Segui og pointerer, at bygningen er udført i traditionelle materialer, som er billige, og som spanske håndværkere har stor erfaring med, samtidig med bygningen kommer til at patinere flot.

 

- Det er vigtigt, at arkitektur kan fungere for sig selv og i sammenhæng med sine omgivelser. Ligesom man får forskellige oplevelser, når man ser bygningen fra afstand og tæt på, så gør det samme sig gældende i forhold til dag og nat, hvor en diskret belysning indefra fremhæver selve bygningen – så den ligner et lysende armatur, der fungerer som et pejlemærke.

 

Casa frente al Mar af Xavier Martí and Lucia Ferrater. Foto af Alejo Bagué.

 

Læs også: Brick Awards spektakulære projekter: Teglstensarkitekturen blev hædret i Wien

 

Det gamle og det nye mødes

Arkitekterne Xavier Martí and Lucía Ferrater vandt førstepræmie for indretningen af Casa frente al Mar, hvor man har fuldstændig opdateret et typisk fiskerhus ud til Middelhavet. De to arkitekter danner også par privat, og det har været et meget personligt projekt, da huset er Xavier Martís oldefars hus, som har været i familien i mange generationer.

 

- Byen er et lille fiskerleje, og det er et barsk klima ud til havet, hvor folk med deres sind matcher det håndføre klima. Jeg fik som en del af min arv grunden foran min oldefars hus til at bygge på, og det er specielt, da det var det eneste hus med en forhave ned til havet. Som arkitekter er det selvfølgelig vigtigt, at man skaber noget, man kan vende tilbage til, men på det her projekt har der været rigtig meget på spil for os, da vi skulle skabe et skønt, moderne hjem, som folk i det konservative lokalsamfund samtidig kan se værdien i, fortæller Xavier Martí og fremhæver hvordan åbningen ud til gaden er lav og harmonerer med de andre fiskerhuse, samtidig med, at huset med eksempelvis store vinduespartier på førstesalen og en lofthøjde på 4,3 meter er opdateret til et moderne udtryk.

 

- Det er altid spændende med benspænd, og her måtte vi som bygherre og arkitekt arbejde med et stramt budget, hvilket har været en værdifuld øvelse. Vi løste det blandt andet ved ikke at skjule materialerne – betonen, klinkerne og stålet – så det grove og industrielle i bygningens opbygning får lov at stå ærligt frem, fortæller Lucía Ferrater og fortsætter:

 

- Tile of Spain-juryen var meget begejstrede for gulvet, hvor den samme mørke klinke går igen i hele huset, som én samlende overflade. Her valgte vi en traditionel ældre klinke, hvor man til gengæld har brugt nye teknikker i overfladebehandlingen, hvilket igen forbinder det gamle og det nye.

 

 

 Un buen Suceso, afgangsprojekt af Manuel Bouzas Barcala.

 

Læs også: Interview med vinderne af Tile of Spain Award 2018, Jorge Vidal og Víctor Rahola: Arkitektur i kontakt med jorden

 

Altid u-bygget – et utopisk perspektiv på arkitektur

Arkitektur-studerende Manuel Bouzas Barcala modtog også en pris for hans afgangsprojekt fra Madrid Arkitektskole, Un buen Suceso, som løs oversat betyder En positiv begivenhed. I sin takketale fremhævede Manuel Bouzas Barcala det arbejde, som hans undervisere laver i en utrolig svær position, da der fra politisk hold bliver skåret kraftigt i de offentlige universiteter i Spanien:

 

- Jeg har været så heldig at have undervisere, som har givet mig friheden til at fordybe mig i områder, som falder uden for den traditionelle måde at gøre tingene på, hvor jeg på mit masterprojekt har valgt en meget teoretisk eller utopisk vinkel på arkitektur.

 

Manuel Bouzas Barcala opdagede i én af Madrids parker flere udhuggede byggesten fra en gammel kirke, som har fået lov at forfalde gennem flere århundreder. Her faldt hans blik på sten, hvor arkitektens navn var indgraveret som en signatur for bygningen, og det gav ham den ide at bruge disse sten som råmateriale i et nyt projekt.

 

- Visionen er at bruge historien direkte i et nyt projekt, en kapellignende struktur, hvis bærende konstruktion består af stålstrenge i et vægtskål-princip, hvor jeg har ønsket at forene ingeniør og arkitektens tilgang og udforske hvad, der er muligt. Den her strukturelle tilgang er også til dels inspireret af Gaudis metode, hvor skabte arkitektur-modellerne hængende fra loftet, hvorefter de blev vendt på hovedet og fremstod som himmelstræbende strukturer som Sagrada Família og Church of Colònia Güell, siger Manuel Bouzas Barcala, som han netop deltager i en arkitektkonkurrence om en pavillon, hvor han trækker på ideerne fra afgangsprojektet.’

 

 
Anbefalede artikler