Tilgængelighed bør indtænkes allerede i designfasen
Ofte er tilgængelighed forbundet med ramper, kørestolsbrugere og personer med synsnedsættelse. Helle Harms, seniorkonsulent i Dansk Standard pointerer, at standarden for tilgængelighed, DS/ISO 21542, sætter et bredere fokus på tilgængelighed, og gør det nemmere for bygherrer og arkitekter at indtænke tilgængelighed generelt i byggeriet. Den er udgivet i 2021 og forventes at komme på dansk i juni 2022.
DS-Håndbog 186:2017 Vejledning Tilgængelighed i BR18 – holdt op mod DS/ISO 21542 er udarbejdet i samarbejde med bl.a. Trafikstyrelsen, bygger bro mellem tilgængelighedskrav i bygningsreglementet (BR18) og den internationale standard for tilgængelighed.
Standarden DS/ISO 21542 har til formål at sikre et inkluderende offentligt byggeri, der fra designfasen tager højde for, at alle skal have adgang, hvilket udover personer med funktionsnedsættelse også inkluderer gravide, ældre og personer med barnevogn mm.
Det betyder, at bygherrer og arkitekter bl.a. skal sikre, at adgangsarealet til bygningen er bredt nok til, at folk kan passere hinanden – også med barnevogne, kørestole o.a. DS/ISO 21542 er altså med til at sikre, at bygherren tager højde for tilgængelighed i et bredere perspektiv, og det er vigtigt at have øje for detaljen, når tilgængelighed skal indtænkes i byggeriet, fortæller Helle Harms, seniorkonsulent i Dansk Standard:
-Standarden for tilgængelighed sikrer fokus på detaljerne for udformning, funktionalitet og anvendelse. For eksempel nytter det ikke at have et handicaptoilet, hvor døren er for tung, sæbedispenseren er monteret for højt oppe, eller hvis håndtagene på døren er placeret for højt. Det er vigtige detaljer, man som bygherre og arkitekt er nødt til at tage højde for, siger Helle Harms.
DS/ISO 21542 fremtidssikrer bygninger
At indtænke tilgængelighed fra starten af et byggeprojekt, kan ifølge Helle Harms også være en god og bæredygtig investering for bygherren og arkitekten.
- Hvis tilgængelighed indtænkes fra starten af et byggeprojekt, kan det fremtidssikre bygningen, da det i højere grad vil sikre bygningens levetid og bæredygtighed frem for senere hen at risikere at skulle gennemgå en større renovering. Dette indbefatter også de omkringliggende arealer, såsom gode adgangsveje og ordentlig belysning mm. Tilgængelighed er kommet for at blive, og der vil kun blive stillet større krav til tilgængelighed i bygninger i fremtiden, siger Helle Harms.
Tilgængelighed er en ret
God tilgængelighed i bygninger er afgørende for, at mennesker med handicap, gravide, ældre mm. kan deltage fuldt ud i samfundet. For eksempel kan retten til uddannelse og muligheden for at engagere sig i arbejde kun opnås, hvis personer med handicap kan komme ind og ud og bruge det sted, hvor disse aktiviteter finder sted, f.eks. uddannelsesinstitutioner og arbejdsmiljøer.
Tilgængelighed drejer sig også om borgeres rettigheder til adgang til f.eks. afstemninger, transport og i det hele taget fri bevægelighed, som også involverer fritids- og kulturfaciliteter, såsom biblioteker, museer, koncertsale, restauranter, sport osv.
Et byggeri eller offentligt rum skal i princippet tilrettelægges og designes, så alle borgere kan færdes i det. Eksempelvis skal alle gæster på et museum have mulighed for at benytte hovedindgangen, komme på toilettet og besøge museumscaféen, uanset deres handicap, eller om de medbringer en barnevogn, kørestol eller anden form for hjælpemiddel.
Stisystemer beregnet for gående er et andet eksempel på offentlige rum, hvor der f.eks. bør sættes bomme op, så folk på cykler ikke racer forbi. Dog skal folk i kørestol eller med barnevogne stadig kunne passere. Der er altså mange ting, man skal være opmærksomme på, når der skal opføres og indrettes bygninger og offentlige rum. Her er standarden DS/ISO 21542 et godt redskab at have ved hånden, når der skal indtænkes tilgængelighed.
Få indflydelse på standarder for offentligt byggeri
Standarden DS/ISO 21542 Bygningskonstruktion – Tilgængelighed til og anvendelighed af det byggede miljø angiver krav og anbefalinger til, hvordan bygherrer sikrer tilgængelighed for alle i nye offentlige bygninger og ved renovering af eksisterende bygninger.
I standarden berøres blandt andet aspekter vedr. indretning, trapper og belysning i en bygning, udgang fra bygning på normal vis og i forbindelse med nødsituationer. Standarden, der er udgivet i 2021, forventes at komme på dansk i juni 2022.
DS/ISO 21542 er udviklet af eksperter fra hele verden. Fra dansk side har Dansk Standards udvalg for tilgængelighed til bygninger og omkringliggende omgivelser, DS/S-379, arbejdet med standarden.
Udvalget har fokus på at udvikle standarder for indretning af det fysiske miljø for at sikre, at mennesker med handicap, gravide og forældre med små børn i hånden eller i barnevogn samt personer med bagage eller tungt læs kan færdes på lige fod med andre. Alle med viden på området har mulighed for at deltage i udvalget og dermed få indflydelse på standarder inden for planlægning, udformning og indretning af bygninger og anlæg samt adgangen til disse.