Vejlandskvarteret på Amager bliver Europas største bydel i træ.
Træbyggeri stormer frem efter års tøven
CLT-løsninger har vundet voldsomt frem det seneste års tid – direktør for Træinformation taler om en ketchupeffekt.
Årsagen er især CLT – cross laminited timber. Det er elementer af træ, der er limet vinkelret sammen i flere lag. Det giver så stor en styrke, at de kan bruges til byggerier i mange etager.
- Efter års tøven ser vi en ketchupeffekt. CLT er virkelig blevet omfavnet, og der er gang i rigtigt mange projekter på både byggepladser og tegnestuer. Nogle af dem har meget interessante perspektiver, for eksempel statens administrationsbygning på seks etager i Odense og Vejlandskvarteret på Amager, der bliver Europas største bydel i træ, siger arkitekt Maa Mikael Koch, der er direktør i Træinformation.
Træbyggeri er især kommet i fokus på grund af klima- og ressourcedebatten, men der er også andet end miljøfordele ved at bruge træ, fortæller Mikael Koch.
- CLT giver statiske friheder, det er svære at finde med andre materialer. I udlandet ser man ejendomme på 9-11etager, hvor lejlighedsplanerne er helt forskellige fra etage til etage, og man kan ret frit skære dør og vinduer. Samtidig er transportbyrden mindre, og det kan være hurtigere at bygge med træ end med andre materialer, siger han.
Travlhed
Hos Træinformation har den lille revolution givet travlhed. Antallet af medarbejdere er fordoblet på fem år, og telefonerne gløder.- Vi får mange spørgsmål, og vi er gang med at lave flere vejledninger. Arkitekter har virkelig grebet træet og vil vise, at de er med på klimadagsordenen, og vi oplever det også hos entreprenører og tømrere. Nogle af dem har sat sig ind i det tidligt, og de står stærkt nu. Andre skal igennem en mental omstilling. I modsætning til betonbyggeri er træ tørt, og man skal undgå at indbygge fugt og i stedet udnytte den kortere byggetid, siger Mikael Koch, der dog stadig ser enkelte hindringer for træbyggeri.
- Ministeren lovede allerede i januar, at der ville komme flere præaccepterede løsninger på brandområdet for bygninger op til fem etager i januar, men vi venter stadig, og vi frygter, at udsættelserne skyldes, at der mangler ressourcer på området, siger han.
- Det er let at udføre byggeri i træ både ind- og udvendigt op til to etager, og der findes masser af løsninger på byggeri i fire-fem etager med træ i de bærende konstruktioner. Men vi savner de lovede præaccepterede løsninger, fordi de vil sikre en hurtigere udbredelse af træ, specielt på de højere bygninger i byerne.