Under kongressen vil der rundt omkring i København være opført pavilloner, der forholder sig til et eller flere af FNs 17 verdensmål. Her ‘Bricks in Common’ pavillonen.
Verdenskongres for arkitekter skal sætte varige spor
Det skal føre til handling og ikke blot snak, når Verdenskongressen for Arkitekter samler arkitekter, byggebranchen, forskere, NGO'er og andre nøglepersoner i fremtidens byggeri i Bella Center d. 2. juli og fire dage frem.
CEO for kongressen, Mette Lindberg
Ambitionerne er enorme, når arkitekter og andre fagpersoner myldrer til København for at deltage i Verdenskongressen for Arkitekter, der finder sted i Bella Center fra 2. juli og de næste fire dage.
Hovedtemaet er den inkluderende og bæredygtige fremtid – og når deltagere fra 136 lande flyves ind til Danmark, er det for at efterlade andet end varm luft og store ord, understreger Mette Lindberg, der er CEO for kongressen.
– Om ti år vil deltagerne tale om, at København blev stedet, hvor de ændrede deres praksis. At de kom til at arbejde med nye materialer og ud fra en målsætning om at give mere, end de tager, når de skaber nye byggerier, siger Mette Lindberg.
Store ord, og det er hun bevidst om, men målet står klart. Inden 2030 skal arkitekturen være en helt central spiller i forhold til at nå FN's 17 verdensmål.
– Missionen er at få hele det byggede miljø til at kigge på sin egen praksis og finde ud af, hvordan man kan bygge mere bæredygtigt både ressourcemæssigt og socialt, siger Mette Lindberg.
Et nyt redskab
Arkitekter fylder selvfølgelig godt i programmet, men videnskabsfolk, NGO'er, repræsentanter for bygherrer og byggebranchen generelt er også på gæstelisten. Der vil blive præsenteret ny forskning – folkene bag kongressen har modtaget 250 oplæg til præsentationer – og forhåbentlig også blive knyttet nye bånd på tværs af verdensdele.– Vi skal ikke bare diskutere, hvor stort problemet er, og så tage hjem og fortsætte, som vi plejer. Alle skal forlade kongressen med mindst et nyt redskab eller en ny kontakt, der kan hjælpe os alle sammen videre mod målet, siger Mette Lindberg, der bliver suppleret af kongressens chief project manager Kristian Sørensen.
Han peger på tværfagligheden og en international tilgang som altafgørende.
– Vi har et spor på kongressen, der handler om Partnerships for Change, hvor videnskabsfolk, forretningsfolk og folk fra bygge- og arkitektbranchen skal udvikle nye måder at se på byggeriet. F.eks. er der en enorm befolkningstilvækst i Asien og Afrika, og det kræver meget nybyggeri. Det er et globalt problem, som vi er nødt til at løse lokalt og med lokal viden og erfaring. Der er brug for mere bæredygtig nytænkning i en branche, hvor man gør ofte gør tingene, som man altid har gjort, siger han.
Chief Projekt manager, Kristian Sørensen
Hvis ambitionerne holder, vil de 8-10.000 deltagere kaste sig ud i at skabe helt nye former for byggeri – der vil komme til at præge, hvordan verdens byggede miljøer ser ud i fremtiden.
– Det kan være grænseoverskridende at arbejde med nye metoder og praksisændringer. Men vi søger løsninger, der skaber samfund, som er gode at leve i, både når det handler om social retfærdighed, sundhed, robusthed, biodiversitet og CO2-aftryk. Det kan betyde, at vores syn på æstetik skal ændre sig, så vi ser noget smukt i byggeri, der giver mere til omgivelserne end det tager, og som trækker på lokale metoder og materialer, siger Mette Lindberg.
Set på mikroplan
Kristian Sørensen peger på, at den type holdningsændringer sagtens kan være muligt – på mikroplan har vi for eksempel set det i vores tilgang til haver herhjemme.– Mine forældre og mange i deres generation har snorlige bede og en pæne græsplæner, og det bliver de nok ved med. Men de seneste ti år har æstetikken mange steder - især hos de yngre generationer – alligevel ændret sig til ’vild med vilje’. Så vi må give køb på noget, men det kan ende med, at slutresultatet bliver bedre end det, vi havde, siger han.
Når tusindvis af branchepersoner myldrer til Bella Center er det kronen på tre års hårdt arbejde for Mette Lindberg og Kristian Sørensen og deres kolleger. Og selv om kongressen er det synlige bevis for indsatsen, har arbejdet allerede båret frugt, siger CEO'en.
– Lidt for sjov plejer vi at sige, at vi slet ikke behøver at holde kongressen, fordi forarbejdet allerede har sat så meget i gang i form af forskning, projekter og internationalt samarbejde. Men reelt betyder det meget, at branchefolkene mødes fysisk. For vi er på en mission for at redde planeten, og det kræver, at alle parter kommer til at tale sammen.