
Åndbar arkitektur til Københavns hjemløse
I Københavns Kommune opføres der for tiden træhuse til hjemløse gennem projektet “Skæve Huse”. Arkitekt og projektleder Jan Johansson fremhæver, at udover det socialt menneskelige aspekt, bygges husene med et konstruktionsprincip, der kan bidrage til et sundere indeklima i forhold til bygningens evne til at håndtere fugt.
Indlæg af Jan Johansson, arkitekt MAA, Ph.d. / Projektleder KAB
Der opføres 12 boliger på Oliefabriksvej i Tårnby, 10 boliger på Hulgårdsvej i København NV og 12 boliger på Kongelundsvej i Tårnby. Der opføres således 34 boliger fordelt på tre små almene bebyggelser til hjemløse i København. Til hver bebyggelse opføres et mindre fælleshus der bl.a. har vaskemaskine som de hjemløse kan benytte. Til hvert fælleshus bliver der tilknyttet en social vicevært.

Det er Egen Vinding & Datter som er totalentreprenør i samarbejde med House Arkitekter og ingeniørfirmaet Spangenberg & Madsen. Egen Vinding & Datter har næste 40 års erfaring med at skabe nye natur- og miljøvenlige byggemetoder. Leth & Gori er bygherrerådgivere på ”Skæve Huse” og KAB byggeforretningsfører. De 34 hjemløse i Københavns Kommune kan få tag over hovedet i efteråret 2020.
Byggeriet opføres som træskelethuse, og er beklædt med douglasgran. Husene er isoleret med cellulosefiber, som har en god evne til at transportere fugt ud af konstruktionerne. Byggekonceptet er baseret på åndbare- eller diffusionsåbnekonstruktioner. Taget beklædes med stålplader i en mørkegrå farve.
Boligerne kan på mange måder ses som bæredygtige. Udover det socialt menneskelige aspekt, bygges husene af træ med cellulosefiber. Det er træhuse som kan demonteres og genanvendes, løsninger, der er miljømæssig bæredygtige. Konstruktionsprincippet kan bidrage til et sundere indeklima i forhold til bygningens åndbarhed og evne til at håndtere fugt - hvilket er socialt bæredygtigt. Man kan skabe et indeklima med en ideel relativ luftfugtighed på 40-60 % i disse velisolerede huse, der opfylder tæthedskravet - uden brug af mekanisk ventilation. Ved at vælge diffusionsåbne byggematerialer og sammensætte dem efter helt bestemte metoder, så kan at fugten diffundere gennem klimaskærmen, uden at der opstår problemer med fugt og skimmelsvamp.
De åndbare rækkehuse til udsatte er eksempler på byggeri, der går den modsatte vej, end man typisk gør i byggebranchen i brugen af diffusionsåbne klimaskærme, der samtidig reducerer behovet for mekaniske ventilation, og ved at vælge organiske isoleringsmaterialer.
Projektet har samtidig fokus på et godt arbejdsmiljø for håndværkere i byggefasen. Byggematerialerne tilskæres og bearbejdes af håndværkerne på stedet under store telte, og husene opbygges som små overskuelige bygningskonstruktioner. Såvel arbejdsgangene og de bearbejdede byggematerialer er dermed nemmere at håndtere og minimerer samtidig materialespild. Dette understøtter både økonomisk- og social bæredygtighed.
