
Byggeri i træ skaber behov for opdateret viden
Fokus på byggeri i træ er i højsædet, når dørene åbnes den 22. og 23. maj for endnu en afholdelse af Build in Wood, der finder sted i Docken i Københavns opblomstrende nordhavnskvarter.
Der er stigende opmærksomhed på træanvendelse i byggeriet, da det blandt andet betragtes som et miljøvenligt byggemateriale med gode klimaeffekter. Den øgede interesse giver byggebranchen et særligt behov for at tilegne sig opdateret viden på det felt.
Når Build in Wood for anden gang byder branchen indenfor, bliver det med et program, der er spækket af debatter og cases med frontløbere fra bl.a. Danmark, Norge, Sverige, Østrig, Tyskland og Canada. Programmet er yderligere suppleret af en eksklusiv udstilling med produkter og løsninger til fremtidens byggeri i træ.

Viden om træ samlet på ét sted
Build in Wood samler på dagene den vigtigste viden om træ i byggeriet. Selvom træ er et af de ældst kendte byggematerialer med utallige anvendelsesmuligheder, er der mange forhold, man med nutidig viden skal tænke med ind i et byggeprojekt – ikke alene den arkitektoniske udformning, men også holdbarhed, styrke, brandsikkerhed, indeklima, teknik, de gældende byggeregler osv.
Build in Wood er tilrettelagt af arrangørerne bag den bæredygtige byggeevent Building Green i tæt samarbejde med branchens toneangivende aktører. Allerede nu ses det på tilslutningen til eventen, at arkitekter, ingeniører, entreprenører, ejendomsudviklere og leverandører i byggebranchen, der ønsker mere viden om trærelaterede temaer, samles på Build in Wood for at få det her.
Træ som det essentielle byggemateriale
En af eksperterne, der gæster Build in Wood, er Patrick Stremler, som er Managing Partner i den østrigske virksomhed Dietrich│Untertrifaller Architekten ZT GmbH og en af de frontløbere, der bidrager til det absolutte fokus på dagene i Docken. Med en række case-eksempler uddyber han, hvorfor træ er et essentielt materiale.
- Træ er muligvis det vigtigste byggemateriale i det 21. århundrede. Som både konstruktions- og facademateriale, giver det en styrke og sikkerhed, og den medfølgende fleksibilitet og letvægt er det nemt at håndtere og reducerer byggetiden og omkostningerne betydeligt. Derudover formidler træ naturlig varme og skønhed. Fremstilles træet ansvarligt, reducerer det transportomkostninger og giver et bæredygtigt byggemateriale af varig værdi og holdbarhed. Da CO2-udledningen kun er en brøkdel af den, der er ved eksempelvis stål- eller betonfremstilling, hjælper byggeri i træ på nutidens klimaudfordringer. I arkitektonisk forstand giver byggeri i træ spændende designmuligheder, der spænder over hele spektret af bygningstyper - store som små, udtaler Patrick Stremler.
Træbyggeri som en del af byudvikling
Det er ikke kun i udlandet, at der gøres erfaringer med træbyggeri – træ bliver også i stigende grad brugt som løsninger herhjemme, når der skal bygges nyt. Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune, vil på Build in Wood fortælle om kommunens egne erfaringer med at implementere træbyggeri som en fremtidig bæredygtig løsning, når det kommer til byudvikling:
- I Lisbjerg, nord for Aarhus, har vi startet udviklingen af et nyt boligområde, som kommer til at huse 25.000 indbyggere inden for de næste 60-65 år. Her er især cirkulær økonomi og bæredygtighed vigtige faktorer i udviklingsprocessen i Lisbjerg, hvor vi blandt andet har opført prisvenlige træhuse. På grund af de bæredygtige egenskaber har husene været en øjenåbner for, hvordan man kan bygge fremtidens prisvenlige træboliger, siger Bente Lykke Sørensen, som gæster konferencen.
Læs også:
Direktør i Træinformation Mikael Koch: Træ bør spille en langt større rolle i dansk byggeri
Mange aspekter – seks fagspor
Der er lagt op til fordybelse på årets konference. Build in Wood præsenterer nemlig seks fagspor, der giver deltagere mulighed for at dykke ned i forskellige fokuserede emner: Brandsikkerhed, akustik, højhuse i træ, sundhed i træbygninger, dokumentering samt bæredygtighed og holdbarhed.
Akustik i bygninger kan være en udfordring at håndtere, når det kommer til træbyggeri. Et af fagsporene omhandler det tema ved at rette fokus på lydisolering, nyeste forskning, regler og case-eksempler. Bl.a. vil Alain Bradette fra Sweco i Norge dele ud af sin viden og erfaringer med akustik i træbyggeri og Birgit Rasmussen fra Statens Byggeforskningsinstitut - SBi vil sætte publikum ind i lovkrav og klassifikationer, som er nødvendig viden for branchen.
Antageligt er byggeri med træ positivt i forhold til indeklima og sundhed. Men hvad siger forskningen? På fagsporet om træ og sundhed hentes viden fra en række internationale eksperter. Mark Hughes, som er professor i træteknologi ved Aalto University i Finland fortæller, hvordan træ i byggeriet kan have effekt på indeklimaet. Træ og sundheds-sporet gæstes også af Pi Ekblom fra White Akitekter i Sverige, der giver arkitektens perspektiv på, hvordan byggeri i træ kan have effekt på sundheden.
Fælles for alle seks fagspor er, at deres temaer omhandler væsentlige emner i træbyggeri, og hvor der er en masse vigtig, fornyet viden at hente for branchen.
På konferencen vil der desuden være en udstilling med over 17 førende virksomheder og organisationer samt det helt nye initiativ Wood Village, der er en platform for de nyeste ideer og innovation på området.
Fakta
- Build in Wood afvikles i Docken, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn, den 22.-23. maj 2019
- Programmet findes her
- Mere om konferencen
- Tilmelding