Danske Arkitektvirksomheder: Hold projekterne kørende
Flere arkitektvirksomheder oplever lige nu, at byggeprojekter lige nu langsomt lukkes ned eller udskydes på grund af Corona-virussen, og Lene Espersen fra Danske Arkitektvirksomheder opfordrer alle offentlige og private bygherrer til at holde hjulene i gang, så der fortsat er arbejde til dem, der kan arbejde hjemmefra.
Arkitekter er vant til, at det meste foregår digitalt, og arkitektvirksomheder har medarbejdere, hvor det er muligt for stort set alle at arbejde hjemmefra. Derfor kan de første 14 dage med Corona sikkert forløbe nogenlunde smertefrit, men hvis den næste opgave så bliver udskudt, hvad så?
- Vi er i Danske Arkitektvirksomheder i tæt dialog med vores medlemmer om hvordan, vi kommer igennem de næste par måneder. En del har ringet ind, at de har oplevet kunder, der slår bremserne i på deres projekter under påberåbelse af force majeur. Vi kan allerede mærke, at projekter og beslutninger forskubber sig, og konsekvenserne er store, når vores medlemmer har medarbejdere, der sidder klar til at løse opgaver, der pludselig er udskudt fra den ene dag til den anden, udtaler Lene Espersen,
Katja Viltoft, bestyrelsesformand i Danske Arkitektvirksomheder opfordrer bygherrer og offentlige myndigheder til at fortsætte aktiviteter så vidt muligt:
- En meget stor del af de opgaver, som arkitektvirksomhederne løser, kræver ikke fysisk kontakt, så der er ingen grund til at udskyde eller aflyse opgaver. Vi opfordrer derfor meget kraftigt til, at alle offentlige instanser, myndigheder, bygherrer og beslutningstagere udviser samfundssind ved ikke at forsinke eller udskyde projekter.
Hos Danske Arkitektvirksomheder oplever man ikke, at regeringens hjælpepakker foreløbig er optimale for arkitektbranchen, men Lene Espersen ser flere konkrete muligheder for at holde hånden under byggeriet, mens Corona-krisen hersker:
- Vi opfordrer regeringen til at igangsætte almene renoveringer med midler fra Landsbyggefonden. Her er der 453 renoveringsprojekter i den almene boligsektor til i alt 18,4 milliarder kroner, og de kan sættes i gang med det samme, hvilket vil være med til at afbøde Coronaens negative virkning på den danske økonomi. Den helt store fordel ved dette er, at den indsats vil ramme bredt, da der er både store og små renoveringsprojekter, som er fordelt over hele landet. Vi så under finanskrisen sidst, at det er et redskab, som har en reel effekt på aktivitetsniveauet i byggeriet.