Gamle håndværksdyder skaber æstetisk og bæredygtigt byggeri
I mere end tusinde år har man brugt tækkespåner af en simpel årsag: Det er en langtidsholdbar løsning, der skærmer mod naturens elementer. Hos StarupWood har man været med til at give den smukke og historiske tag- og facadeløsning en renæssance med et klart mål om at skabe bedre, smukkere og grønnere bygninger.
Når man kører gennem det grønne danske landskab, er der ikke noget som en mølle, der kan vække varme nationalromantiske følelser. Men de gamle møller rundt om i landet er mere end blot smukke fortidslevn: De er ingeniørmæssige bedrifter. For hver mølle er bygget til at kunne udholde al slags vind og vejr. Dette gælder ikke mindst møllernes tækkespåner, der som en elegant rustning i træ, skærmer møllen mod naturens kræfter.
Brugen af tækkespåner går helt tilbage til vikingetiden og har været anvendt i århundreder af den simple årsag at det var en solid og langtidsholdbar løsning, hvilket også er grunden til, at man brugte det til at beklæde vindmøllerne, der jo i betragtning af deres funktion, skulle placeres steder, hvor de var mest muligt udsat for naturens kræfter.
- Det er helt utroligt hvad tækkespåner kan holde til, hvis man arbejder med hårde træsorter. Man får et tag eller en facade, der praktisk talt er vedligeholdelsesfrit de næste 100 år, fortæller Jens Glistrup fra StarupWood, en virksomhed, der i mere end tyve år har specialiseret sig i at producere tækkerspåner til det skandinaviske marked.
- Tækkespåner er en del af vores arkitektoniske bygningsarv, og vi har gennem mange år været med på nogle fantastiske renoveringsopgaver på møller, kirker og tårnspir rundt om i landet. Heriblandt på, hvad jeg vil betegne, som en af Danmarks smukkeste møller ved Bygholm Vejler. Den skulle restaureres efter at have holdt skansen siden 1870’erne. Man besluttede derfor at bruge vores forpatinerede tækkespåner, for at bevare møllens sjæl. Denne forpatinering yder en meget effektiv gardering af træets naturlige patinering, så den pågældende træsort ikke vil gennemgå en uhensigtsmæssig overgangsperiode, over flere år, hvor træet ellers i denne periode har store tendenser til at udvikle sort-nistrede områder og skjolddannelser, forklarer Jens Glistrup.
Godt håndværk fremtidssikrer byggeriet
Men at gå tilbage til gode og gedigne materialer er ikke nok. Der skal også være de rigtige mennesker til at udføre monteringen, og her har StarupWood allieret sig med bl.a. firmaet Møllebygger Petersen, der er Danmarks dygtigste møllebygger, og netop nu er i gang med at renovere Dybbøl Mølle:
- Møllebygger Petersen udspringer fra firmaet Karl D. Petersen, og er drevet af sjette generation af tømrere- og snedkere. De har en helt enestående forståelse for det gamle håndværk, og deres træarbejde er sublimt. Ved at kombinere gode materialer og godt håndværk kan vi for alvor skabe nogle løsninger, der er bæredygtige. For sammen bygger vi noget, som kan stå stærkt, godt og smukt til eftertidens generationer, siger Jens Glistrup og fortsætter:
- Alle hos StarupWood og vores samarbejdspartnere har en stærk passion for træ, for vi har alle fået det ind med modermælken. Vi er derfor også ambassadører for træet som byggemateriale, for vi har set, hvordan det gennem generationer har kunnet skabe stærkt og holdbart byggeri. Det kræver bare, at man har den fornødne viden om materialet og behandler det ordentligt. Opfylder man disse kriterier, står man med et af byggebranchens stærkeste og grønneste byggematerialer.
Men selvom de forpatinerede tækkespåner fra StarupWood er efterspurgte ved møllerenoveringer over hele landet, kan det bruges til meget mere end blot historiske renoveringer:
- Det er en tag- og facadeløsning, som egner sig fantastisk til nybyggeri. Det skaber en bro mellem vores arkitektoniske kulturhistorie og arkitekternes moderne formsprog. Hos Great Northern golf i Kerteminde valgte de vores forpatinerede tækkespåner i akacie til deres spa- og wellnesscenter, samt områdets andre bygninger. Samlet set løb det op i 10.000 kvm. tækkespåner. Arkitektonisk bliver man taget tilbage på en rejse til vikingetidens langhuse, mens de skarpe linjer og naturfarver er en flot hilsen til den omkringliggende natur. Alt sammen i et topmoderne byggeri, der tager højde for gæsternes totaloplevelse, afslutter Jens Glistrup.
Tækkespåner fra StarupWood har en klasse T godkendelse som tagdækning, hvilket giver tækkespånerne samme egenskaber som f.eks. et tegltag med hensyn til brandforsikring. Til trods for at det er et naturligt træmateriale, er det takket være behandlingen et ekstremt brandresistent tag- og facadevalg.