Innovation Campus af Vilhelm Lauritzen: Globalt videnscenter i naturpark
Novozymes nye Innovation Campus i Lyngby skal blive et globalt centrum for virksomhedens forskning og forretningsudvikling. Bygningens lyse, sandstensfarvede teglsten giver et roligt og homogent udtryk, der på afstand skaber en helhed i naturområdet.
På den 140.000 m2 store naturgrund ligger det nye Novozymes Innovation Campus tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og udviklet i samarbejde med Rambøll og GHB Landskabsarkitekter. I dag blev bygningens 30.000 m2 kontor- og forskningsfaciliteter officielt indviet af Peder Holk Nielsen, CEO for Novozymes, Lyngby-Taarbæks borgmester Sofia Osmani og en gruppe lokale elever fra Lyngby. Det nye bygningskompleks bliver en hjørnesten i virksomhedens internationale innovation og udvikling og huser 800 medarbejdere.
Det nye Innovation Campus ligger i et naturområde og er tegnet med stor hensyntagen til det omkringliggende landskab. Facadernes lyse, sandstensfarvede teglsten tilfører bygningerne et roligt og homogent udtryk, der på afstand skaber en helhed i landskabet.
- Fra starten har naturen være omdrejningspunktet for projektet. Vi har nænsomt skullet indpasse et meget stort bygningskompleks i et naturområde, og det var afgørende at designe med udgangspunkt i stedet og samtidig ramme essensen af Novozymes. Det er blevet til en enkel, nordisk stil i naturlige materialer som tegl og træ, hvor bygningerne åbner sig mod landskabet, siger Thomas West Jensen.
Fire kvadrater understøtter et levende forsknings- og kontormiljø
Bygningen består af fire kvadrater, der mødes i hjørnerne og indeholder henholdsvis laboratorier, kontorer og hver sit atrium. Sammen med hovedindgangen, receptionen og mødecenteret ligger kantinen og multirummet i stueetagen og danner et levende mødested for brugere og besøgende. Gennemgående for det nye campus løber et hovedstrøg, der både samler bygningen og fordeler bevægelsesflowet og samtidig indeholder kaffeøer og uformelle møderum.
- Vi er utrolig stolte over at have bidraget til projektet. Det nye campus er blevet til gennem et usædvanlig god samskabelsesproces, hvor brugerne har været i centrum. Målet har været at skabe et velfungerende kontor- og forskningsbyggeri, der både favner Novozymes som global virksomhed og det enkelte menneske, siger Thomas West Jensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter og designansvarlig på projektet.
Novozymes Innovation Campus er omgivet af en campuspark, der er åben for offentligheden og byder på naturstier, gode uderum og andre kommende rekreative aktiviteter. I nærheden af planlægger Novo Nordisk Fonden det naturvidenskabelige læringscenter LIFE, hvor studerende og skolebørn inviteres til at opdage natur og videnskab.
Om Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Vilhelm Lauritzen Arkitekter er en af Danmarks største og ældste arkitektvirksomheder og beskæftiger omkring 150 arkitekter, konstruktører og specialister i Københavns Nordhavn. Som én af grundlæggerne af dansk modernisme har Vilhelm Lauritzen Arkitekter siden 1922 udforsket og udvidet mulighederne for arkitektonisk og designmæssig nytænkning og skabt arkitektur, der forbedrer menneskers livskvalitet.
Blandt virksomhedens mest markante projekter er Krøyers Plads, DR Byen Europaskolen, det kommende Nyt Hospital Nordsjælland og historiske projekter som VEGA og Radiohuset på Frederiksberg.