Laboratorie-byggeri skal fremtidssikres, så det løbende kan tilpasses udviklingen
For Langvad A/S Arkitekter er det essentielt for en ny Research and Development afdeling, at den holder sin standard som moderne arbejdsplads igennem mange år. Både indretningen, bygning og installationer skal derfor planlægges, så man på sigt kan ændre forsøgstyper og processer uden større ombygninger.
Langvad A/S Arkitekter med direktør Jesper Langvad i spidsen har bred erfaring med byggeri og er derudover specialister i laboratorier og rum med teknisk krævende funktioner.
Kernekompetencen er at indsamle viden fra forskellige brugergrupper og analysere deres arbejdsgange for derigennem at kunne optimere flows og lave de rigtige forhold og sammenhænge imellem de forskellige arbejdspladstyper.
Jesper Langvad fortæller begejstret om deres kompetencer: Vi bygger huse, projekterer, laver fagtilsyn og har de tekniske færdigheder samtidigt med, at vi har hele forståelsen for, hvad det er man laver i laboratorier. Vi udfordrer kunden til at tage stilling til, hvordan de arbejder. Målet er at skabe arbejdspladser, der er så generiske som muligt, så at mange forskellige processer kan foregå i de samme rammer. Samtidig skal der være fleksibilitet i dele af indretningen, så mere specialiserede funktioner også kan understøttes. Det kræver, at man virkelig lytter til brugerne og har en god forståelse for det, de arbejder med, så man kan udfordre dem og hjælpe dem til at tænke nyt.
Forskellige faggrupper mødes i fælles arealer
Tegnestuen fik en opringning fra ROCKWOOL, som ønskede en vurdering af deres eksisterende laboratoriebygning. Det endte med en hel ny R&D laboratoriebygning på 1750m², hvor Langvad A/S Arkitekter var totalrådgiver helt fra programskrivning til færdig bygning, både som bygningsarkitekt og som laboratorieekspert. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører var underrådgiver på konstruktioner og installationer.
Meget hurtigt tog bygningen form. Hovedgrebet blev en vinkelbygning med to fløje til hhv. kemiske og mekaniske laboratorier, og med ankomst og fællesfaciliteter placeret i omdrejningspunktet i vinklens hjørne. Fælles for alle afdelingerne blev et stort, lyst, åbent kontorområde med mindre samtalerum til fælles brug. I designet af både i laboratorier og kontor har der været fokus på at skabe synlighed for både medarbejdere og ledelse, så man oplever den sammenhæng og den kultur, man er en del af.
Udviklende samarbejde med bygherre.
Det var vigtigt for ROCKWOOL at få implementeret deres nye byggesystem Rockzero, hvilket var en spændende udfordring. Bygningen er derfor udviklet i tæt samarbejde med kunden og reflekterer samtidigt Langvad A/S målsætning om altid at skabe løsninger, hvor funktion, logistik, behov og kultur forenes i et stærkt design.