Granit og gamle fund genskaber Købmagergade 42
Transformation skal ikke vride armen om på en bygning, mener Bjørn Mogensen fra Sweco Architects. Nænsomhed, kvalitetsmaterialer og en god portion detektivarbejde er derimod afgørende. Tilgangen har omdannet Købmagergade 42 i København fra tidligere varehus og handelsskole til moderne kontordomicil.
Transformation har i knap ti år været et strategisk fokusområde for Sweco Architects. Det har resulteret i flere markante transformationsprojekter rundt om i Danmark og ikke mindst i København. Irmakarréen ved Dronning Louises Bro, den røde lagerbygning i Carlsberg Byen, Østerport Station og Postgården ved Hovedbanegården tæller nogle af transformationerne i porteføljen.
Irmakarréen ved Dronning Louises Bro, den røde lagerbygning i Carlsberg Byen, Østerport Station og Postgården på Købmagergade tæller nogle af transformationerne i porteføljen.
En af de nyeste projekter er den historiske ejendom på hjørnet af Købmagergade og Klareboderne i det indre København tæt på Rundetårn – Købmagergade 42. Bygningen fra 1895 er de seneste fem år blevet transformeret til et moderne kontordomicil for investeringsvirksomheden AIP Management.
Bjørn Mogensen, arkitekt og markedschef for transformation i Sweco Architects, mener, at markedet for transformation for alvor rykker i disse år på grund af bæredygtighedsdagsordenen, hvor det handler om at tilpasse de bygninger, vi allerede har, i stedet for at rive ned og bygge nyt.
– En bygning som Købmagergade 42 er bygget med håndkraft. Man kan skille den ad og transformere den i modsætning til mange af de bygninger, vi bygger i dag. De består af store sammenstøbte betonelementer, der låser indretningen.
Derudover rummer det at transformere bygninger en identitetsskabende kvalitet, som kommer både bygherre, byrummet og borgere til gavn i bred forstand, mener Bjørn Mogensen.
– Transformation kan bibeholde, fastholde og forstærke en bygnings fortælling. Transformation kan give kulturel vægt og historisk perspektiv, som man ikke får ved nybyg. Man kan mærke, at der er levet mange liv.
Læs også:
Bjørn Mogensen og Steffen Haagensen: Respekt for hinandens kompetencer skaber bedre projekterNy tilgang i branchen
Liv og handel er netop det, som summer i væggene i Købmagergade 42. Er man i tvivl, kan man kaste et blik på statuen af den græske handelsgud Hermes, der pryder bygningens top. Frem til 1971 fungerede ejendommen som stormagasinet Messen. Handelsskolen Niels Brock brugte sidenhen bygningen til undervisning. I dag udgør matriklen hovedkontoret for ca. 100 ansatte i AIP Management, der beskæftiger sig med investeringer inden for grøn energi og infrastruktur.
Tidens gang, skiftende beboere og forskellige renoveringer kaldte på et mere sammenhængende udtryk. Bygningen trængte til en gennemgående transformation både udvendig og indvendig, som samtidig nænsomt respekterede bygningens arv og historiske stil.
– Det var afgørende for os at genskabe facaden mod Købmagergade og Klareboderne til det oprindelige udtryk, da bygningen gennemgik en hård modernisering i 1990erne, siger Bjørn Mogensen.
Han refererer til ejendommens granitbeklædning mellem stueetagen og første sal, som tidligere blev kappet for at give større butiksvinduer. Sweco Architects besluttede, at en måde at tilbageføre det oprindelige udtryk i facaden var at få en stenhugger til at lave nye granitsten i den oprindelige arkitektur. Valget viser, hvordan arkitektbranchen ser anderledes på transformation i dag i forhold til tidligere.
– For 20-30 år siden var det meget med kontraster op mod det gamle. En hård glasfacade op mod en gammel bygning. I dag er vores tilgang mere at tilbageføre og lade os inspirere af byggeteknikken, som den originale bygning er rundet af, fordi vi indgår i en kontinuerlig proces i byudviklingen. Vi skylder i respekt for bygningen at fastholde dens narrativ og dens tidligere anvendelse, mener Bjørn Mogensen.
En dans – ikke en slåskamp
Sweco er ikke styret af ét bestemt dogme, når de transformerer ældre bygninger. Men opskriften på en vellykket transformation handler for Sweco generelt om at forankre fortællingen om bygningen i et historisk, byggeteknisk og kulturelt perspektiv, forklarer Bjørn Mogensen.
– Det handler om at arbejde med bygningen i stedet for at arbejde mod den. Transformation er mere en dans end en slåskamp. Nogle gange forsøger man at vride armen om på en bygning og gøre alt muligt, som den ikke vil. Det ender sjældent vellykket.
En bygning som Købmagergade 42 skal derfor stryges med hårene, som Bjørn Mogensen kalder det. Opgaven er at identificere bygningens bærende værdier og sætte dem i spil, så fortællingen bliver vakt til live. I den proces indgår dialog med kunden, kommunen og myndighederne, hvor en tydelig værdisætning bliver formuleret.
– Vores arbejder begynder typisk et par år før, at forandringerne materialiserer sig, siger Bjørn Mogensen og forklarer, at et større detektivarbejde i arkivsamlinger tidligt går i gang. Gamle fotografier, gamle tegninger, beskrivelser af stedet. Alt sammen skal give Swecos arkitekter og bygningskonstruktører en forståelse af bygningens liv og hvilke forandringer, som gennem tiden er sket
Sideløbende undersøger Swecos space planning-afdeling kundens organisation og behov. Design af specialinventar, valg af møbler, tekstiler og overflader falder gradvist på plads. Velbevarede detaljer som søjler og synligt murværk er i Købmagergade 42 blandet med moderne og tidssvarende fornyelser som ny elevator, nye vinduer, renoveret tagterrasse, optimeret indeklima og forbedret akustik.
Samspillet betyder, at transformation ikke altid drejer sig om at tilbageføre til det ældste. I stedet handler det om fra gang til gang at finde frem til bygningens karakter og sjæl, skele til stilhistorien og blive inspireret af arkitektens bevæggrunde for designet og endelig føre kulturhistorien med ind i nutiden, nævner Bjørn Mogensen.
- Man kan godt digte videre og lægge nye lag til historien, men det skal ske ud fra en grundig forståelse af bygningen. Vi har blandt andet lavet en ny port. Der har vi taget udgangspunkt i en ornamenteret stil med rundbuer. Købmagergade 42 er jo en historicistisk bygning.