Foto: Laurian Ghinitoiu
Nyt HQ gør BIG til en synlig og åben destination
BIG har med flytning fra Valby til deres nye domicil i Nordhavn fået en helt anden synlighed og åbenhed. Man inviterer offentligheden indenfor via restaurant og udendørs arealer udviklet i samarbejde med By & Havn, fortæller Finn Nørkjær.
Foto: Rasmus Hjortshøj
Det internationale arkitektfirma, BIG, har valgt at flytte deres hovedkvarter fra Valby i udkanten af København til en mere central placering på den yderste matrikel på Sundkaj. Her er udsigten til Københavns havn intet mindre end enestående, og det er da også den tungtvejende årsag til, at man valgte denne lokation.Selv om det er en gråvejrsdag i slutningen februar, er det med en smittende begejstring for både bygning og omgivelser, at arkitekt og ansvarlig partner på projektet, Finn Nørkjær, tager imod Byggeri+Arkitektur til en rundvisning. I indgangsarealet kører en lampeinstallation op og ned fra loftet og skaber en stemning af et kreativt space – et Piransesisk inspireret multirum – med en rolig baggrund i form af beton, der møder Dinesen-overflader.
- Vi er meget glade for beliggenheden af vores nyt kontor og er begejstret for, at vi kan bidrage til at gøre stedet herude til en destination. På sigt vil der måske være både sauna og både lige uden for vores dør. Vi forventer at komme til at bruge de udendørs faciliteter i næsten lige så høj grad som de indendørs, når vejret tillader det, siger Finn Nørkjær og fortsætter:
- Vi har fået bygget en tagterrasse med have på øverste etage – med vandafledning via synlige tagrender, hvorfra man kan høre vandet risle ned. På alle de seks forskudte etager har vi etableret altaner med en dobbeltfunktion, da de også er flugtveje.
Den udvendige trappe, der snor sig langs bygningen, er med til at åbnet bygningen op både ind- og udvendigt, har i øvrigt været en besparelse på de samlede omkostninger.
Det nye hovedkvarter for BIG indeholder således ingen cellekontorer, men er kendetegnet af åbne kontorlandskaber og en markant trappe i midten. Kontorfaciliteter som f.eks. lager- og printerum er gemt bag gulv- til loft reolvægge, som også skjuler de tekniske installationer som f.eks. elevator og toiletter. Møderummene er placeret ud mod vandet og har vægge af glas, så der er kig ud.
- Trappen i midten forbinder de indskudte mezzanin-inspirerede etager, og den fungerer ikke blot som et transportstykke mellem etagerne, men som et mødested for de 350 medarbejderne fordelt på 31 nationaliteter, siger Finn Nørkjær og fortsætter:
- Vores restaurant, BIG Fish, skal være åben for andre end os selv, så folk fra andre steder i byen kan komme og spise god mad og opleve nordhavnen.
Foto: Rasmus Hjortshøj
Lyst til at hænge ud
BIG’s nye domicil er på mange er en diametral modsætning til deres gamle i Valby, en gammel kapselfabrik fra 1929, som ikke var tiltænkt andre end brugerne.- Vi byder også velkommen til symposier for folk udefra. Vores nye hovedkvarter skal derfor også være et sted, hvor man har lyst til at hænge ud. Et greb er f.eks. at skabe et stort rum på 4.880 kvm, hvor man kan kigge op på syv forskudte etager, når man står i stueplan og kigger op, siger Finn Nørkjær og understreger, at trappen er det element, som får etagerne til at hænge sammen.
Alle dæk er forskudte og er dimensioneret til at fylde det halve af det åbne rum, og med den spiralgående trappe synes rummet at indeholde ekstremt mange kubikmeter, hvilket er meningen, da BIG har ønsket en meget rumlig bygning. Man fravalgte den traditionelle ”doughnut-opbygning” med trappe og elevator i midten.
BIG har – modsat deres gænge arkitektopgaver – haft sig selv som bygherre, hvilket ifølge Finn Nørkjær naturligvis har gjort det til en anderledes opgave. Tegnestuen tog sig god tid, og hele projektet har strakt sig over seks år. Man gik i gang i 2017 og har afsluttet projektet i 2023. De sidste to år var byggefase. Man er i øjeblikket ved at omdannet 1.500 kvm parkeringspladsareal til en offentlig park med sand, sten og kystvenlig fauna og beplantning.
- HQ-projektet har udelukkende været varetaget af BIG LEAPP – BIG’s Landscape, Engineering, Architecture, Planning and Productteam. Vi har selv stået alt fra behovsafdækning, ejerskab og drift, forklarer Finn Nørkjær, som forventer, at HQ bliver certificeret med DGNB Guld.
Foto: Rasmus Hjortshøj
Automatisk udluftning
Materialet til det nye HQ er en nyudviklet type beton, Uni-Green udviklet af Unicon og BIG, som ikke er overfladebehandlet og derfor over tid kan optage CO2. BIG ser Uni-Green som et ærligt materiale, da det reducerer op til ca. 25% af CO2-udledningen fra bygningen. Betonen skal modsat almindelige indervægge hverken spartles eller males, hvilket er med til at begrænse klimapåvirkningen.- Klimaaftrykket svarer via anvendelse af Uni-Green til 11.3 kg CO2/kvm/årligt. Vi har monteret jordvarme i bygningen i form af energipæle, som dækker 60% af vores energiforbrug, siger Finn Nørkjær og fortsætter:
- Modsat nybyggerier i dag har vi fravalgt et ventilationssystem af klimamæssige årsager. Alle 68 vinduer er fuldautomatiske, så de – via sensorer for ophobet CO2 i luften – selv åbner og lukker efter behov. Vi sparer også på LCA-regnskabet ved hjælp af solceller og geotermisk energi, som bl.a. udnytter skorstenseffekt om natten til at varme bygningen op. Lofterne er beklædt med EcoSund, som er en akustikløsning fremstillet af 100 % polyesterfibre (PET), hvor af 50 % stammer fra recyclede PET-plastikflasker. Materialets livscyklus er nærmest uendelig. Når lyd absorberes af EcoSund omdannes det til termisk energi.
Et af den særlige arkitektoniske greb, som BIG har benyttet sig af i deres HQ, er en bærende søjle af sten, der understøtter trappen mellem de lange, tværgående betonstænger. Nederst er laget af granit og øverst af marmor.
- Bygningens geometri fungerer utrolig godt for os. Det er sjovt at bo i noget, som vi selv har designet, slutter Finn Nørkjær.