Kaktustårnene
Kaktustårnene bringer livet til Kalvebod Brygge
De BIG -designede Kaktustårnene vil med 495 boliger være med til at skabe liv i en ellers afsjælet del af København gennem microliving i storskala.
Kalvebod Brygge ved Københavns Havn har i mange år stået som et eksempel på, hvordan man ikke skal gøre, når man vil lave byudvikling. Tung trafik, hoteller og firmadomiciler har hidtil præget området, uden at der er blevet plads til fastboende. Det har dog ændret sig med Kaktustårnene. De to tårne på henholdsvis 80 og 60 meter er skudt i vejret som de første boligbyggerier. Ud over at føje sig markant ind i havnens skyline med altaner, der står som pigge ud fra bygningen, byder de på hele 495 mikrolejligheder og en base med cafeliv, fitnesscenter og offentlige opholdsområder.
Kaktustårnene, Fotos af R. Hjortshøj
Kaktustårnene, Fotos af R. Hjortshøj
Tegnestuen BIG har trukket stregerne til de to tårne og arealerne omkring dem. Her er partner og arkitekt David Zahle tilfreds med de nye bygninger – og Kaktustårnenes rolle i bydelen.
- Hidtil havde det ifølge lokalplanerne ikke været muligt at lave boligbyggerier, så vi fik en fantastisk mulighed for at skabe et aktivt og levende byområde med det tilhørsforhold, boliger giver, siger han.
Støj fra jernbane og trafik krævede intense analyser, før den rette placering kunne findes. Samtidig skulle der tænkes i støjreducerende vinduer, og de mange altaner – en pr. lejlighed – er også med til at dæmpe støjen på de nederste etager.
Ifølge David Zahle er altanernes form med vinger samtidig med til at reducere vindbelastningen, der ellers generelt er et problem ved højhusbyggeri – og så er de vigtige for både det visuelle udtryk og for beboerne, der ikke har mange indendørs private kvadratmeter at sprælle på.
- Det private uderum er vigtigt, men rent skulpturelt er jeg også tilfreds med, hvordan altanerne præger bygningen og er med til at reflektere solen forskelligt alt efter tidspunktet på dagen.
Læs også:
BIG designer studenterhus for Johns Hopkins Universitetet i BaltimoreHigh Line
David Zahle glæder sig over, at Kaktustårnene kommer til at skrive sig ind i Københavns svar på New Yorks High Line-park - det indtil nu temmelig hemmelige højtliggende parkområde, der strækker sig fra SEB Banks hovedkvarter og frem til Tivoli Hotel, hvor det i dag ender blindt.- Efterhånden som området bliver udviklet med den kommende Ikea og Jernbanebyen, får vi et helt nyt løftet parkstrøg, der via Kaktustårnene bliver forbundet helt til Dybbølsbro. Alene på vores del af det grønne strøg vil der være over 100 træer, solvendte fællesterrasser, små rutsjebaner og en stor trappe, der bliver åben for alle byens borgere, siger arkitekten.
Effektiv grundplan
Rent praktisk er det en stor mundfuld at skabe 495 lejligheder, der både skal være små og rumme alle funktioner, samtidig med at man skal tage hensyn til et helt nabolags udvikling.
- Selve grundplanen er meget effektiv. På en etageplan på 440 kvadratmeter, vil man som regel kunne få plads til 12-14 små boliger. Vi er landet på 15-16. Det er blandt andet sket ved at skabe en effektiv kerne med to elevatorer, hvor de to trapper snor sig som en dobbelspiral. Uden om er der en korridor med adgang til værelserne, fortæller David Zahle.
Værelserne ligger som lagkageskiver, der åbner sig mod udsigten. Formen har krævet nogle usædvanlige løsninger.
- Vi har ikke kunne placere badeværelserne i den smalle, mørke del. I stedet ligger de i spidsen, så alle badeværelser har skylineudsigt. Lejlighederne kommer med en fast indretning med seng, køkken og spisebord og udgang til altan, siger arkitekten, der glæder sig over slutresultatet.
- Det er unikt at have så centralt placeret et boligtårn. Som danskere kan vi være stolte over, at man kan bo midt i byen i en studiebolig med udsigt blot fem minutter fra et gratis universitet.
Læs også:
The Twist fra BIG bygger bro mellem kunst og natur i Kistefos skulpturpark
Det kan ikke mange storbyer tilbyde, siger David Zahle, der ser perspektiver i forhold til fremtidens indretning af byerne, hvor han forudser et øget fokus på microliving.
- Inden for de næste mange år vil vi se mere af den slags som en del af et mere varieret boligudbud. Den store mængde enlige, hvor nogle måske har børn boende en gang imellem, afspejler sig ikke rigtigt i boligbyggerier, hvor det som regel er to- og treværelseslejligheder, som er i fokus. Men efterhånden som erfaringerne fra de første microlivingprojekter kan høstes, vil vi se flere udviklere, der tør investere i den slags, slutter han af.