
Et klimatårn i 16 meters højde med læringsrum baseret på energileg med kenetisk energi, solceller og vindmøller
Legepladsspecialist: Vi glemmer legeværdien
Udviklingen af legepladser og udeområder skal først og fremmest anskues ud fra børnenes udviklingsfaser. Det store fokus på strømlining og sikkerhed begrænser den kreative og motoriske udfoldelse hos børnene. Legeværdien bør være førsteprioritet.
Det hele startede på en skolelegeplads i København. Gynge-foldbold, klatring i træerne og en generel kollektiv, kreativ og fysisk udfoldelse, blev grobunden for Casper Mortensens livsmission og arbejdsliv; udvikling af motoriske færdigheder.
- Tit kravlede jeg op i træerne, indtil jeg kunne mærke, at stammen var for tynd. På vejen tilbage blev sanserne skærpet og jeg lærte, hvordan min motorik var indrettet. I processen – legen – fik jeg en øget bevidsthed omkring min krop, vægt, smidighed og mentale begrænsninger, fortæller Casper Mortensen, ejer af Legepladsspecialist.dk:
- Det sug i maven, og den balanceren på kanten, er essentiel for et barns forståelse af egne egenskaber og begrænsninger. Men den læringsproces er ved at blive glemt til fordel for misforstået forsigtighed og overdreven sikkerhed, uddyber han.

Pædagogisk funderede legepladser
Casper Mortensen kritiserer udviklingen af udearealer og legepladser. For selvom børnenes sikkerhed er vigtig, vælges der ofte strømlinede løsninger med afsæt i bekvemlighed og rygdækning:
- Jeg forstår godt, at man kan have lyst til at vælge løsninger, hvor intet kan gå galt. Det giver de ansvarlige rygdækning, hvis et uheld skulle være ude. Men en legeplads skal opfordre til motorisk udfoldelse og sociale færdigheder gennem en pædagogisk velfunderet, sjov og udfordrende form og funktion, siger Casper Mortensen.

Læs også:
Musicon-stien: Lyset, der flyder
Den motoriske udfoldelse
Legepladsspecialist.dk tilbyder rådgivning og udførelse af optimale legepladser. En rådgivning der bygger på en både praktisk og akademisk forståelse:
- Menneskets biologi og fysiologi har altid fascineret mig. Derfor læste jeg idræt på institut for idræt og biomekanik på Syddansk Universitet. Idrættens grundprincip om optimal motorisk og fysisk udfoldelse har været min ledestjerne lige siden.
Casper Mortensen har arbejdet med fysisk aktivitet og forebyggelse hos blandt andet Kræftens Bekæmpelse, med udvikling af idrætten i Idrættens Hus og tidligere medlem af idrættens tænketank. Desuden som konsulent på en række større aktivitets- og byrumsprojekter herunder Amager Strandpark, Københavns befæstningsanlæg og udviklingen af cykelstrategier. Disse erfaringer og den akademiske baggrund trækker han og kollegerne i høj grad på i indretningen af aktive udeområder og legepladser:
- Vores omgivelser er afgørende for vores bevægelse og beslutninger. Hvis man gerne vil have folk til at cykle mere, så anlægger man smarte cykelstier med trafikale fordele. Og med udfordrende, aktivitetsfyldte og specielle legepladser giver du ungerne lyst til at slukke skærmen og komme ud at lege.

En sand legeglæde
Ifølge Casper Mortensen skal legepladsen desuden have unikke kendetegn og skabe et flot og indbydende uderum. Så længe wow-effekten hos børnene kommer fra maven og ikke kun øjet:
- Det er vigtigt at se styrken i den frie leg, hvor børn kan tage nogle chancer og glemme vi forældres overopmærksomme blikke for en stund. Alternativt risikerer vi dels at deres udvikling lider last, og i værste fald ender de senere i livet i situationer med vidtrækkende uoverskuelige konsekvenser, afslutter Casper Mortensen.
Besøg legepladsen
Hos Legepladsspecialist.dk gør man en dyd ud af den gode dialog og professionelle rådgivning. Rådgivningen er funderet på klimavenlighed, bæredygtighed og kvalitetsmaterialer samt idrætsfaglig og pædagogisk indsigt fra et utal af projekter landet over. Rådgivningen tager udgangspunkt i bygherrers ønsker og budget. Men brugere, forældre og lokalområdets beboere kan også inddrages, når alt fra områdets arkitektur, sol, vind og vejr mm. analyseres for at skabe den størst mulige legeværdi.