Byggeri+arkitektur #142
Hvordan skal fremtidens grønne Danmark se ud?
Med aftalen om Den grønne trepart kommer det danske landskab til at forandre sig afgørende over de kommende år, og vi sætter i denne udgivelse fokus på udfordringer og synergier. Professor Thomas Nord-Larsen fra Københavns Universitet mener, at der lige nu er for meget fokus på at lave urørt skovrejsning for at fremme biodiversitet. Den strategi bør ifølge forskeren kun gælde den mest våde landbrugsjord, hvor man ellers primært bør fokusere på at plante træer med en hurtig vækst og derved et stort CO2-optag.
Projektchef Lise Kloster Bro fra tegnestuen SLA har været involveret i udviklingen af et visionsprojekt for Nordamerikas største urbane nationalpark i Pickering i Canada, hvor man har arbejdet med revitalisering af byområder i landområderne og naturgenopretning. Her har man bl.a. haft fokus på minibyer, hvor naturen bliver brugt til at facilitere fællesskabet i bebyggelserne. Hun mener, at når man udvikler det danske landskab så drastisk, så skal det ske langsigtet og helhedsorienteret, så man også indtænker hvordan livet på landet skal se ud.
Vi taler også med Gudný Marta Gudlaugsdóttir fra Danielsen Urban Landscape om, at det kræver solid faglighed og en dybt forankret viden at navigere hurtigt i en stadig mere kompleks verden. Kathrine Brandt og Signe Westergaard fra Thing Brandt Landskab fremhæver i den forbindelse det gode samarbejde med andre fagligheder, som en nødvendighed for at lykkes med sine projekter. Landskabsarkitekter spiller en vigtig rolle i forhold til enorme klimaudfordringer, og som Kathrine Brandt udtrykker det:
”At landskabsarkitektfaget rummer kompetencer, som kan finde svar på nogle af samfundets store udfordringer, er et privilegie og såvel som en forpligtigelse.”