PLH Arkitekter: Nye indkøbscentre bør åbne op og rykke udenfor
En otte år lang ombygning af Amager Centret i København varsler en helt ny type indkøbscenter – med åbenhed, pladser i det fri og en sammensmeltning med livet omkring.
PLH Arkitekter er ved at afslutte en omfattende ombygning af Amager Centret i København. Igennem otte år har arbejdet stået på. Det, der tidligere var et helt traditionelt og ret trist indkøbscenter med butikker, indkøbsstrøg og centertorve, der var lukket inde og uden kontakt med omverden, er i dag helt anderledes. Mere åbent, mere byliv, mere udeliv og større sammensmeltning med butikkerne og gaderne omkring.
- Da vi fik opgaven, tænkte vi meget over, hvad et indkøbscenter anno 2020 egentlig er. Hvordan kunne vi ændre og modernisere centret, så det blev et attraktivt nyt byrum til glæde for byens borgere og brugere. Vores tilgang har været at vende vrangen ud. Vi har åbnet butikkerne og bygningerne op og vendt det ud mod byen. Vi har skabt rammerne for byliv og byrum og knyttet Amager Centret til livet på Amagerbrogade. Målet har været at skabe en helhed. At give Amager et nyt sted med fællesskab og oplevelser, siger Søren Mølbak, der er CEO og Partner hos PLH Arkitekter.
Tagterrasse og grønt gårdrum som samlingspunkt
Som et led i ombygningen har man bl.a. lagt centertorvene i det fri og skabt udendørs byliv og byrum bl.a. i form af et grønt gårdrum. Det giver plads for hyggelige aktiviteter såsom julemarkeder, halloween-events og markedsdage.
Et andet samlingspunkt er den 3.000 kvadratmeter store tagterrasse med cafeer, udeliv og udsigt ud over byen. Et andet fokus ved ombygningen af centret har været at bringe bygningernes historie i spil:
- Vi har arbejdet på at få den storytelling med, som knytter sig til stedet som gammelt industrikompleks med bl.a. rebslageri. Identiteten og historien, der knytter sig til stedet, skulle med. Fx var bygningerne meget flotte med nogle fine tårne. Dem har vi bevaret i ombygningen ligesom dæksler med reb på. I tro forlængelse af industri-tankegangen har målet været ikke at gøre det for pænt, tilføjer Søren Mølbak.
Maritimt domicil for DFDS
Et andet eksempel på PLH Arkitekters arbejde med identitetsskabende arkitektur er nyt domicil for DFDS. Her opføres en moderne, maritim bygning lige ud til havnen og Oslobådens udsejling. Ligesom på et skib har arkitekterne arbejdet med at ’opløse’ etagerne og skabe kontakt til etagen nedenunder. Domicilet er færdigt i januar 2022 og kommer også til at imødekomme nye mere frie og fleksible arbejdsforhold bl.a. med udendørs terrasser til ophold og arbejde.
Ekspertpanelet: ”Vi bygger København”
Spørgsmålet: Hvordan kommer byggeriet til at udvikle sig de kommende år?
Covid-19 har fået vores øjne op for, at vores arbejdsliv kan indrettes på mange forskellige måder. Friheden og fleksibiliteten til at kunne arbejde hvor som helst og når som helst – det vil også smitte af på vores måde at designe og bygge. Vi kommer i højere grad til at bruge de udendørs byrum – bl.a. i job-regi. En anden vigtig faktor og tendens er vores fokus på bæredygtighed. Hvordan bygger vi bæredygtigt fx med træ – og hvordan vil det påvirke byggeriets udseende og funktionalitet?