PVC-industrien viser vejen for plastgenanvendelsen i Danmark og Europa
Ny europæisk organisation skal sikre sporbarhed og gennemsigtighed i plastgenanvendelsen. PVC-industriens 20-årige arbejde med genanvendelse er forbilledet.
Det er først indenfor de senere år, at plast for alvor er kommet på dagsordenen. Ingen betvivler plastens mange fordele, og de kan færreste kan forestille sig en verden uden dette materiale. Men plast giver problemer. Plast er lavet af olie, hvilket ikke flugter med en klimaneutral fremtid. I dag lægger plast beslag på under 10% af olieforbruget, men denne andel forventes at stige til 20% inden for de nærmeste år. For lidt plast genanvendes, og vi kender alle billederne af havskildpadden med deformt skjold, som skyldtes et stykke plast fra en sixpack øl.
Men der er faktisk positive historier at fortælle, når det gælder om at løse udfordringerne ved plast. Eksempelvis har den danske og europæiske PVC-industri i mange år arbejdet på at gøre produktionen, brugen og affaldshåndteringen af PVC-plasten mere bæredygtig. PVC bruges fortrinsvis i byggeriet til langtidsholdbare og genanvendelige produkter som rør, vinduer og tagrender.
Specielt når det gælder affaldshåndteringen af disse produkter, er der sket store fremskridt. I Danmark har WUPPI-ordningen gennem mere end to årtier sikret, at produkterne bliver indsamlet til genanvendelse. På europæisk plan genanvendes årligt 750.000 tons PVC til nye produkter. Det sker gennem VinylPlus-programmet, som WUPPI har tilsluttet sig.
Plastgenanvendelse skal være sporbart og gennemsigtigt
Det er denne succeshistorie, som nu skal kopieres af den øvrige plastindustri. For at sikre overvågningen, verificeringen og rapporteringen af plastgenanvendelsen i EU har Petcore Europe, PlasticsEurope, Plastics Recyclers Europe og VinylPlus således indgået aftale om at danne organisationen PolyREC. Formålet med PolyREC er at sikre sporbarhed og gennemsigtighed i forbindelse med plastgenanvendelse i EU og derved skabe tillid til plastgenanvendelsen gennem hele værdikæden.
PolyREC’s formål realiseres gennem opbygningen af RecoTrace, som bliver et fælles dataindsamlingssystem. RecoTrace vil anvende den erfaring og ekspertise, som VinylPlus har opnået gennem de sidste 20 års rapportering af genanvendelse af PVC-affald. Via sin dataindsamlingsorganisation Recovinyl har VinylPlus således formået at blive industristandarden for, hvordan man indsamler troværdige og pålidelige genanvendelsesdata.
- Genanvendelse er nøglen til at forbedre plastens bæredygtighed. Den europæiske PVC-industri har gennem VinylPlus lært vigtigheden af overvågning og statusrapportering. Vi er derfor glade for at skulle dele vores erfaring, og sammen med alle sektorer i plastindustrien arbejde på at øge sporbarhed og gennemsigtighed i genanvendt plast, siger direktøren for VinylPlus Brigitte Dero.
PolyREC oprettes på et tidspunkt, hvor overvågning af plastgenanvendelse er højt på dagsordenen. Dette ses især i forbindelse med EU-Kommissionens Circular Plastics Alliance, hvor PolyREC vil være i stand til dels at opfylde de krav til sporbarhed der findes i lovgivningen, dels i forbindelse med opfyldelsen af de genanvendelsesmål, som industrien har forpligtiget sig til at nå.