Sådan virker luft til vand varmepumper
Når luft til vand varmepumper er i gang anvender de energien, der findes i luften udendørs. Det siger sig selv, at det er en både billig og miljørigtig energikilde. Samtidigt er denne type varmepumpe en helårsløsning, der både giver dig en billig, stabil og effektiv opvarmning af dine rum og samtidigt leverer varmt brugsvand til både bruser og vandhaner. Det vil sige, at luft til vand varmepumper kan erstatte de langt mere forurenende naturgas- eller oliefyr.
Hvordan virker luft til vand varmepumpen
Luft til vand varmepumpen er opbygget af to dele. Den ene del står udendørs og den anden del står indendørs. Det er i udendørsdelen, at selve varmepumpen befinder sig. Den er anbragt i en beskyttende boks mod vejr og vind. I varmepumpen sidder en ventilator, som sørger for at trække luften forbi en såkaldt varmeveksler. Her udvindes den varme, der er i udendørsluften og føres over i en væske. Væsken med varmen sendes dernæst til en kompressor, som hæver temperaturen på væsken.
Selve opvarmningen af huset
Herefter sendes den opvarmede væske til enten husets varmtvandsbeholder eller centralvarmesystemet. Her opvarmer den det vand, der i forvejen er der. Dette vand bliver efterfølgende sendt rundt i det eksisterende varmesystem – gulvvarme og/eller radiatorer. Undervejs afgiver væsken sin varme og ledes så tilbage igen til varmeveksleren. Herefter starter hele processen forfra. Den del af varmepumpen, der er placeret indendørs er egentlig bare et styreanlæg. Fra det kan du styre temperaturen på vandet efter dine behov. Denne type varmepumpe kan erstatte et naturgas- eller oliefyr.
Praktiske overvejelser før installeringen
En varmepumpe, der går fra luft til vand er god til helårshuse, da den kræver, at der er et varmesystem, der er vandbåren. Det vil sige radiatorer eller gulvvarme med vand. Derudover skal der være plads til at placere den udendørsdel ved huset. Man skal også være opmærksom på, at udedelen kan støje og derfor ikke lige skal placeres uden for naboens vinduer eller udenfor soverummene i dit hus.
Er der gulvvarme nu eller skal du i gang med en manuel ”hjemme” overfræser test og fræse ud til rør? (kan lade sig gøre på visse gulvtyper)
Billigere og lettere løsning
Holdt op imod et jordvarmeanlæg, som også kræver et radiatorsystem, der er vandbåren og, som ligeledes kan erstatte et naturgas- eller oliefyr, så er en luft til vand varmepumpe både billigere og lettere at installere. Et jordvarmeanlæg giver godt nok en lidt større besparelse, men man skal til gengæld have en grund på mindst 300 kvadratmeter, hvor der kan graves jordslanger ned for at anlægget kan etableres. Derfor er det også noget billigere at installere en luft til vand varmepumpe end et jordvarmeanlæg.
Vigtige forudsætninger for installeringen
Der er et par forudsætninger, der skal opfyldes for, at du kan få en luft til vand varmepumpe installeret:
- Da varmepumpens udedel indeholder en forholdsvis stor ventilator, er den ikke lydløs. Derfor skal du, som vi før var inde på, tænke over placeringen af udedelen. Det anbefales at den skal stå minimum 5 til 10 meter fra skellet ind til naboens grund. Gør den ikke det, vil du risikere, at din nabo bliver generet af den støj pumpen forårsager. Har du ikke mulighed for at placere den 5 til meter fra skellet, kan du sætte en støjafskærmning op.
- Som tidligere nævnt er det nødvendigt at dit hus har installeret et varmesystem – radiatorer eller/og gulvvarme – der er vandbåren. Varmepumpen leverer nemlig varmt vand, som skal sendes rundt i huset gennem radiatorer og gulvvarmeslanger.
Systemet fungerer også om vinteren
Det er måske svært at forstå, når man ikke er helt inde i teknikken, men luft til vand varmepumper producerer også varme i de kolde måneder. Så det er en helårsløsning, der giver en langt mere miljøvenlig opvarmningsform end både naturgasfyr og oliefyr. Derfor kan den klart anbefales, hvis du både gerne vil spare penge og CO2.
Måske søgte du informationer om de mere solgte luft til luft modeller?