
Skovtårnet vinder Dansk Stålpris 2020
Det spektakulære udsigtstårn i Gisselfeld Klosters skove har tiltrukket sig stor offentlig bevågenhed og får nu endnu et skulderklap. Camp Adventure – Skovtårnet er årets vinder af Dansk Stålpris.
Hvert andet år kåres en vinder af Dansk Stålpris som en fejring af et enestående projekt med markant dansk islæt på Dansk Ståldag, der afholdes af Dansk Stålinstitut. Æret tilfaldt i år Skovtårnet i de Sydsjællandske skove, og dommerkomiteen bag konkluderer bl.a., at der er tale om et æstetisk smukt bygningsværk og en unik naturoplevelse.
Et 45 meter højt timeglas
Skovtårnet er en 45 meter høj timeglasform, der i cirkelbevægelser leder de besøgende fra skovbund til trækroner og til en 360 graders udsigt over den smukke Sydsjællandske natur. Stålet er naturligvis en central del af Skovtårnet, og dommerkomiteen udtaler i den sammenhæng:
- Tårnet er udformet som en diagonal gitterkonstruktion, der er meget stiv og effektiv, alene baseret på helt lige elementer. Stålet er vedligeholdelsesfrit cortenstål. Det konstruktive princip giver en optimal udnyttelse af stålet til både form og funktion. Med Skovtårnet er der tale om et usædvanligt smukt og indlevet projekt. En stor cadeau til bygherren, som ikke er gået på kompromis, men har holdt fast i arkitektens vision.
En arkitektonisk nyskabelse
Bygherre på byggeriet er Camp Adventure Development, arkitekter EFFEKT Arkitekter, mens Levi Jensen har været hovedentreprenør og Arkhus byggeleder. Og hos Arup, ingeniører på Skovtårnet, udtrykker man stor tilfredshed med det spektakulære tårn i skoven:
-I dansk sammenhæng er tårnets arkitektoniske udtryk en nyskabelse for et udsigtstårn. Med sin hyberboloide form tager tårnet udgangspunkt i en cylinder, hvis bund og top er maksimeret, mens midten omvendt er minimeret. Formen har som koncept næsten ét hundrede år på bagen, men er aldrig før benyttet tilsvarende for et udsigtstårn, siger Casper Paludan-Müller, Associated Director hos Arup.
Et vellykket samarbejde i stålets tegn
Han påpeger, at brugen af cortenstål som hovedkonstruktion hurtigt har vist sig som en fordel:
-Ikke blot fordi det får tårnet til at fremstå som en naturlig del af den omkringliggende skov. Men også fordi det gør omfanget af vedligeholdelse minimal som følge af bestandighed mod korrosion, siger Casper Paludan-Müller, og afslutter om et krævende og vellykket samarbejde mellem arkitekter og ingeniører:
-Dette samarbejde viste sig at blive forstærket gennem det fuldt parametriske og automatiserede workflow, der udviklede sig i processen. Og netop stål fungerer optimalt som materiale til et automatiseret workflow. Samlet set resulterede det i, at alle resultater og afleveringer altid fremstod præcise og velkoordinerede.