Solcellefacader: En æstetisk, miljøvenlig og rentabel løsning
Byggeriet står for en tredjedel af al energiforbrug i verden, og energiproducerende tage og facader spiller en vigtig rolle for at nedbringe det. Design Director i SolarLab, Anders Smith, pointerer, at hvis vi skal imødekomme klimamålene i 2030, kræver det et større fokus på energiforbruget i hele bygningens levetid.
Skræddersyede løsninger med stor formfrihed
Når man som bygherre sigter mod ægte bæredygtigt byggeri og vælger en solcellefacade, betyder det ikke, at arkitekterne mister formfrihed eller pådrager sig unødig kompleksitet. Facadesystemet fra danske SolarLab er nemlig netop udviklet, så det er fleksibelt nok til at installeres på alle typer byggerier – både nybyggeri og renoveringer. Facaden er miljøvenlig i en tid, der skriger på grønne løsninger og kan tjene sig selv hjem på få år, fortæller Anders Smith, Design Director hos SolarLab.
SolarLab oplever, at både arkitekter, bygherrer og entreprenører er ved at få øjnene op for, hvad solcellefacader kan gøre for miljøet, og at bygningsintegrerede solpaneler i facaden også giver stor designfrihed.
- En solcellefacade fra SolarLab er ikke en standardvare, men en skræddersyet løsning, og kunden kan i høj grad selv bestemme, hvordan løsningen kommer til at se ud, da systemet giver designfrihed til arkitekterne i forhold til bl.a. geometri, stoflighed, dimensioner og farver, forklarer Anders.
Investeringer der betaler sig – både økonomisk og miljømæssigt
For SolarLab har målet hele tiden været at levere en facade der bidrager til det, som Anders Smith kalder ”reel bæredygtighed” – hvor investeringen betaler sig selv – både økonomisk og miljømæssigt.
- I vores produktion, der foregår i Danmark og i Europa, benytter vi næsten udelukkende energi fra vind og vandkraft, hvilket er med til at forbedre solcellernes samlede CO2-regnskab drastisk, fortæller Anders.
Er danskerne lidt for forsigtige?
Den første kunde var Copenhagen International School i København, som fik 6.000 m2 beklædt med 12.000 energiproducerende facadepaneler. Siden da er en række andre bygninger over hele landet fulgt efter, og supplerer i dag deres energibehov med egenproduceret el fra facaden.
Lande som Canada og Norge har i langt højere grad end Danmark omfavnet de miljøvenlige og økonomiske solcelle-facader fra danske SolarLab. Vi ser projekter, hvor der i udbuddet lægges vægt på at produktionen fra solceller over bygningens levetid skal kompensere udslippet fra bygningens opførelse, materialer og drift af byggeriet.
- Måske er der noget om, at vi er bange for at prøve noget nyt i Danmark, og derfor heller satser på det, vi kender i form af mere isolering og flere vindmøller. En væsentlig forklaring på danskernes tilbageholdenhed er ifølge Anders Smith, at der i Danmark fokuseres meget på omkostninger og klimapåvirkning i byggeprocessen, mens de to faktorer glemmes lidt, når det handler om bygningens fremtidige drift og samlede levetid:
- Der er ikke så mange, der regner på, hvad huset kommer til at koster at drifte, når først det er bygget – og heller ikke i hvilken grad driften påvirker klimaet. Det er ofte ikke der, bygherrerne har deres fokus, siger han og understreger, at SolarLab også har både et ansvar og interesse i at informere om hvad, solcellefacaden kan bidrage med til såvel arkitekter, entreprenører og bygherrer.
Energifællesskaber skubber til den positive udvikling
Et EU-direktiv vedrørende de såkaldte energifællesskaber, er på vej til at blive udmøntet i dansk lov. Det er et direktiv, man ser frem til hos SolarLab og mange andre. der kæmper for bæredygtigt byggeri:
- Det vil gøre egenproduceret energi endnu mere attraktiv, når man fremover må dele el på tværs af matrikler. Det vil formentlig gøre markedet endnu mere interesseret, siger Anders og peger endnu længere ud i fremtiden:
- Hvis vi alle sammen skal køre i elbiler, og sætter dem til opladning, når vi kommer hjem fra arbejde, vil nettet helt enkelt bryde sammen. Derfor er vi også ret sikre på, at en decentralisering af elproduktionen med lokale energifællesskaber, er fremtiden. Derudover vil kravet om bæredygtighed fortsætte med at stige. Hvis din bil skal være ansvarlig og køre på vedvarende energi – hvorfor skal dit hus så ikke?